Lahodné dýňové lívance
Ingredience:
- 200 g bio dýňového pyré (upečené či uvařené kousky dýně jednoduše rozmixujete)
- 180 g bio pohankové mouky
- 2 čajové lžičky bio cukru
- 50 g bio bílého jogurtu
- 2 bio vejce
- 30 g rozpuštěného bio másla
- rostlinný olej v bio kvalitě na smažení
- čajová lžička soli
Postup:
Do velké mísy přidejte mouku, prášek do pečiva a sůl. Vše dobře promíchejte. V druhé nádobě smíchejte dýňové pyré s jogurtem, přidejte vejce, máslo, cukr a pomalu přisypávejte moučnou směs. Míchejte, dokud nevznikne hustší těsto. Lívance smažte stejně jako palačinky na mírném ohni z obou stran 2 minuty. Na závěr ozdobte například medem a oříšky.
Hranolky z dýně hokkaido – nejchutnější podzimní příloha
Ingredience:
- 1 dýně hokkaido v bio kvalitě
- bio rostlinný olej
- bylinky v bio kvalitě na dochucení
- bio mořská sůl
Postup:
Předehřejte troubu na 180 stupňů a připravte si plech, který vyložte pečícím papírem. Poté se pusťte do přípravy hranolek. Dýni dobře očistěte a vydlabejte. Následně ji nakrájejte na menší části podobné klasickým hranolkům. Vložte je do velké mísy, zakápněte olivovým olejem, osolte a přidejte bylinky. Vše dobře promíchejte a vysypte na připravený plech. Pečte v horkovzdušné troubě asi 30 minut. Hranolky je potřeba hlídat. Skvěle se hodí ke všem druhům masa i jako pochutina s rajčatovým nebo jogurtovým dipem.
Oblíbená slaná pochoutka – dýňové placky
Ingredience:
- ½ dýně hokkaido v bio kvalitě
- 200 g bio pohankové mouky
- 3 bio vejce
- 2 bio jarní cibulky
- bylinky na dochucení v bio kvalitě (např. rozmarýn)
- špetka soli a pepře
Postup:
Očištěnou a vydlabanou dýni najemno nastrouhejte a vložte do připravené mísy. Ke směsi přidejte vejce, mouku, sůl, pepř, cibulku a bylinky. Vše dobře promíchejte a smažte dozlatova z obou stran maximálně 1-2 minuty. Po usmažení doporučujeme placky nechat okapat na ubrousku. Můžete podávat jako přílohu nebo samostatně s dipem.