středa 14. říjen 2020 0:00

Lahodné dýňové lívance

Přestože se dýně teprve v nedávné době dočkala své kulinářské renesance, stala se poměrně rychle oblíbenou potravinou, která udělá parádu nejen jako halloweenská dekorace. Svou barvou připomínající odlesky spadaného listí se doslova hodí k sychravému podzimnímu počasí, které už pomalu klepe na dveře. Inspirujte se netradičními recepty, jako jsou dýňové hranolky, lívance nebo placky bez složitých ingrediencí.

 

Lahodné dýňové lívance

 

Ingredience:

- 200 g bio dýňového pyré (upečené či uvařené kousky dýně jednoduše rozmixujete)

- 180 g bio pohankové mouky

- 2 čajové lžičky bio cukru

- 50 g bio bílého jogurtu

- 2 bio vejce

- 30 g rozpuštěného bio másla

- rostlinný olej v bio kvalitě na smažení

- čajová lžička soli

 

Postup:

Do velké mísy přidejte mouku, prášek do pečiva a sůl. Vše dobře promíchejte. V druhé nádobě smíchejte dýňové pyré s jogurtem, přidejte vejce, máslo, cukr a pomalu přisypávejte moučnou směs. Míchejte, dokud nevznikne hustší těsto. Lívance smažte stejně jako palačinky na mírném ohni z obou stran 2 minuty. Na závěr ozdobte například medem a oříšky.

 

Hranolky z dýně hokkaido – nejchutnější podzimní příloha

 

Ingredience:

- 1 dýně hokkaido v bio kvalitě

- bio rostlinný olej

- bylinky v bio kvalitě na dochucení

- bio mořská sůl

 

Postup:

Předehřejte troubu na 180 stupňů a připravte si plech, který vyložte pečícím papírem. Poté se pusťte do přípravy hranolek. Dýni dobře očistěte a vydlabejte. Následně ji nakrájejte na menší části podobné klasickým hranolkům. Vložte je do velké mísy, zakápněte olivovým olejem, osolte a přidejte bylinky. Vše dobře promíchejte a vysypte na připravený plech. Pečte v horkovzdušné troubě asi 30 minut. Hranolky je potřeba hlídat. Skvěle se hodí ke všem druhům masa i jako pochutina s rajčatovým nebo jogurtovým dipem.

 

Oblíbená slaná pochoutka – dýňové placky

Ingredience:

- ½ dýně hokkaido v bio kvalitě

- 200 g bio pohankové mouky

- 3 bio vejce

- 2 bio jarní cibulky

- bylinky na dochucení v bio kvalitě (např. rozmarýn)

- špetka soli a pepře

 

Postup:

Očištěnou a vydlabanou dýni najemno nastrouhejte a vložte do připravené mísy. Ke směsi přidejte vejce, mouku, sůl, pepř, cibulku a bylinky. Vše dobře promíchejte a smažte dozlatova z obou stran maximálně 1-2 minuty. Po usmažení doporučujeme placky nechat okapat na ubrousku. Můžete podávat jako přílohu nebo samostatně s dipem.