úterý 8. prosinec 2020 0:00

Vánoční inspirace pro gurmány

Listopad tradičně utekl jako voda a o slovo se už hlásí prosinec. Měsíc, který je neodmyslitelně spojený s hodováním. Peče se vánoční cukroví, chystá se štědrovečerní večeře, připravují se sváteční delikatesy, kterými toužíte pohostit své blízké. My jsme pro vás tentokrát nachystali od každého něco.

Nechybí tedy recept na tradiční vánoční cukroví, rybí polévku, něco vegetariánského a na chuťovku, kterou si můžete dát v podstatě kdykoliv. Ačkoliv se to na první pohled nemusí zdát, mají pokrmy hodně společného. Dokonale vybalancované chutě a coby základ kvalitní suroviny, které poznáte i podle značek kvality, jako jsou např. Klasa a Regionální potravina.

 

Včelí úly

 

Jaké vás napadne vánoční cukroví, které chutná skoro všem, ale vyrábí ho málokdo, protože je poměrně pracné? Rozhodně včelí úly! Co recept, to originál. Jejich tajemství spočívá především ve správném poměru použitých surovin. Vyzkoušejte ten náš. Připravte si pořádnou zásobu této hříšně dobré pochoutky, která je plná poctivých surovin, jako jsou piškoty, moučkový cukr, máslo a rum. Uvidíte, že se stanete hvězdou letošních Vánoc.

 

Počet porcí: 25–30 ks

Doba přípravy: 60 minut

Náročnost: *

 

Ingredience:

160 g mletých piškotů

25–30 celých piškotů

160 g moučkového cukru

60 g másla

4 lžíce rumu

2 lžíce kakaa

Náplň:

100 g másla

1 žloutek

3 lžíce rumu

cukr moučka

 

Postup:

1. Rozmixované piškoty smícháme s cukrem a změklým máslem. Těsto propracujeme, aby těsto bylo krásně spojené. Necháme 2 hodiny odpočinout.

2. Na náplň musíme ušlehat žloutek, poté přidáme cukr a nakonec změklé máslo. Směs vymícháme a dochutíme rumem.

3. Formičky vysypeme moučkovým cukrem a naplníme těstem. Vymáčkneme důlek do těsta a naplníme je krémem. Úl přiklopíme piškotem a necháme ho odpočinout.

 

Rybí polévka

 

Nedílnou součástí štědrovečerní tabule je rozhodně rybí polévka, jejímž základem je samozřejmě poctivý rybí vývar. A pak už je to jen na vás, jak moc popustíte uzdu své fantazie a doplníte další ingredience. Nebo do jaké míry se necháte inspirovat naším receptem. Pojali jsme ho tak, aby nejprve lahodil vašemu oku. Naše polévka je krásně barevná, díky čemuž působí svěžím dojmem. A právě tuto vlastnost si uchová i tehdy, jakmile ji ochutnáte. Jeden talíř možná nebude stačit.

 

Počet porcí: 4 porce

Doba přípravy: 60 minut

Náročnost: **

 

Ingredience:

600 ml rybího vývaru

1 mrkev

1 menší cibule

100 g celeru

50 g řapíkatého celeru

1 petržel

50 g másla

5 ks nového koření

2 ks bobkového listu

50 ml smetany 33%

muškátový ořech, sůl, černý pepř

hrubá krupice

hladkolistá petržel

 

Postup:

1. Zeleninu nakrájenou na kostičky orestujeme na másle do zlatova, potom přidáme cibuli, bobkový list a nové koření. Zalijeme vývarem a 15 minut vaříme.

2. Přilijeme smetanu a provaříme dalších 10 minut. Dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem.

3. Na suché pánvi orestujeme hrubou krupici a nasypeme do polévky. Provaříme 5 minut a můžeme polévku odstavit. Nakonec vmícháme nasekanou petržel. Z kostí, které jsme použili na vývar, můžeme obrat maso a použít do polévky.

Tip: Krupice polévku zlehka zahustí a napodobí kapří jikry.

 

Šneci se špekem a pečeným česnekem

 

Pokud jste během vánočních svátků přeslazeni, pak byste si mohli pochutnat na našich šnecích z kynutého těsta. Aby vás nalákaly už jenom svou vůní, nesmí chybět trocha uzeného špeku a pečeného česneku, z něhož připravíme pikantní česnekovou pastu, ve které nechybí ani olomoucké tvarůžky. Výživovou hodnotu pokrmu a zároveň i celkovou chuť pozvednou sekané mandle a sušené brusinky.

Počet porcí: 6 porcí

Doba přípravy: 60 minut + kynutí

Náročnost: **

 

Ingredience:

250 ml mléka

50 g másla + navíc na vytření formy

1 lžíce krupicového cukru

2 lžičky sušeného droždí

485 g hladké́ mouky + navíc na podsypání

1/2 lžičky mořské soli

2 vejce

250 g uzeného špeku, nakrájeného na nudličky

12 stroužků̊ česneku se slupkou

1 svazek šalvěje, rozebraný na lístky

125 ml extra panenského oleje

150 g olomouckých tvarůžků, strouhaných nahrubo

65 g sušených brusinek

70 g sekaných mandlí

 

Postup:

1. Do teplého mléka dáme rozpustit máslo a cukr. Až bude mít mléko pokojovou teplotu, přidáme droždí a necháme 15 minut odpočívat, než se udělá kvásek.

2. Smícháme mouku, sůl, vejce a kvásek a dobře těsto propracujeme aspoň 10 minut. Poté necháme těsto kynout 40 minut

3. Do rozpálené trouby dáme špek, nakrájený na kostičky syreček a neoloupaný česnek a pečeme 10 minut. Poté špek si odložíme a z česneku, šalvěje a 80 ml olivového oleje uděláme v mixéru pastu.

4. Nakynuté těsto rozdělíme na polovinu a vyválíme. Potřeme půlkou česnekové pasty a posypeme půlkou špeku, mandlí a brusinek. Těsto zavineme do rolády a nakrájíme na 16 kousků, které vložíme do máslem vymazané formy. Totéž uděláme s druhou půlkou těsta. Šneky přikryjeme utěrkou a necháme kynout 35 minut.

5. Po vykynutí těsto polijeme rovnoměrně zbylým olivovým olejem a pečeme v předehřáté troubě 180 °C cca 35 minut.

Tip: Věděli jste, že se bílé mouky vyrábějí pouze z jádra zrna? Ty celozrnné samozřejmě z celého zrna. Oproti bílým obsahují více vitaminů, stopových látek a také bílkovin. Bílkoviny nejsou obsaženy v přirozeně bezlepkových zrninách, jako jsou kukuřice, pohanka a další.

 

Čočkové karbanátky

 

Říká se, že chcete-li oplývat v následujícím roce penězi, nesmí chybět v novoročním menu nějaké jídlo z čočky. Ať už tomu věříte, nebo ne, na našich čočkových karbanátcích si můžete pochutnat naprosto kdykoliv. Základem je čočka zelená, která je chuťově naprosto delikatesní. Můžete v ní cítit třeba oříšky. Mohou ji konzumovat také diabetici a jedním z největších zdravotních benefitů této luštěniny je snižování hladiny špatného cholesterolu v krvi. Když ji navíc zkombinujete s vhodnými surovinami, jaké jsou v našem receptu, získáte plnohodnotný pokrm, který navíc skvěle chutná.

 

Počet porcí: 8 porcí

Doba přípravy: 40 minut

Náročnost: *

Ingredience:

250 g zelené čočky

1 malá cibule

3 mrkve

2 stroužky česneku

1 hrst vlašských ořechů

1 hrst slunečnicových semínek

2 lžíce lněných semínek

100 g strouhanky

2 vejce

2 lžíce rajčatové pasty

sůl, černý pepř

 

Postup:

1. Postupně rozmixujte nadrobno cibuli, mrkev, česnek, ořechy a semínka. Vše dejte do velké misky. Rozmixujte i vařenou čočku, ale dejte si pozor, aby nebyla na kaši!

2. Přidejte lněná semínka, prošlehané vejce, rajčatovou pastu, sůl a pepř.

3. Směs dobře promícháme. Musí vzniknout pevná hmota, můžeme použít trochu hladké mouky. A poté vytvarujeme 8 placiček.

4. Na rozpálené pánvi placičky opečeme z obou stran a dopečeme v troubě 10 minut na 140 °C.