čtvrtek 14. leden 2021 0:00

Špenátová polévka se zastřeným vejcem

Máte slabost pro neodolatelnou vůni špenátu a česneku? Když ještě přidáte zeleninový vývar, cibuli, bílé víno, smetanu a vejce, hnedle se můžete těšit na dokonale vyváženou polévku. Zvládne ji uvařit také kuchař-začátečník. I ten ale může perfektně vybrat základní surovinu, tedy špenát.

V roce 2019 se totiž stal vítězem Regionální potraviny ve Středočeském kraji špenát listový – sekaný od AGRO Jesenice u Prahy a. s. V čem je tak jedinečný? Kromě toho, že je opravdu kvalitní, pochází jen od českých dodavatelů. Aby si uchoval nejlepší vlastnosti, zpracovává se ihned po sklizni.

 

Počet porcí: 4 porce

Doba přípravy: 60 minut

Náročnost: *

 

Ingredience: 500 g mraženého špenátu listového 

1 větší cibule

3 stroužky česneku

80 g másla

500 ml zeleninového vývaru

100 ml bílého vína

250 ml smetany 33%

4 vejce

ocet, sůl, pepř, muškátový oříšek

 

Postup:

1. Na másle zpěníme cibulku a česnek nakrájený na kostičky. Přidáme nasekaný špenát, který jsme předem rozmrazili a vymačkali z něj vodu. Přidáme víno a necháme ho zredukovat na polovinu. Zalijeme vývarem a necháme vařit 10 minut.

2. Polévku dochutíme muškátovým oříškem, solí a pepřem a důkladně promixujme. Ke konci mixovaní přidáme zbytek másla na zjemnění.

3. V jiném hrnci si zavaříme vodu s trochou octa. Uděláme vodní vír, do kterého vyklepneme vajíčko. Vaříme cca 3 minuty. Žloutek musí být tekutý.

4. Polévku můžeme vylepšit na másle opečenými kostičkami z housky.

 

Makové lívance se švestkovou omáčkou

 

Snídaně do postele, nebo večeře u stolu? Lívance obohacené mákem a zalité švestkovým rozvarem si vás získají naprosto kdekoliv a kdykoliv. A protože jsou v pokrmu nejvýraznější švestky, vybírejte je opravdu pečlivě. Naprosto delikátní záležitostí jsou švestky s portským vínem od Perfectly Delicious. Pochoutka, která si svou dokonalostí letos vysloužila prestižní ocenění Regionální potravina v Ústeckém kraji. Ve skleničce najdete kromě tohoto voňavého ovoce také jablečnou šťávu, špetku hřebíčku a portské víno. Kombinace, která vybízí k ochutnání.

 

Počet porcí: 4 porce

Doba přípravy: 60 minut

Náročnost: *

 

Ingredience:

180 g hladké mouky

4 lžíce cukru krupice

2 lžičky kypřicího prášku

2 lžíce mletého máku

2 vejce

250 ml mléka

250 g zakysané smetany

slunečnicový olej sklenice švestek s portským vínem od Perfectly Delicious z Ústeckého kraje

 

Postup:

1. Nejdříve smícháme všechny sypké suroviny a dobře promícháme. Poté přilijeme mléko a nakonec přidáme vejce. Těsto dobře propracujeme a necháme 20 min. odstát.

2. Mezitím švestkovou zavařeninu zlehka ohřejeme v malém rendlíku.

3. Na rozpáleném lívanečníku nebo pánvi pečeme do zlatova lívance na malém množství slunečnicového oleje.

4. Ještě horké lívance zalijeme švestkovým rozvarem a nahoru dáme nok ze zakysané smetany