pondělí 15. únor 2021 0:00

Ricottový nákyp s cuketou

Vyzkoušejte novou čerstvou smetanu s minimálním obsahem tuku 38 %, která dodá vašim pokrmům ještě krémovější chuť! Krom nákypu vám přinášíme i recept na Mrkvový krém s fondue z Taleggia  

 

Ricottový nákyp s cuketou

 

Suroviny (pro 4 osoby):

350 g ricotty

150 g smetany 

2 vejce

hrst nastrouhaného sýru

1 větší cuketa

máslo

sůl, pepř

rajčatová passata s bazalkou 

 

Příprava:

Rozmíchejte ricottu se smetanou, vejci a nastrouhaným sýrem. Osolte a opepřete a míchejte, až vznikne hladký krém. Cuketu omyjte, oloupejte, nakrájejte na malé kostičky a vmíchejte do krému. Malé pečicí formičky vymažte máslem a naplňte je do tří čtvrtin krémem. Dejte péct do trouby při 180 stupních na 15 minut, až budou mini nákypy pěkně vyběhlé a lehce nazlátlé. Rajčatovou passatu dejte vařit do kastrůlku spolu s trochou olivového oleje, špetkou soli a cukru. Nákypy vyklepněte z formičky a podávejte spolu s rajčatovou omáčkou.

 

Mrkvový krém s fondue z Taleggia

 

Suroviny (pro 4-5 osob):

700 g mrkve, 1 snítka řapíkatého celeru, ½ cibule, 1,5 l zeleninového vývaru, extra panenský olivový olej, sůl, pepř, tymián

 

na fondue:

75 g smetany

130 g sýru Taleggio 

 

Příprava:

 

Krém: Na oleji osmahněte najemno nakrájenou cibuli a řapíkatý celer, pak přidejte mrkev nakrájenou na malé kousky a nechte chvíli ovonět. Přidejte tymián a zeleninový vývar, osolte a opepřete. Vařte asi 30 minut a poté tyčovým mixérem rozmixujte v krém. Pokud je krém příliš hustý, nařeďte dalším vývarem. Fondue: sýr Taleggio nakrájejte na kostičky a rozpusťte ho ve smetaně zahřívané na nízkou teplotu. Krém nalijte do talířů a ozdobte ho sýrovým fondue. Podávejte s kostičkami opečeného chleba.