Ricottový nákyp s cuketou
Suroviny (pro 4 osoby):
350 g ricotty
150 g smetany
2 vejce
hrst nastrouhaného sýru
1 větší cuketa
máslo
sůl, pepř
rajčatová passata s bazalkou
Příprava:
Rozmíchejte ricottu se smetanou, vejci a nastrouhaným sýrem. Osolte a opepřete a míchejte, až vznikne hladký krém. Cuketu omyjte, oloupejte, nakrájejte na malé kostičky a vmíchejte do krému. Malé pečicí formičky vymažte máslem a naplňte je do tří čtvrtin krémem. Dejte péct do trouby při 180 stupních na 15 minut, až budou mini nákypy pěkně vyběhlé a lehce nazlátlé. Rajčatovou passatu dejte vařit do kastrůlku spolu s trochou olivového oleje, špetkou soli a cukru. Nákypy vyklepněte z formičky a podávejte spolu s rajčatovou omáčkou.
Mrkvový krém s fondue z Taleggia
Suroviny (pro 4-5 osob):
700 g mrkve, 1 snítka řapíkatého celeru, ½ cibule, 1,5 l zeleninového vývaru, extra panenský olivový olej, sůl, pepř, tymián
na fondue:
75 g smetany
130 g sýru Taleggio
Příprava:
Krém: Na oleji osmahněte najemno nakrájenou cibuli a řapíkatý celer, pak přidejte mrkev nakrájenou na malé kousky a nechte chvíli ovonět. Přidejte tymián a zeleninový vývar, osolte a opepřete. Vařte asi 30 minut a poté tyčovým mixérem rozmixujte v krém. Pokud je krém příliš hustý, nařeďte dalším vývarem. Fondue: sýr Taleggio nakrájejte na kostičky a rozpusťte ho ve smetaně zahřívané na nízkou teplotu. Krém nalijte do talířů a ozdobte ho sýrovým fondue. Podávejte s kostičkami opečeného chleba.