Slaný cuketový koláč dvou barev
Těsto: 150 g celozrnné špaldové mouky, 50 g rozmixovaných slunečnicových semínek na mouku, 100 g Ghí od Českého ghíčka, 1 vejce, 1 lžička soli
Naplň: pesto připravené z natě jarní cibulky, piniových nebo vlašských ořechů a olivového oleje. 1 žlutá a 1 zelená cuketa, 2 ovesné smetany, 1 vejce, sůl, šťáva a kůra z 1 bio citronu, hrst tymiánu
Postup:
1. Cukety umyjeme, odkrojíme konce a pomocí škrabky je „nakrájíme“ na plátky. Položíme na tác, lehce posolíme a necháme odpočívat.
2. Mouku společně se solí nasypeme do mísy robota, přidáme Ghí a rozmixujeme na drobenku. Pak přidáme jedno vejce a vše spojíme v těsto. Z těsta vytvoříme kouli, zabalíme ji do potravinové́ fólie a uložíme do lednice.
3. Smetany nalijeme do mísy, přidáme k nim rozklepnuté druhé vejce a vše důkladně promícháme. Ochutíme solí, pepřem, citronovou šťávou a tymiánem.
4. Těsto vyndáme z lednice a vyválíme ho na pomoučněné desce. Pak ho pomocí valečku přeneseme do vymazané formy a důkladně vtlačíme do záhybů̊.
5. Celý plát těsta bohatě pokryjeme pestem a navrch vyskládáme plátky cuket.
6. Vše zalijeme připravenou směsí smetany, vejce a koření.
7. Koláč nejprve pečeme asi 30 minut přikrytý alobalem v troubě předehřáté na 180 stupňů. Pak alobal sundáme a pečeme ještě dalších 20 minut.
Zajímavosti o cuketě
Byla vyšlechtěná v Itálii z tykve obecné pocházející ze Střední Ameriky.
Má velmi nízkou energetickou hodnotu (obsahuje asi 91 % vody a jen 4 % sacharidů)
Je ceněná pro vysoký obsah karotenu a draslíku (vyplavuje z těla nadbytečnou vodu a soli).