úterý 16. březen 2021 0:00

Recept na levandulovou bábovku z Levandulového údolí

Levandule lékařská je skutečná královna bylin. Nejenže má pozitivní vliv na naše zdraví i psychickou pohodu, ale dá se s ní skvěle kouzlit v kuchyni. Tentokrát jsme pro vás připravili tip na skvělou levandulovou bábovku.

· Levandulová bábovka 

 

Ingredience:

170 g cukru – ideálně náš BIO levandulový cukr (tím lze nahradit lžíci levandulových květů – viz níže)

200 g změklého másla

4 vejce pokojové teploty

250 g měkkého tvarohu pokojové teploty

300 g hladké mouky

1 sáček kypřicího prášku do pečiva

1 balíček vanilkového (případně skořicového) cukru

1 lžíce levandulových květů (suché, čerstvé) – pokud nemáte náš BIO levandulový cukr

máslo a strouhanka na vymazání formy

moučkový cukr na posypání

 

Postup:

 

Oddělíme žloutky a bílky. V míse utřeme máslo s cukrem, postupně přidáme žloutky jeden po druhém a vše pěkně promícháme. Do směsi přidáme tvaroh a znovu promícháme.

 

V další míse smícháme mouku, prášek do pečiva, levandulový cukr (levandulový květ) a vanilkový cukr. Použít lze i skořicový cukr, protože skořice si s levandulí rozumí více než dobře. Směs mouky postupně po částech zapracujeme do tvarohové směsi.

 

Z bílků ušleháme sníh a pomalu vmícháme do těsta.

 

Těsto vlijeme do formy vymazané máslem a vysypané strouhankou a pečeme v troubě předehřáté na 180 ºC asi 40-50 minut, propečení kontrolujeme „špejlovým“ testem.

 

Po upečení necháme bábovku 10 minout odpočinout ve formě, poté ji opatrně vyklopíme. Vychladlý moučník posypeme moučkovým cukrem a můžeme ozdobit třeba snítkou levandule.