čtvrtek 10. červen 2021 0:00

Pečená rajčata

Protože jsou rajčata nejoblíbenější českou zeleninou, připravili jsme si pro vás recept, kde hrají prim. Je naprosto jednoduchý, ale budete se oblizovat ještě druhý den. Přestože stěžejní surovinu známe, položme si otázku – jaká se hodí do našeho pokrmu? 

Ingredience:

 

HRANÁČEK – RAJČATA CHERRY PODLOUHLÁ ČERVENÁ 

tymián

cukr krystal

česnek

vinný ocet

olivový olej

sůl

 

Postup:

1. Troubu si předehřejeme na 150 °C. Plech vymažeme olivovým olejem a poklademe rozpůlenými rajčaty řezem nahoru. Snažíme se, aby na každé půlce rajčete byl tymián a plátek česneku. Poté rajčata přelijeme olivovým olejem a octem a nakonec zlehka posypeme solí a cukrem, který nám udělá lehkou karamelovou chuť.

 

2. Pečeme zvolna nejdříve 150 °C a po 1/2 hodině na 120 °C cca 2 hodiny.

 

Varianty uskladnění:

· Do umytých a dobře vysušených sklenic natlačíme ještě teplá rajčata. Zalijeme olivovým olejem. Dobře zavřeme a sterilujeme při 80 °C 20 minut v troubě v pekáči s trochou vody. Sklenice poté vyndáme a necháme zchladnout otočené víčkem dolů (do sklenice můžeme přidat nějaké bylinky, třeba tymián).

· Rajčata můžeme zavařit obdobně se sladkokyselým nálevem. Nálev vytvoříme z octa, cukru a vody.

· Rajčata můžeme také úplně vysušit a poté rozmixovat na prach, který použijeme na dochucování různých pokrmů. Například těstovin

· Další varianta uskladnění může být rajčatová pasta, kterou vytvoříme rozmixováním upečených, ještě měkkých rajčat. Rajčata dáme do nádoby, zalijeme trochou olivového oleje a rozmixujeme na pastu. Pastu můžeme ozvláštnit přidáním bazalky.