úterý 15. červen 2021 0:00

Koblihy se zákysem

Zkoušeli jste někdy koblihy na slaný způsob? Může to znít poněkud zvláštně, ale kynuté těsto je de facto chuťově neutrální. Proč ho tedy nedoplnit třeba příjemně pikantním křenovým dipem? Vraťme se ovšem k základu, tedy k nadýchaným koblihám. Zvolili jsme recept se zákysem. Naprosto nás totiž nadchnul Selský zákys od Pavlíny Páchové – FARMA POD LIPOU, loňský vítěz ocenění Regionální potravina v Královehradeckém kraji.

Vyrábí se z kravského mléka vlastní produkce přímo na farmě a chutná božsky smetanově. Až si ho nalijete do skleničky, budete mít nejspíš problém nechat 2 deci do těsta.

 

Počet porcí: 10 kusů

Doba přípravy: 90 minut

Náročnost: *

 

Ingredience:

200 g hladké mouky

3 g soli

15 g cukru

180 g Selského zákysu 

3 g sušeného droždí

10 g másla

250 g bílého jogurtu

50 g majonézy

20 g smetanového křenu

 

Postup:

1. Ohřejeme zákys na 35 °C, přidáme droždí a špetku cukru. Necháme 15 minut odležet, aby se aktivovalo droždí. Poté smícháme kvásek s hladkou moukou a solí. Důkladně

prohněteme a postupně přidáváme máslo nakrájené na kostičky. Dobře zpracujeme a necháme kynout 45 minut.

2. Poté těsto vyválíme a vykrojíme kolečka. Necháme opět kynout cca 10 minut a pak smažíme z obou stran asi 3 minuty.

3. Koblihy můžeme podávat třeba s křenovým dipem, který si vyrobíme smícháním jogurtu, majonézy a smetanového křenu. Dochutíme solí a cukrem.