Restaurant Tip vychází jako tištěný celobarevný průvodce. Smyslem projektu je mapovat restaurace České republiky, od těch proslulých, po zatím neobjevené, neznámé, ale rovněž zajímavé podniky. Ty, kam lidé rádi chodí a kde jim chutná.
Restaurant Tip není a nebude gastro inspektorem, který by vybíral podniky prioritně podle profesionálního pohledu na úroveň jídla, obsluhy či interiéru.
Kritériem pro zařazení restaurací bude jejich oblíbenost, u většiny z nich je kladen důraz i na využívání regionálních surovin a produktů. Restaurace za uvedení v tištěném průvodci ani na webu neplatí žádný poplatek, jejich zalistování je zdarma.
První ročník průvodce vytvořil tým lidí, kteří mají rádi kvalitní kuchyni, zajímají se o trendy v moderní gastronomii, baví je gastroturistika.
Zařazených 250+1 restaurací bylo vybráno na základě tipů od profesionálů z oblasti gastronomie a partnerů.
Projekt zaštiťují tzv. Naši guru, známí šéfkuchaři a odborníci jako např. Miroslav Kubec, Jaroslav Sapík, David Šašek, Silvie Sulanská či Emanuel Ridi, kteří jsou garanty kvality zařazovaných restaurací.
Nedílnou součástí projektu je doprovodná soutěž o Nejoblíbenější restauraci roku, jejímž vyhlašovatelem je pro rok 2014 AHR ČR. Soutěž probíhá na webu www.restaurant-tip.cz od 20. 5. do 31. 10. 2014. Každý soutěžící může dát svůj hlas až 3 oblíbeným restauracím. V prvním ročníku bude vybírat jak z 251 uvedených, tak zároveň může připojit tip na svůj oblíbený podnik a hlasovat pro něj. V listopadu 2014 budou vyhlášeny restaurace, které dostaly v jednotlivých 13 krajích ČR a Praze nejvíce hlasů, a bude oznámeno jméno restaurace s absolutně nejvyšším počtem hlasů - Nejoblíbenější restaurace roku 2014.
Pro hlasující veřejnost jsou připraveny ceny v hodnotě téměř 100 000 Kč.