Dýně původně pochází ze Střední Ameriky, ale dávno v Česku zdomácněla a stala se snadno pěstovanou a vděčnou plodinou. Dříve byla u nás známá pouze tykev velkoplodá a většinou se z ní vyráběly domácí dýňové kompoty, na které málokdo vzpomíná s láskou. To už je naštěstí minulostí a dnes máme pestrou nabídku jak různých druhů, tak rozličných chutí i způsobu zpracování.
Náš tip: Dýňový koláč z tvarohového těsta
Ingredience:
- 1 bio dýně hokkaido (1,5 kg)
- 3 lžíce bio cukru
- 100 g bio mletých oříšků
- bio vanilinový cukr
- bio skořice
Na těsto:
- 200 g hladké mouky v bio kvalitě
- 2 lžíce moučkového cukru
- 150 g bio tvarohu
- 60 g bio másla
- 2 lžíce bio oleje
- špetka soli
- ¼ lžičky mleté bio skořice
Z uvedených ingrediencí vypracujeme těsto a necháme ho v chladu odpočinout. Dýni oloupeme, nastrouháme nahrubo a v pánvičce podusíme s cukrem, skořicí a vanilinovým cukrem doměkka. Těsto vyválíme na plech, propícháme vidličkou, pokryjeme podušenou dýní, posypeme mletými oříšky a koláč upečeme ve středně vyhřáté troubě dorůžova. Na závěr můžeme ozdobit šlehačkou.
Náš tip: Výtečný dýňový koláč s jablky a skořicí
Ingredience na náplň:
- 400 g bio dýně
- 1-2 bio jablka (podle velikosti)
- citronová kůra z bio citronu
- bio mandle
- bio skořice
- bio cukr dle chuti
Na těsto:
- 225 g bio hladké mouky
- 135 g bio másla
- 1,5 lžičky prášku do pečiva v bio kvalitě
- 3 lžíce vody
- 3 lžíce bio cukru
- sůl
Dýni a jablka oloupeme, nakrájíme na kousky. Nepatrně podlijeme vodou, podusíme, podle chuti přidáme cukr, citrónovou šťávu a kůru, skořici a uvaříme na kaši. Mezitím z mouky, másla, špetky soli, cukru, prášku do pečiva a asi 3 lžic studené vody uhněteme těsto, které naplníme do vymazané a vysypané koláčové formy, pokryjeme dýňovou náplní, posypeme nasekanými mandlemi a ve vyhřáté troubě pečeme zhruba 40 minut na 180 °C. Vychladlý koláč posypeme cukrem a poté servírujeme