čtvrtek 16. září 2021 0:00

Přivítejte dýňovou sezonu ve své kuchyni. Netradiční koláče si zamilujete

Máslová, muškátová, velkoplodá, špagetová – nejvýraznější plodina babího léta, dýně, má opravdu mnoho podob. Každá je jiná a vhodná pro odlišnou úpravu. Popusťte uzdu fantazii a místo klasických receptů provoňte svou kuchyni tentokrát dýní na sladko. Dýňový koláč bude netradiční ozdobou každé podzimní tabule. Nechte se inspirovat našimi recepty.

Dýně původně pochází ze Střední Ameriky, ale dávno v Česku zdomácněla a stala se snadno pěstovanou a vděčnou plodinou. Dříve byla u nás známá pouze tykev velkoplodá a většinou se z ní vyráběly domácí dýňové kompoty, na které málokdo vzpomíná s láskou. To už je naštěstí minulostí a dnes máme pestrou nabídku jak různých druhů, tak rozličných chutí i způsobu zpracování.

 

Náš tip: Dýňový koláč z tvarohového těsta

 

Ingredience:

- 1 bio dýně hokkaido (1,5 kg)

- 3 lžíce bio cukru

- 100 g bio mletých oříšků

- bio vanilinový cukr

- bio skořice

 

Na těsto:

- 200 g hladké mouky v bio kvalitě

- 2 lžíce moučkového cukru

- 150 g bio tvarohu

- 60 g bio másla

- 2 lžíce bio oleje

- špetka soli

- ¼ lžičky mleté bio skořice

 

Z uvedených ingrediencí vypracujeme těsto a necháme ho v chladu odpočinout. Dýni oloupeme, nastrouháme nahrubo a v pánvičce podusíme s cukrem, skořicí a vanilinovým cukrem doměkka. Těsto vyválíme na plech, propícháme vidličkou, pokryjeme podušenou dýní, posypeme mletými oříšky a koláč upečeme ve středně vyhřáté troubě dorůžova. Na závěr můžeme ozdobit šlehačkou.

 

Náš tip: Výtečný dýňový koláč s jablky a skořicí

 

Ingredience na náplň:

- 400 g bio dýně

- 1-2 bio jablka (podle velikosti)

- citronová kůra z bio citronu

- bio mandle

- bio skořice

- bio cukr dle chuti

 

Na těsto:

- 225 g bio hladké mouky

- 135 g bio másla

- 1,5 lžičky prášku do pečiva v bio kvalitě

- 3 lžíce vody

- 3 lžíce bio cukru

- sůl

 

Dýni a jablka oloupeme, nakrájíme na kousky. Nepatrně podlijeme vodou, podusíme, podle chuti přidáme cukr, citrónovou šťávu a kůru, skořici a uvaříme na kaši. Mezitím z mouky, másla, špetky soli, cukru, prášku do pečiva a asi 3 lžic studené vody uhněteme těsto, které naplníme do vymazané a vysypané koláčové formy, pokryjeme dýňovou náplní, posypeme nasekanými mandlemi a ve vyhřáté troubě pečeme zhruba 40 minut na 180 °C. Vychladlý koláč posypeme cukrem a poté servírujeme