čtvrtek 20. leden 2022 0:00

Kukuřičné tortilly

Vyzkoušejte si u vás doma pravé mexické tortilly. Vypadají i chutnají skvěle a kam se na ně hrabou ty kupované! Potřebujete jen kukuřučnou mouku a vodu. Jak jednoduché!  

Suroviny

 

Na tortilly: 450 g Kukuřičné hladké mouky Labeta, 340 g vody, 1 lžička soli, dle chuti čerstvé či sušené bylinky

 

Náplň:

Kuřecí maso (prsa či stehenní řízky), 1 lžíce Sójové omáčky bez lepku Labeta, sůl, pepř, uzená sladká paprika, sušený česnek, dle chuti čerstvé bylinky

 

Salsa:

Rajčata, sůl, pepř, šalotka nebo jarní cibulka, čerstvá bazalka

Dip:

bílý jogurt, pažitka, sůl, pepř

 

Postup

Do vlažné vody přimíchejte kukuřičnou mouku, sůl, případně bylinky. Vše zamíchejte a nechte 20 minut odstát. Poté nahřejte pánev s nepřilnavým povrchem, můžete lehce pomašlovat přepuštěným máslem či olivovým olejem. Z vytvořeného těsta si vytvarujte menší kuličky a rozválejte mezi dvěma pečícími papíry na placku (pokud by se těsto příliš lepilo, také pečící papír trochu potřete olivovým olejem). Neválejte placky příliš na tenko, lámaly by se, doporučujeme dělat spíše menší tortilly než v klasické velikosti. Tortilly ihned konzumujte, popř. je udržujte v teple a vlhku, aby neztvrdly.

 

Náplň je zvolena klasická, vidíte tak, že i doma se dá jednoduše připravit fastfood. Maso naložte do směsi koření a nechte zhruba hodinku odpočinout. Následně ho opečte na nepřilnavé pánvi s kapkou oleje či ghí, nebo pro křupavější variantu lze obalit v kukuřičné mouce a péct v troubě či smažit na pánvi na ghí (oleji). K tortillám patří také salsy, a to nejen quacamole, ale dokonalá a svěží salsa z rajčat. Rajčata si pokrájíme na menší kousky, přidáme sůl a pepř, šalotku či jarní cibulku, a čerstvou bazalku.

 

Dip vyrobíme smícháním klasického bílého jogurtu, pažitky, soli a pepře. Krásně doladí chuť zeleniny a masa a krásně všechny chutě spojí. Poté stačí vše jen zkompletovat s další zeleninou jako je například mix salátů, paprikou a okurkou a dobrota je na světě.

Náš tip:

Vyzkoušejte také