pondělí 21. březen 2022 0:00

Jak funguje nízkosacharidová dieta?

S blížícím se jarem má mnoho lidí na mysli nutnost úpravy jídelníčku, případně zvýšení pohybu. To vše s jediným cílem. Zlepšit si formu a přiblížit se vysněné postavě. A ačkoli si oboje žádá komplexní a dlouhodobě udržitelný přístup, na počátku této cesty může výrazně pomoci nízkosacharidová dieta. Díky ní shodíte přebytečná kila za poměrně krátký časový úsek. Jak je to možné a na jakém principu nízkosacharidová dieta funguje? 

Nízkosacharidová dieta je předmětem četných diskusí, a to nejen u široké veřejnosti, ale také mezi sportovci a výživovými poradci. Označuje se taktéž jako ketonová nebo proteinová dieta a zakládá se na zvýšeném příjmu bílkovin a vyloučení sacharidů z jídelníčku. Je založena na principu ketózy a tělo se při této dietě dostává do situace, kdy spotřebovává vlastní zásoby sacharidů. Ty jsou však za normálních okolností hlavním zdrojem energie a jelikož tělo nemá žádné další k dispozici, musí organismus čerpat energii z uložených zásob tuků.

Tento postup funguje jak u mužů, tak u žen, bez ohledu na věk nebo na denní výdej energie. Ketonová dieta nevyžaduje cvičení nebo počítání kalorii, jakýkoli pohyb je však samozřejmě obecně ku prospěchu a chcete-li si v budoucnu svou formu udržet, pěstování sportovních návyků vám jedině prospěje. Tato dieta zároveň není jen hitem posledních let, ale způsobem stravování, který lze v určité formě udržet dlouhodobě. V České republice se dokonce nízkosacharidová dieta využívala už v 60. letech k léčbě cukrovky a doporučuje se i dnes, zejména při léčbě těhotenské cukrovky.

Povolené potraviny

A jaké potraviny je možné při ketonové dietě držet? Naprosto v pořádku je čerstvá listová zelenina, například brokolice, zelí, okurka či cuketa. Do jídelníčku je také dobré zařadit maso, ryby, vajíčka, mléčné výrobky, ořechy a semínka a houby. Z masa je ovšem vhodnější konzumovat libové maso, kupříkladu drůbeží nebo hovězí. Pozor si také dejte na dodržování pitného režimu a vždy dejte přednost čisté vodě před ochucenými nápoji.

Česká ketodieta

Je také nutné dodat, že sacharidy z jídelníčku jen těžko vyřadíte úplně, proto jsou nízkosacharidové diety tvořené tak, abyste přijali maximálně 50 gramů sacharidů denně. Počítá s tím i unikátní česká KetoMix dieta, ve které si můžete objednat zvýhodněné balíčky. Ty obsahují proteinové koktejly a jídla, která jsou vyvinutá tak, aby měla vyvážené a téměř shodné nutriční hodnoty. Dieta je tak jednoduchá, nevyžaduje žádné zvláštní plánování, jen se držíte jednotlivých jídel, které jsou součástí balíčků.

Ketodieta je naplánována do třech fází a postupně přechází na zdravější a dlouhodobě udržitelnou zdravou stravu. Díky tomu se nemusíte bát jojo efektu a přesto dosáhnete rychlých a trvalých výsledků. Po celou dobu diety je vám také k ruce tým výživových poradců a specialistů, kteří vám pomohou s možnými problémy.