pátek 8. duben 2022 0:00

Velikonoční mazanec

Jaro je jedním z nejkrásnějších období roku. Příroda srší energií, rodí se nový život, všechno kvete a raší. Symbolem jara jsou Velikonoce, spojující v sobě pohanské i křesťanské zvyky a obyčeje, ať už jsou to vejce obarvená na červeno jako symbol lásky či mazanec coby symbol slunce, které opět nabírá na síle.

Velikonoční mazanec

35 g droždí

180 ml mléka

500 g mouky na špaldový mazanec Probio

100 g cukru třtinového moučkového Probio + 1 lžička na kvásek

100 g másla

Špetka mletého muškátového oříšku

70 g rozinek Probio naložených v rumu + 1 lžíce rumu z rozinek

3 žloutky

Vejce na potření

Mandle Probio nasekané na plátky na posypání

 

Postup:

 

Droždí nasypejte do mističky a promíchejte se lžičkou cukru. Ohřejte mléko, aby bylo teplé - ne horké – a přilijte asi ¼ k droždí. Přidejte trošku mouky a vidličkou prošlehejte. Nechte pod utěrkou vzejít kvásek. Bude to trvat asi 15 – 20 minut.

Do zbytku mléka vložte na kousky pokrájené máslo a ještě trochu zahřejte, aby se v něm máslo dobře rozpouštělo.

Mouku ve větší nebo hnětací míse smíchejte s cukrem, muškátovým oříškem a rozinkami. Přidejte vzešlý kvásek. Zkontrolujte mléko s máslem, zda není příliš teplé a rozšlehejte v něm žloutky. Přilijte do mísy a zpracujte těsto.

 

Těsto nechte hodinu kynout na teplém místě pod utěrkou. Poté překlopte na lehce pomoučenou pracovní podložku. Na pomoučení použijte trochu kterékoliv hladké mouky – světlé či celozrnné. Z těsta vypracujte bochánek a přendejte na plech vyložený pečicím papírem. Nařízněte na mazanci křížek a nechte 15 minut kynout na plechu.

 

Poté potřete rozšlehaným vejcem a posypejte mandlemi. Pečte nejdříve zprudka při 200 °C (horkovzduch). Po 10 minutách teplotu snižte na 170 °C a dopékejte 30 minut.