Povidlová slavnostní Sakrajda
Suroviny:
Těsto 300 g hladké mouky 150 g moučkového cukru 2 lžičky Perníkového koření Vitana 1/2 Kypřícího prášku do pečiva Vitana 2 lžíce medu 2 vejce 3 lžíce mléka 1 lžíce rumu 80 g změklého másla strouhaná kůra z 1/2 citronu 2 lžíce kakaa holandského typu hladká mouka na pomoučení
Náplň 150 g švestkových povidel 150 g vlašských ořechů
Postup: Nejprve promícháme mouku s cukrem, perníkovým kořením a kypřicím práškem. Přidáme med, 1 vejce, mléko, rum, máslo, citronovou kůru a kakao. Vypracujeme hladké těsto, které se nelepí na ruce. Těsto zabalíme do potravinářské
fólie a přes noc uložíme do lednice.
Druhý den těsto rozdělíme na dvě poloviny a chvíli necháme změknout. Předehřejeme si troubu na 180 °C. Na pomoučeném vále vyválíme z každé poloviny plát tenký zhruba 3 mm. Pláty potřeme povidly, posypeme nahrubo nasekanými ořechy a těsto zabalíme jako roládu. Vymažeme a vysypeme plech nebo do něj vložíme pečící papír. Rolády položíme vedle sebe na plech a potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme zhruba 15 minut, dohněda. Hotové rolády necháme zchladnout a poté je nakrájíme.