úterý 6. únor 2024 0:00

Tříkrálový koláč a pomazánky pro sváteční i všední dny s bílým jogurtem

  Tradice pečení Tříkrálového koláče má kořeny již v antickém Řecku. Vylosovaný otrok se stával na jeden den králem. Pekl se dokonce i na dvoře francouzského krále Ludvíka XIV. Zapékaly se do něho fazole. Královnou Francie na jeden den se stala dáma, na kterou padlo štěstí a fazoli v koláči našla. Rovněž v našich zemích si obliba Tříkrálového pečení získala srdce gurmánů.

A pokud je spojeno s hledáním pokladu, zaraduje se i nejedno dětské srdíčko. Velmi často se připravují Tříkrálové koblihy. Mlékárna Valašské Meziříčí, ale připravila recept na Tříkrálový koláč. Jedná se o jakousi poslední sladkou tečku za vánočními svátky. Pro dorazivší hosty pak můžete menu doplnit o lahodné pomazánky na sváteční i všední dny. 

 

„Poklidné Vánoce i bujaré oslavy Nového roku jsou za námi. Hlasité zpívání, hra na hudební nástroje i tlučení do kovadlin patřilo již ke zvykům našich předků. Co možná nejhlasitější rány či produkce hudby měla zahnat zlé démony a zabránit jim škodit v nadcházejícím roce. Nyní nás čeká další tradiční svátek a to den, kdy si připomínáme Tři krále a jejich poselství,“ uvádí Zuzana Pavelková, marketingová manažerka Mlékárny Valašské Meziříčí. „V Německu se například jí tříkrálový dort s pomerančem a kořením. Ve Švýcarsku se pečou citronové dorty ve tvaru královské koruny. V Anglii jsou tradiční jídla pro tento svátek bohatý ovocný koláč zvaný Twelfth Cake nebo džemový koláč Epiphany tart se šesticípou betlémskou hvězdou. Do dortu se v Anglii zapékají různé předměty a podle toho, co v dortu dotyčný najde, je buď král, blázen nebo darebák. Na Tři krále se jedlo vše pikantní nebo kořeněné, co připomínalo nebo obsahovalo orientální koření. Rovněž my na Valašsku bychom si přáli být pro naše zákazníky inspirací a připravili jsme recept na Tříkrálový koláč s překvapením,“ dodává Zuzana Pavelková.

 

Tříkrálový koláč

 

 

Štěstí v podobě tříkrálového koláče. Kdo v něm najde minci nebo figurku jezulátka, toho letos čeká ŠTĚSTÍ