Klíčem k úspěšnému a chutnému stravování je bezesporu výběr kvalitních surovin. To platí obzvláště pro výběr zeleniny, například rajčat. Jejich chuť je totiž výrazně ovlivněna tím, zda pocházejí z lokálního pěstování nebo z dovozu. Je známo, že zelenina pěstovaná v místních a organických podmínkách má výraznější vůni i chuť. Je důležité také připomenout, že zelenina by měla tvořit klíčovou součást našeho jídelníčku. Ideálně by měla zabírat alespoň polovinu talíře při každém jídle. Tímto způsobem nejenže doplníme tělu důležité vitamíny, minerální látky a antioxidanty, ale budeme se díky vláknině cítit déle syti.
Na 4 porce budeme potřebovat:
1 kg cherry rajčat
6 stroužků česneku
200 ml smetany
1 mozzarellu
200 gramů nastrouhaného parmazánu
5 lžic olivového oleje
5 lžic sirupu agáve
Sůl
20 lístků čerstvé bazalky
500 gramů špaget či jiných těstovin
Postup:
Na pekáč dáme trochu olivového oleje, přidáme stroužky česneku nakrájeného na plátky, cherry rajčátka, pokapeme agáve sirupem a dáme péct na 40 minut do trouby na 170 stupňů.
Pečená rajčata rozmixujeme do krémové omáčky, přidáme smetanu a podle chuti osolíme a osladíme agávovým sirupem.
Na závěr přidáme polovinu nastrouhaného parmazánu a mozzarellu. Hotovou krémovou omáčku vmícháme do uvařených špaget. Na talíři ještě posypeme parmazánem a dozdobíme bazalkou.