sobota 7. září 2024 0:00

Domácí kaiserky – královny sladkých a slaných snídaní či svačin

Trávit čas s přípravou domácího pečiva za to navíc opravdu stojí. Máte dokonalý přehled o tom, jaké suroviny pečivo obsahuje, případně si recepty můžete přizpůsobit svému gustu. A možná si tím navíc splníte i svou osobní výzvu. Do pečení také můžete zapojit i vaše nejmenší, užít si kvalitně strávený společný čas a zpříjemnit tímto lahodným domácím pečivem sobě i svým školákům návrat k poprázdninovému režimu.

Ingredience

 

· 250 g chlebové pšeničné mouky 

· 250 g hladké mouky 

· 275 ml mléka

· 50 g másla

· 1 lžička soli

· ½ kostky čerstvého droždí

· + sypání (mák, kmín, sůl, sezam)

 

Postup

 

Všechny suroviny dejte do robota a pomocí nástavce hák vypracujte hladké, kompaktní, pružné a nelepivé těsto. Nechte těsto přikryté pod utěrkou nebo fólií 20–30 minut zrát.

Pak můžete tvarovat bochánky nebo placky. Důležité je zachovat stejnou gramáž kaiserek. Ideální je rozdělit si těsto na 10 stejných kousků. Pak buď vytvarujte raznicí na kaiserky kresbu, nebo skládejte z placky podle našeho videa.

 

Na závěr potřete vodou a posypte podle sebe mákem, sezamem nebo hrubozrnnou solí. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C 20 minut. Zkontrolujte a případně ještě nechte zezlátnout.

Po vychladnutí na mřížce servírujte nejlépe čerstvé. Video recept: https://www.youtube.com/watch?v=JtV8ZyEi7jo