Jan Souček, šéfkuchař pražské restaurace La Strada Ristorante, posbíral řadu skvělých úspěchů ve svém oboru a patří mezi mladé mistry svého oboru snažící se posunout výše laťku české gastronomie. Tento specialista vám přináší několik výborných letních odlehčených letních receptů.
Jan Souček, šéfkuchař pražské restaurace La Strada Ristorante, posbíral řadu skvělých úspěchů ve svém oboru a patří mezi mladé mistry svého oboru snažící se posunout výše laťku české gastronomie. Tento specialista vám přináší několik výborných letních odlehčených letních receptů.
Ihned po absolutoriu Školy hotelnictví a gastronomie hotelu Internacional začal sbírat první úspěchy ve svém oboru. V roce 2007/2008 se stal juniorským Kuchařem roku, záhy se mu splnil sen a stal se členem a později i kapitánem národního juniorského kuchařského týmu. S národním týmem sbíral zkušenosti i na zahraničních soutěžích v Německu, Lucembursku či Rakousku. Praktické zkušenosti sbíral v prestižních pražských restauracích Kampa Fish, Červená Tabulka, RistoranteSoave nebo Bílkova 13. V současné době je šéfkuchařem La Strada Ristorante zaměřené na italskou gastronomii.
Pro společnost Alpro sestavil s použitím Alpro nápojů kompletní odlehčené menu (předkrm, polévku, několik variant hlavních jídel i dezert), které je ideální nejen pro nadcházející horké letní dny.„Existuje nepřeberné množství možností použití rostlinných nápojů Alpro při vaření. Jsou výbornou surovinou pro sladké i slané pokrmy, lze z nich však snadno připravit i skvělé koktejly a další různé nápoje,“ popisuje svoji zkušenost s Alpro nápoji šéfkuchař Jan Souček.
Letní recepty Jana Součka pro Alpro:
- Tartar z lososa s fenyklem s koprovým smetanovým dresinkem a domácím pečivem z rýžového nápoje
- Studená okurková polévka s citronovým olejem
- Pečené filátko z mořského okouna s koriandrovým pyré a omáčkou z kokosového mléka a limet
- Tofu s pyré ze sladkých brambor, cuketové tagliatelle a omáčka z mladé pažitky a česneku
- Filátko z mořského vlka na lehkém koprovém rizotu s mandlovým nápojem
- Lehká piškotová roláda plněná vanilkovým dezertem Alpro s jahodovou smetanovou omáčkou a čerstvou mátou
Tartar z lososa s fenyklem s koprovým smetanovým dresinkem a domácím pečivem z rýžového nápoje
Tartar:
300 g filet z lososa
1 šalotka
1 fenykl
60 g sušených rajčat
olivový olej
1 lžíce Kikkomanu
sůl
Pečivo:
100 ml olivového oleje
500 g hladké mouky
půl kostky droždí
300 ml rýžového nápoje Alpro
1 lžíce cukru
2 lžičky soli
Dresink:
2 svazky kopru
250 ml Alpro Cuisine
sůl
Lososa nakrájíme na malé kostičky, smícháme s najemno nakrájenou šalotkou, nastrouhaným fenyklem, nasekanými rajčaty, dvěma lžícemi olivového oleje a jednou lžící Kikkomanu. Podle chuti dosolíme. Droždí, rýžový nápoj, mouku, olej, sůl a cukr smícháme a vypracujeme hladké těsto, které vytvarujeme do malých bochánků. Necháme nakynout a pečeme 20 minut v troubě na 180°C. Pro přípravu dresinku nasekáme najemno kopr a smícháme ho s Alpro Cuisine a solí.
Studená okurková polévka s citronovým olejem
2 okurky
250 ml Alpro Cuisine
400 ml mandlového nápoje Alpro
1 svazek kopru
1 citron
100 ml olivového oleje
sůl
listy mladých salátů na ozdobu
Oloupané okurky rozmixujeme s Alpro Cuisine a mandlovým nápojem Alpro. Dochutíme nasekaným koprem, citronovou šťávou a solí.Olivový olej smícháme s nastrouhanou kůrou z jednoho citronu a necháme odležet. Takto připraveným olejem polévku před podáváním dozdobíme.
Pečené filátko z mořského okouna s koriandrovým pyré a omáčkou z kokosového mléka a limet
4 filety z mořského okouna (4 x 150 g)
600 g brambor
1 svazek koriandru
400 ml lískooříškového nápojeAlpro
300 ml kokosového mléka
1 limetka
250 ml Alpro Cuisine
olivový olej
najemno nasekané bylinky
cukr
sůl
Horké uvařené brambory smícháme s Alpro Cuisine a lískooříškovýmAlpro nápojem. Mixérem vyšleháme jemnou kaši, do které přidáme nasekaný čerstvý koriandr. Kokosové mléko svaříme s trochou Alpro Cuisine, limetovou kůrou, cukrem a solí. Před podáváním dochutíme čerstvým koriandrem a limetovou šťávou.Filátko z okouna osolíme a opečeme na olivovém oleji s bylinkami.
Tofu s pyré ze sladkých brambor, cuketové tagliatelle a omáčka z mladé pažitky a česneku
400 g tofu
600 g batát
200 g brambor
300 ml lískooříškového Alpro nápoje
1 cuketa
250 ml Alpro Cuisine
1 svazek pažitky
2 stroužky česneku
1 šalotka
olej
Horké uvařené brambory a batáty smícháme se 100 ml Alpro Cuisine alískooříškovým Alpro nápojem. Tyčovým mixérem vyšleháme jemnou kaši. Na lehce rozpáleném oleji opečeme do růžova šalotku a česnek. Zalijeme Alpro Cuisine, provaříme, dochutíme solí a přidáme nakrájenou pažitku. Cuketu nakrájíme na tenké dlouhé plátky, které zlehka opečeme na olivovém oleji spolu s tofu nakrájeným na kostičky. Na závěr osolíme.
Filátko z mořského vlka na lehkém koprovém rizotu s mandlovým nápojem
4 filátka z mořského vlka
300 g rýže arborio
2 šalotky
200 ml bílého vína
300 ml mandlového Alpro nápoje
100 ml Alpro Cuisine
1 svazek kopru
rybí vývar (nebo voda)
4 vejce
Najemno nakrájenou šalotku zlehka zpěníme na olivovém oleji. Přidáme rýži,orestujeme a zalijeme vínem. Pomalu vaříme, postupně dle potřeby přiléváme vývar, dokud se rýže neuvaří na skus. Poté přidáme mandlový nápoj Alpro, Alpro Cuisine a nasekaný kopr. Vejce vaříme ve vroucí vodě 7minut, oloupeme a osolíme. Filátko z mořského vlka osolíme a opečeme na rozpálené pánvi, ke konci pečení přidáme bylinky.
Lehká piškotová roláda plněná vanilkovým dezertem Alpro s jahodovou smetanovou omáčkou a čerstvou mátou
4 vejce
160 g polohrubé mouky
160 g cukru
400 g jahod
máta
250 ml rýžového nápoje Alpro
300 ml Alpro Cuisine
1 vanilkový dezert Alpro
Bílky vložíme do mísy a začneme šlehat. Jakmile se začne tvořit sníh, přidáme 100 g cukru a šleháme do úplného zhoustnutí - vznikne cukrová pěna. Do pěny zašleháme žloutky s olejem a nakonec opatrně vmícháme mouku. Těsto nalijeme směrem od krajů do středu do plechu vyloženého pečícím papírem. Pečeme v troubě na 180°C cca 15minut. Po upečení necháme jen lehce vychladnout, potřeme vanilkovým Alpro dezertem a zamotáme roládu, podáváme s jahodovou omáčkou a čerstvými jahodami. Jahody, rýžový nápoj Alpro,Alpro Cuisine a 60g cukru vaříme, dokud se jahody nerozvaří. Směs rozmixujeme tyčovým mixérem a necháme vychladit.