Vřelá atmosféra kuchařských kurzů a možnost objevit spoustu „tajných fíglů“ přitahuje pozornost laické veřejnosti i mnoha profesionálních kuchařů, kteří jsou pravidelnými účastníky lekcí ve škole Michala Nikodéma. Jednou z novinek letošního podzimu je kurz zaměřený na práci s odpalovaným těstem. Přestože patří k základům cukrářství, spousta lidí se odpalovaného těsta stále bojí a neumí s ním pracovat.
„Při tomto kurzu zasvětíme účastníky do jednoho z velkých témat cukrářství a naučíme je připravovat klasické dezerty, jako je třeba karamelový větrník s vanilkovou šlehačkou. A to samozřejmě tak, aby těsto během pečení nesplasklo a zůstalo krásně nadýchané,“ vysvětluje Michal Nikodém s tím, že součástí kurzu bude také příprava klasických věnečků se žloutkovým krémem a citronovou polevou a také tvarování populárních labutí z odpalovaného těsta.
Další podzimní novinkou je roztřídění kurzů italské kuchyně do sedmi samostatných dílů, přičemž při nákupu dvou a více dílů získají zákazníci výrazné slevy. V rámci těchto kurzů se účastníci naučí připravovat nejslavnější italské speciality - od kynutého těsta na pizzu až po italské speciality s dary moře, které jsou jednoduché, rychlé a současně mimořádně atraktivní.
Kuchařské studio Michala Nikodéma také spouští nový e-shop s možností několika druhů slev. Při včasném nákupu kuchařského kurzu mohou zájemci ušetřit deset až patnáct procent z běžné ceny. Další slevy získají za nákup více kurzů, což se hodí především na podzim, neboť kuchařské kurzy v Ola Kala jsou již několik let oblíbeným vánočním dárkem.
Recept:
Karamelové větrníky
Odpalované těsto
125 ml mléka
125 ml vody
100 g másla
špetka soli
25 g cukru krupice
170 g hladké mouky
210 g celých vajec
Mléko, vodu, máslo, cukr a sůl přivedeme k varu. Přisypeme mouku a odpalujeme, až vznikne hustá, na vařečku se nelepící hmota. Poté dáme do mísy a za stálého míchání postupně přidáváme vejce. Pomocí cukrářského sáčku s řezanou trubičkou stříkáme do libovolných tvarů na plechy pokryté pergamenovým papírem. Pečeme v předehřáté troubě na 170 stupňů cca 30 minut.
Zkouška: Pokud na větrník zaklepeme ze spodní části a bude dunět, je hotovo.
Vanilková šlehačka
250 ml mléka
150 g cukru krupice
1 sáček vanilkového pudinku
1/2 vanilkového lusku
300 ml šlehačky min. 30%
Z mléka, cukru, pudinku a lusku uvaříme hustý pudink. Vaříme minimálně 2
minuty, aby se ztratila chuť škrobu.
Přendáme do šlehače a za stálého šlehání necháme zchladnout.
Vyšleháme 300 ml šlehačky a jemně nadlehčíme pudink.
Karamelová šlehačka
200 g cukru krupice
2x 300 ml šlehačky
Cukr utavíme na karamel, přilijeme 300 ml šlehačky a provaříme, až se
karamel důkladně rozpustí. Necháme důkladně vychladit.
Po zchladnutí přidáme 300 ml šlehačky a vyšleháme dotuha.
Fondánová poleva
Kulér - několik lžic cukru krystalu utavíme na velmi tmavý, skoro černý
karamel a zalijeme vodou. Necháme provařit, až se karamel rozpustí.
Ve vodní lázni rozpustíme fondán a obarvíme kulérem.