čtvrtek 23. říjen 2014 0:00

Gurmánský tip: Kurz odpalovaného těsta ve studiu Ola Kala

Kuchařské studio Ola Kala Michala Nikodéma patří mezi nejlepší kuchařské školy v metropoli. Vedle nových kurzů, připravených na letošní podzim, bude spouštět také nový e-shop s nabídkou různých slev při včasném nákupu voucherů, které poslouží třeba jako zajímavý a netradiční vánoční dárek.

Vřelá atmosféra kuchařských kurzů a možnost objevit spoustu „tajných fíglů“ přitahuje pozornost laické veřejnosti i mnoha profesionálních kuchařů, kteří jsou pravidelnými účastníky lekcí ve škole Michala Nikodéma. Jednou z novinek letošního podzimu je kurz zaměřený na práci s odpalovaným těstem. Přestože patří k základům cukrářství, spousta lidí se odpalovaného těsta stále bojí a neumí s ním pracovat.

 

„Při tomto kurzu zasvětíme účastníky do jednoho z velkých témat cukrářství a naučíme je připravovat klasické dezerty, jako je třeba karamelový větrník s vanilkovou šlehačkou. A to samozřejmě tak, aby těsto během pečení nesplasklo a zůstalo krásně nadýchané,“ vysvětluje Michal Nikodém s tím, že součástí kurzu bude také příprava klasických věnečků se žloutkovým krémem a citronovou polevou a také tvarování populárních labutí z odpalovaného těsta.

 

Další podzimní novinkou je roztřídění kurzů italské kuchyně do sedmi samostatných dílů, přičemž při nákupu dvou a více dílů získají zákazníci výrazné slevy. V rámci těchto kurzů se účastníci naučí připravovat nejslavnější italské speciality - od kynutého těsta na pizzu až po italské speciality s dary moře, které jsou jednoduché, rychlé a současně mimořádně atraktivní.

 

Kuchařské studio Michala Nikodéma také spouští nový e-shop s možností několika druhů slev. Při včasném nákupu kuchařského kurzu mohou zájemci ušetřit deset až patnáct procent z běžné ceny. Další slevy získají za nákup více kurzů, což se hodí především na podzim, neboť kuchařské kurzy v Ola Kala jsou již několik let oblíbeným vánočním dárkem.

 

www.olakala.cz

 

Recept:

 

Karamelové větrníky

 

Odpalované těsto

125 ml mléka

125 ml vody

100 g másla

špetka soli

25 g cukru krupice

170 g hladké mouky

210 g celých vajec

 

Mléko, vodu, máslo, cukr a sůl přivedeme k varu. Přisypeme mouku a odpalujeme, až vznikne hustá, na vařečku se nelepící hmota. Poté dáme do mísy a za stálého míchání postupně přidáváme vejce. Pomocí cukrářského sáčku s řezanou trubičkou stříkáme do libovolných tvarů na plechy pokryté pergamenovým papírem. Pečeme v předehřáté troubě na 170 stupňů cca 30 minut.

Zkouška: Pokud na větrník zaklepeme ze spodní části a bude dunět, je hotovo.

 

Vanilková šlehačka

250 ml mléka

150 g cukru krupice

1 sáček vanilkového pudinku

1/2 vanilkového lusku

300 ml šlehačky min. 30%

Z mléka, cukru, pudinku a lusku uvaříme hustý pudink. Vaříme minimálně 2

minuty, aby se ztratila chuť škrobu.

Přendáme do šlehače a za stálého šlehání necháme zchladnout.

Vyšleháme 300 ml šlehačky a jemně nadlehčíme pudink.

 

Karamelová šlehačka

200 g cukru krupice

2x 300 ml šlehačky

Cukr utavíme na karamel, přilijeme 300 ml šlehačky a provaříme, až se

karamel důkladně rozpustí. Necháme důkladně vychladit.

Po zchladnutí přidáme 300 ml šlehačky a vyšleháme dotuha.

 

Fondánová poleva

Kulér - několik lžic cukru krystalu utavíme na velmi tmavý, skoro černý

karamel a zalijeme vodou. Necháme provařit, až se karamel rozpustí.

Ve vodní lázni rozpustíme fondán a obarvíme kulérem.