Apetit

pátek, 08 únor 2019
„Polévka je grunt a maso je špunt,“ také jste to od babičky slýchali? Tak si toto rčení dobře zapamatujte, protože je pravdivé. Polévky působí blahodárně na organismus, v zimě nás příjemně prohřejí a v létě ve své studené formě naopak ochladí. Díky řadě pozitivních účinků na tělo i mysl by měly být polévky součástí každého jídelníčku.
pondělí, 04 únor 2019
Když se řekne italská kuchyně, většina z nás si vybaví pizzu nebo těstoviny na tisíc způsobů. Tyto dva pokrmy sice patří k tomu nejlepšímu, co tato země rozkládající se na Apeninském poloostrově světu dala, ale italská gastronomie ukrývá mnohem více pokladů. Patří mezi ně skvěle chutnající sýry, které si oblíbili gurmáni z celého světa.
pondělí, 04 únor 2019
Kde se tradice slavit svátek sv. Valentýna vzala? Katolický kněz a léčitel svatý Valentýn žil ve3. století. Významnou osobou při vzniku tohoto svátku měl zajisté také vládce Říma Claudius II. Ten v celé říši zakazoval manželské sňatky, protože se obával, že oddaní muži budou chtít zůstat doma s manželkami a nebudou chtít jít do války. Proti tomu bojoval právě kněz Valentýn, který v tajnosti oddával mladé a zamilované páry.
středa, 19 prosinec 2018
Makronky, čokoládová pěna, briošky, croissanty, glazované dorty, crème caramel... bez vajec, másla, mléka či smetany? Jde to! Neodolatelné důkazy nabízí novinka Moderní veganské dezerty, která je v záplavě kuchařek na českém trhu jedinečným úkazem. Petra Stahlová, průkopnice veganské cukrařiny u nás, po měsících hledání alternativních surovin a zkoušení inovativních cukrářských postupů dokázala zdánlivě nemožné.
čtvrtek, 24 leden 2019
Omrzely se vám už klasické polévky a chcete připravit něco netradičního, přitom z běžně dostupných sezónních surovin, které najdete na každé zahrádce? „Vyzkoušejte krém z pečených paprik. Bude chutnat celé rodině, přitom je zdravý a jeho příprava je velmi rychlá,“ doporučuje autor receptu, šéfkuchař Josef Tydlačka.
úterý, 01 leden 2019
První místo v 6. ročníku celostátní gastronomické soutěže Svačina roku s Rio Mare získala Aneta Vyhnánková z Integrované střední školy Slavkov u Brna. Vítězka vyhrála poukaz na ceny v hodnotě 7 000 Kč. Kulinářské umění předvedlo ve finále 15 nejlepších kuchařů z celé České republiky a celkem byly rozdány ceny v hodnotě 45 000 Kč. Úkolem soutěžících bylo připravit zdravou a originální svačinu s využitím tuňákových produktů Rio Mare.
čtvrtek, 27 prosinec 2018
Máte jasný cíl – zhubnout v co nejkratším čase. Výrazně snížíte denní kalorický příjem a každý den se přísně kontrolujete v zrcadle. Nenechte se ale zlákat vidinou rychle dosaženého cíle. Dříve, než uvidíte uspokojující výsledky, vaše tělo rezignuje, protože nevydrží nastavený úsporný režim. Vyčerpanost vás přinutí vzdát se, čímž se vrátíte zpět na začátek vaší cesty. To vás utvrdí v tom, že zhubnout je nemožné. Vystupte z tohoto začarovaného kruhu co nejdříve!
čtvrtek, 13 prosinec 2018
Sandře Selinger nikdo neřekne jinak než Sanny. To kvůli jejímu úsměvu velkému jak slunce. Péct začala před třemi lety, kdy dělala provozní v jednom hotýlku. „Při pečení jsem se cítila báječně, tak nějak svá. Tak jsem pekla čím dál víc a zkoušela stále složitější cukrovinky. Pak přišel den, kdy jsem upekla první koláč podle svého vlastního receptu. A byl báječný!“ popsala své začátky Sandra.
neděle, 09 prosinec 2018
Sladké cukroví, bramborový salát s majonézou, smažený kapr či vinná klobása. To je jen malý výčet pokrmů, které o Vánocích najdete na stole v každé domácnosti. Také každý rok po svátcích řešíte problém s knoflíkem od kalhot, který ne a ne zapnout? Vyhněte se těmto nepříjemnostem a užijte si sváteční čas naplno, a především bez pocitu těžkosti.
pátek, 30 listopad 2018
S nárůstem zájmu o gastronomii se zvyšuje hlad po tipech na kvalitní restaurace. Kde na vás čekají skvělé kulinární zážitky? Které podniky nikdy nezklamou? Na tyto otázky dává spolehlivou odpověď projekt s názvem Nejlepší restaurace, který letos přináší už páté vydání osvědčeného stejnojmenného průvodce.