Apetit

středa, 19 září 2018
V dnešní době je možné všechno. Třeba dát dítěti jméno „Školní mléko“, pokud vám to schválí na matrice. Nicméně zůstaňme u prvotního významu. Již v roce 1999 vyhlásila Světová organizace pro potraviny a zemědělství při OSN „Světový den školního mléka“. Ten připadá na poslední středu v září. Letos se bude slavit po devatenácté.
středa, 05 září 2018
Ani jako vášniví cestovatelé se nemusíte vzdát své oblíbené kávy. V odlehlé divočině si povzbuzující šálek můžete připravit i v polních podmínkách a bude chutnat ještě lépe, než jste zvyklí. Ať už jedete autem, nebo si nesete výbavu na zádech, prioritou je objem a hmotnost. Spolu s coffee masterem Šárkou vám představujeme dvě možnosti na přípravu kávy: moka konvičku a aeropress.
pátek, 31 srpen 2018
Lidské tělo se ze 70 % skládá z vody. Pro správný chod organismu je nutné dodávat tělu dostatek energie, ale i vyvážený poměr minerálních látek, které si tělo nedokáže samo vytvořit. Mezi minerální látky, které je potřeba tělu dodávat patří železo, zinek, měď, hořčík a vápník. Pro efektivní vstřebávání magnézia (Mg) je důležité dostatečné množství vápníku (Ca). Ideálně v poměru 1 Mg : 3 Ca. Nejvíce magnézia se zároveň v těle vstřebá z vody.
středa, 29 srpen 2018
„Pomazánky jsou evergreen, který nikdy nevyjde z módy. Pochutnáte si na nich na snídani, při svačině i večeři. A čím dál častěji zdobí naše pohoštění, i když dorazí hosté,“ říká Lenka Molková  a přidává recepty hned na tři osvědčené pomazánky.
čtvrtek, 23 srpen 2018
Módní superpotraviny jako chia, chlorellu nebo quinou vám představovat nejspíš nemusíme. Možná vás ale překvapí, že i v České republice najdete mnoho superpotravin, které ty světové v mnoha ohledech dokonce předčí. Mezi opomíjenou plodinu, která díky své výživové hodnotě několikanásobně převyšuje celou řadu superpotravin patří modrý mák.
čtvrtek, 23 srpen 2018
Podle nařízení Evropské komise by se na všech potravinářských výrobcích měly uvádět nutriční a energetické hodnoty na 100 g nebo 100 ml. Brzy to bude platit i pro alkohol. Sjednocené měrné jednotky u alkoholických nápojů by však pro spotřebitele mohly být značně zavádějící.
středa, 22 srpen 2018
V České republice ročně zkonzumuje průměrný Čech kolem 15,5 kg jogurtů a zakysaných mléčných nápojů a 4,7 kg tvarohů. Díky fermentaci dochází u těchto výrobků k částečnému rozštěpení mléčného cukru, proto je leckdy mohou konzumovat i osoby, které mají problém s trávením laktózy přímo z mléka. Jaké typy výrobků najdete v obchodech? V čem se od sebe liší?
pondělí, 20 srpen 2018
Nejznámější jsou oka v sýrech ementálského typu. „Zjednodušeně lze říct, že oka v těchto sýrech vznikají během zrání, při kterém mléčné bakterie z rodu Propionibacterium přeměňují kyselinu mléčnou na další produkty, mimo jiné i na oxid uhličitý. Tento plyn se v hmotě sýra začne hromadit, mikroskopické bublinky se postupně zvětšují, až vzniknou velká oka s lesklým povrchem,“ řekl Miroslav Hrazdil, manažer kvality Jaroměřické mlékárny.
středa, 15 srpen 2018
Dokonalá kombinace chuti a lehkosti bez nutnosti odkapání. Nové varianty tuňáka Rio Mare jsou zdravé, nízkokalorické a mají vynikající chuť. Rio Mare Leggero má o 60 % méně tuků. Rio Mare Natura nabízí přirozenou chuť tuňáka bez nutnosti odkapání. Obě varianty obsahují maso tuňáka prvotřídní kvality, špetku soli a malé množství extra panenského oleje nebo vody a jsou vyrobené speciální výrobní technologií. Chutné novinky najdete v obchodech za doporučenou cenu 189,90 Kč.
středa, 15 srpen 2018
S jídlem roste chuť. Pražané i návštěvníci metropole jsou lační mimořádných zá-žitků. A tak není divu, že světově oblíbená atrakce v podobě hodování v oblacích zapustila kořeny také v české metropoli. A už dávno nám nestačí pouhý víkend, v polovině září se bude slavná plošina zvedat do výšky padesáti metrů nad vino-hradským parkem rovných jedenáct dní za sebou. Vedle obligátní večeře se v ob-lacích budou servírovat také pozdní snídaně či obědy.