Apetit

úterý, 12 březen 2019
Mezi stále oblíbenější aktivity patří každoročně jarní detoxikace těla. Jaro je totiž ideální dobou pro očistu těla. V tomto období je vhodné zavést například odlehčené dny, obzvláště pokud během zimy člověk necvičil a měl nedostatečný přísun čerstvého ovoce a zeleniny. Nejdůležitější na celé detoxikaci těla je právě to, čím ho zatěžujeme.
pondělí, 11 březen 2019
Pro rok 2019 připravila společnost JLV ve spolupráci s Asociací kuchařů a cukrářů ČR (AKC ČR) pořádnou jízdu – sezónní nabídky letos sestavil úspěšný Juniorský národní tým AKC ČR. Přehlídku chutí a vůní otevírá Vojta Petržela, trojnásobný vítěz Gastro Junior 2017 – 2019 a čerstvý vítěz semifinále Global Young Chefs Challenge 2019.
úterý, 26 únor 2019
Ponuré zimní dny mají vliv nejenom na naši náladu, ale také na naše tělo. Časté deštivé či sněhové srážky, zamračená obloha a více tmy způsobí, že se nejednou cítíme unavení. U pánů se nedostatek vitamínu D, který čerpáme ze slunce, může projevit nižší hladinou testosteronu a ztrátou libida.
čtvrtek, 21 únor 2019
Černý čaj možná působí jako klasika, která nemá čím překvapit. Opak je ale pravdou! Každý šálek tohoto čajového pokladu má za sebou dlouhou cestu nejen z čajové plantáže, ale i dějinami lidstva. Přečtěte si, co všechno jste o černém čaji nevěděli a jaké výhody pro zdraví v sobě skrývá.
středa, 13 únor 2019
Říká se, že láska prochází žaludkem. Na tom určitě něco bude. Přestože partnera nejspíše hýčkáte vaším kulinárním uměním po celý rok, zkuste ho překvapit i na Valentýna. Čím? Třeba lahodným dezertem od nadané Magdalény Murínové, která je členkou juniorské sekce Asociace kuchařů a cukrářů ČR.
pátek, 08 únor 2019
„Polévka je grunt a maso je špunt,“ také jste to od babičky slýchali? Tak si toto rčení dobře zapamatujte, protože je pravdivé. Polévky působí blahodárně na organismus, v zimě nás příjemně prohřejí a v létě ve své studené formě naopak ochladí. Díky řadě pozitivních účinků na tělo i mysl by měly být polévky součástí každého jídelníčku.
pondělí, 04 únor 2019
Když se řekne italská kuchyně, většina z nás si vybaví pizzu nebo těstoviny na tisíc způsobů. Tyto dva pokrmy sice patří k tomu nejlepšímu, co tato země rozkládající se na Apeninském poloostrově světu dala, ale italská gastronomie ukrývá mnohem více pokladů. Patří mezi ně skvěle chutnající sýry, které si oblíbili gurmáni z celého světa.
pondělí, 04 únor 2019
Kde se tradice slavit svátek sv. Valentýna vzala? Katolický kněz a léčitel svatý Valentýn žil ve3. století. Významnou osobou při vzniku tohoto svátku měl zajisté také vládce Říma Claudius II. Ten v celé říši zakazoval manželské sňatky, protože se obával, že oddaní muži budou chtít zůstat doma s manželkami a nebudou chtít jít do války. Proti tomu bojoval právě kněz Valentýn, který v tajnosti oddával mladé a zamilované páry.
středa, 19 prosinec 2018
Makronky, čokoládová pěna, briošky, croissanty, glazované dorty, crème caramel... bez vajec, másla, mléka či smetany? Jde to! Neodolatelné důkazy nabízí novinka Moderní veganské dezerty, která je v záplavě kuchařek na českém trhu jedinečným úkazem. Petra Stahlová, průkopnice veganské cukrařiny u nás, po měsících hledání alternativních surovin a zkoušení inovativních cukrářských postupů dokázala zdánlivě nemožné.
čtvrtek, 24 leden 2019
Omrzely se vám už klasické polévky a chcete připravit něco netradičního, přitom z běžně dostupných sezónních surovin, které najdete na každé zahrádce? „Vyzkoušejte krém z pečených paprik. Bude chutnat celé rodině, přitom je zdravý a jeho příprava je velmi rychlá,“ doporučuje autor receptu, šéfkuchař Josef Tydlačka.