středa 30. září 2015 0:00

Tip na výlet v Praze - zámecký areál Ctěnice

V pražské Vinoři se nachází unikátní zámecký areál s krásným parkem a jízdárnou, který je ideálním výletním cílem pro turisty, milovníky koní i rodiny s dětmi. Pro mimopražské je zde možnost ubytování v Zámeckém hotelu s restaurací a kavárnou. A pro ty, co plánují svatbu, nabízí Ctěnice uspořádání romantického obřadu v obřadní síni umístěné v přízemí zámku nebo v parkovém altánu.

Jako mnoho menších zámků v Čechách, má i zámek Ctěnice pohnutou historii. Ve 14. století zde stála gotická tvrz, která byla kolem roku 1550 přestavěna na renesanční zámek. Majitelé ctěnického zámku se v průběhu staletí často střídali. V poslední čtvrtině 18. století, kdy patřily Ctěnice Windischgrätzům, byl renesanční zámek upraven ve stylu klasicizujícího baroka do dnešní podoby. Roku 1849 získaly Ctěnice nového majitele - velkopodnikatele a velkoobchodníka Alexandra Schöllera, který koupil celý majetek jako pozůstalost po hraběnce Aloisii Desfoursové.

 

V rukou Schöllerů byl pak zámek až do druhé světové války. Jejich rodový majetek byl následně zestátněn. Po 2. světové válce patřil zámecký areál Ctěnice Státnímu statku hl. m. Prahy a nedostatečnou údržbou značně chátral.

Od roku 1993 je majitelem Hlavní město Praha, které celý objekt nechalo zrekonstruovat.

 

Rozsáhlá rekonstrukce památkově chráněného objektu byla dokončena v roce 2008.

 

K zámku náleží dobře dochovaný soubor sedmi hospodářských budov, z nichž je patrně nejcennější dvoupatrová mohutná stavba sýpky se sedlovou střechou. Přízemní stavba pojící se k sýpce je po obnově a novodobé stavební úpravy umožňují její současné využití jako hotel s restaurací a kavárnou. Nově zrekonstruovaný zámecký hotel má kapacitu 48 lůžek ve 26 stylových pokojích.

 

Zámek obklopuje park o rozloze 2,33 ha, rozdělený protékajícím Ctěnickým potokem na dvě odlišné části. Romantická anglická zahrada podél pravého břehu potoka navazuje na zámek a vodní příkop gotické tvrze, ve kterém lze objevit ve skále tesanou místnost s křížovými klenbami, snad původní lednici. Na druhém břehu jabloňová alej vytyčuje formálně jednoduchou francouzskou zahradu, na jejímž konci stojí altán. Prostor doplňují ještě dřevěné i kamenné mostky přes potok,

 

Dnešní podoba parku se ustálila koncem 18. století, i když park vznikl již v souvislosti s renesanční přestavbou areálu kolem roku 1550 odvodněním bažin, vybudováním soustavy rybníčků a vysázením sadu a celý prostor byl také obestavěn zdí. Park byl do současné podoby uveden v letech 2003 – 2007 týmem architekta Tomáše Jiránka, který za projekt rehabilitace ctěnického zámeckého parku získal Grand Prix Obce architektů.

 

V zámku jsou umístěny stálé expozice „Řemesla v pořádku/ Historie profesního sdružování řemeslníků od středověku po současnost" „Zámek Ctěnice/ Stavební vývoj a obnova" a „Dějiny obce Vinoř/ Od pravěku do 20. století".

Pokud jste milovníci jízdy na koni, nebo si ji chcete jenom vyzkoušet, Ctěnický areál je to pravé místo pro vás. V areálu působí Jezdecká společnost, která je zaměřena na výcvik v jízdě na koni, který je určen široké veřejnosti. Ale můžete si samozřejmě jen prohlédnout stáje a potěšit se pohledem na ušlechtilá zvířata.

 

Zámecký areál Ctěnice

 

Adresa: Praha 9 – Vinoř, Bohdanečská 259/1, tel. 286 001 366, 606 859 952

Spojení: metro C – Letňany, nebo metro B – Palmovka; bus 185 a 302, st. Ctěnice, nebo st. Vinořský hřbitov a dále přes lesopark po žluté 2 km.

Otevřeno: zámek včetně výstav a expozic út–pá 10–18 hod. (listopad až březen út–pá 10–16 hod.),

sobota- neděle celoročně 10–18 hod.