čtvrtek 22. říjen 2015 0:00

Nejlepší aerolinkou Afriky je Ethiopian Airlines

Ethiopian Airlines, nejrychleji rostoucí a nejziskovější letecký dopravce v Africe, s radostí oznamují, že již po páté v řadě vyhráli cenu 2015 Airline Reliability Performance Award od společnosti Bombardier Aerospace v mnichovském Sheraton Arabellapark Hotel v Německu. Toto vyznamenání přišlo pouze pár dní po tom, co CEO skupiny Ethiopian Group byl oceněn 2015 International Grand Prix speciální cenou v Miláně.

Airline Reliabilty Performance Award je velmi respektované ocenění v leteckém průmyslu a je také považováno za známku odlišnosti nejen pro příjemce a jejich zaměstnance, ale také pro jejich zákazníky. Ethiopian vyhrál toto ocenění v Q400 regionu Afrika a Střední východ High Dispatch Reliability Q400 flotily, umístěný celkově na prvním místě v Q-400 výrobní kategorii pro tento region. Tato cena uznává schopnosti a odhodlání zaměstnatnců etiopských aerolinií pracovat na turbovrtulových a lehkých latadlech společnosti.


Pan Tewolde Gebremariam, CEO Ethiopian Airlines říká: „Toto je další skvělý okamžik pro etiopské aerolinie. Je nám potěšením přijmout tuto cenu po páté v řadě. Rád bych poděkoval našim zaměstnancům a především těm, kteří pracují v sekci turbovrtulových a lehkých letadel za tento vynikající výsledek. Toto odhodlání a tvrdá práce přinesly ovoce."


Dodal: „Jsme odhodláni poskytovat našim váženým zákazníkům spolehlivý plán a dochvilné lety za všech okolností. Náš vyšší výkon spolehlivosti je odrazem závazku k našim zákazníkům na domácích a regionálních tratích."


Ethiopian v současné době provozuje sedmnáct letadel Q-400 Next Generation, z nichž pět bylo předěláno na business a economy třídy se 7 a 60 sedadly. Q-400 je ideálním letadlem pro domácí a regionální lety s rychlostí srovnaltenou s letadly s proudovým motorem a jednou uličkou a také se sníženou hladinou zvuku, spotřeby paliva a emisí.


Ethiopian létá s Q-400 do 20 domácích destinací a na regionálních cestách do Djibouti, Mombasy, Kilimandžára, Der-es-Salaam, Zanzibaru, Entebbe, Kigali, Juba, Chartúmu a Hergeisa.


Zajímavosti:


Založení – 21. prosinec 1945
Datum, kdy začali provozovat své lety – 8. duben 1946
Hlavní letiště – Addis Ababa
Druhé primární letiště – Togo, Lome
Vlastník – Etiopská vláda
CEO – pan Tewolde G. Mariam
Nyní vlastní 71 letadel, především typu Boeing, mají objednáno dalších 43
Létají celkem do 84 mezinárodních a 20 domácích destinací
Celkvý počet zaměstatnců je více jak 8500
29% tvoří zaměstnanci marketingu a prodeje, 28% údržba letadel a technici, 12% letušky a stevardi, 6% piloti, 25% další zaměstnanci společnosti

 

Prezident Obama se sešel s CEO společnosti Ethiopian Airlines

 

Americký prezident Barack Obama diskutoval s CEO skupiny Etiopských aeroliníí panem Tewoldem GrebreMariamem na mezinárodním letišti Bole, vedle letadla typu B787 Dreamliner.


Prezident potěšilo vidět B787 Dreamliner v Etiopských barvách a poděkoval společnosti, že je dlouholetým zákazníkem společnosti Boeing a USA.


Nyní Ethiopian využívá 13 letadel B787 a dalších 8 jich má objednáno.
Dále se diskuze nesla na počest plukovníka Robinsona. Pro to, co udělal pro Etiopii a etiopce, se společnost rozhodla jedno ze svých letadlech po něm pojmenovat.


Prezident Obama se taktéž zajímal o nejziskovější trasy ve vztahu k rozsáhlé síti Ethiopian. Jsou to například: Washington DC, Peking, Šanghai, Hong Kong, ...


Tewold dále vysvětlil, že Etiopské aerolinie operují své lety v 91 mezinárodnách destinacích na pěti kontinentech (3 v Americe, 52 v Africe, 24 v Asii a 12 v Evropě).


Tewold také zdůraznil zájem o znovuotevření USA Exim Bank, jelikož je hlavním garantem úvěrů pro Ethiopian na nákup letounů Boeing.
Na konec prezident pogratulovat společnosti Ethiopian Airlines k úspěšně fungující největší letecké společnosti v Africe.