úterý 23. září 2014 0:00

Makové slavnosti v Dolním Rakousku

Podzim je v Dolním Rakousku obdobím sklizně a žní. Je nejlepší příležitostí pro ochutnávku regionálních produktů a pro různé slavnosti a svátky.

00das

Podzim je v Dolním Rakousku obdobím sklizně a žní. Je nejlepší příležitostí pro ochutnávku regionálních produktů a pro různé slavnosti a svátky.

Dolní Rakousko je bohaté na kulinářské poklady. Dolnorakouská oblast Waldviertel je například známá svými specialitami, jako je mák nebo kapr a pivo nebo víno, a stejně tak i svou panenskou krajinou. Máku se dokonce upsala celá vesnice.
Tato vesnička se totiž nachází uprostřed makových polí. Začátkem září probíhá sklizeň tohoto „šedého zlata“, které se díky své kvalitě dokonce obchoduje na londýnské burze. A na počest máku se v polovině září koná tradiční událost „Kirtag“, jak se v Dolním Rakousku nazývá posvícení neboli hody.
 Ale nejenom v tento den se vyplatí výlet do zdejšího regionu.

0bluz

V makové vesnici Armschlag se i ve zbývajícím roce točí vše kolem máku: přibližně kilometr dlouhá Maková naučná stezka podél říčky Große Krems tak zprostředkovává všechny historické, výrobně technické a kulinářské aspekty máku.

Během pěti a půl hodiny si můžete na turistické stezce Makový štrúdl projít okružní trasu vedoucí malými vesničkami v okolí. Cestou nezbývá než na výstavních polích a v zahradách obdivovat různé odrůdy: žlutý a bílý alpský mák, žluto-oranžový islandský mák, orientální mák s bílými a tmavě fialovými květy a waldviertelský šedý mák. Kulinářské speciality servíruje například Makový hostinský Neuwiesinger . Nabídka je bohatá od dortu až po rybu v makové krustě.
Koncem října je region Retzer Land nacházející se rovněž v blízkosti hranic s Českou republikou zcela ve znamení největších plodů nebo bobulí na světě. Tisíce vydlabaných dýní vytvářejí působivý rámec pro Dýňovou slavnost.

Na programu je zábava s hudbou, ohromující vyřezávané dýně a rovněž pochutiny z této polní plodiny. www.kuerbisfest.at.

0typisc
Region Retzer Land v severním Weinviertelu je druhou největší pěstitelskou oblastí dýně v Rakousku. Zde se kultivuje a sklízí přibližně 600 různých odrůd. Každoročně se proto v říjnu koná pestrá slavnost na počest „největších plodů světa“.
Pro milovníky dobrého jídla a pití se ale vyplatí cesta do Dolního Rakouska po celý rok.

Protože ať už v tradičních hostincích nebo hvězdičkových restauracích, regionální potraviny a jídla se servírují během všech ročních období.