středa 8. červen 2016 0:00

Den růží na zámku v Děčíně

Téma růží se stalo inspirací nepřeberného množství básníků. Dante Alighieri o růžích napsal - Nejkrásnější věc, kterou Bůh stvořil, je žena a růže, Jaroslav Seifert zase - Svět nikdy nebyl bez růží, kdo spíš než milenci to vědí, William Shakespeare - Co růží zvou, i zváno jinak, vonělo by stejně, a nebo Oscar Wilde - Je lepší radovat se z květu růže, než strkat její kořen pod mikroskop.

Známá je i poetická báseň Manon je motýl, Manon je včela, Manon je růže hozená do kostela. Také slavný Goethe napsal vybrané básně – Růže pustých polí. Růže nechyběly v zámeckých zahradách snad nikdy. Růžová voda je nenahraditelná při péči žen o pleť. Růže a jejich vůně je beze sporu inspirující.

 

Své o tom ví i na zámku v Děčíně, jehož krásná Růžová zahrada patří mezi nejkouzelnější části zámeckého areálu. Její protáhlý prostor tvořený třemi postupně se svažujícími terasami vymezuje na západě „sala terrena" s dochovanou freskovou výmalbou a na východě vyhlídkový gloriet zdobený sochami mytologických božstev. Růžová zahrada se stane od června i vstupní branou připravované unikátní výstavy „Chrámový poklad", která bude součástí prohlídkového okruhu „Barokní perly zámku".

 

Růžová zahrada děčínského zámku měla svůj význam jak v historii, tak také v současné době, kdy je vyhledávaným místem pro pořádání svateb a jiných slavnostních příležitostí. A právě proto pořádá zámek 18. června oslavu růží, a pro návštěvníky přichystal Den růží. Program celé akce se bude točit právě okolo těchto krásných a vznešených rostlin.

 

Po celý den budou probíhat zajímavé přednášky o růžích, jedním z témat bude například využití růží v aromaterapii nebo jak správně růže pěstovat, jejich druhy a podobně. Nejen pro děti jsou nachystány výtvarné dílničky: plstění růžiček a výroba růžiček z organzy. Nejmenší návštěvníky jistě potěší originální omalovánky. Příjemnou atmosféru celého dne umocní pěvecká vystoupení Kláry Kozlíkové v sala terreně.

 

Kromě spojení žena a růže bude možné intenzivně zažít také spojení žena a čokoláda. „Jednou z nejkrásnějších částí děčínského zámku je bezesporu Růžová zahrada. Její podmanivou atmosféru si budete moci ještě intenzivněji vychutnat v rámci nové slavnosti růží," uvádí Ing. Iveta Krupičková, ředitelka zámku Děčín. „Den růží se uskuteční 18. června. Program celé akce bude zaměřen právě na tyto krásné a vznešené rostliny. Růže představují ženu – matku, a proto je tento den věnovaný především ženám.

 

Po celý den budou probíhat zajímavé přednášky o růžích. Například o možnostech jejich využití v aromaterapii, promluví Adéla Zrubecká ze společnosti Nobilis Tilia, která se aromaterapii věnuje již 20 let a její produkty bude možné v rámci slavnosti zakoupit.

 

Na veškeré dotazy týkající se pěstování růží odpoví zámecká zahradnice Alena Ungerová, která si na toto téma připravila obsáhlou přednášku. Návštěvníci se dozví o historii růží, jejích druzích, možnostech využití, potenciálních chorobách a škůdcích a získají dobré tipy, jak se s nimi vypořádat. K zakoupení budou zajímavé produkty vyrobené z růží, například přírodní kosmetika, šperky, mýdla, oleje a soli," dodává Iveta Krupičková.

 

„Růže podporuje ženskou ušlechtilost a hloubku mateřství, dává vnitřní sílu, přináší uvolnění a klid. Je poslem lásky, soucitu a učí nás mít ráda sebe sama," říká Adéla Zrubecká, zástupce společnosti Nobilis Tilia. Den růží v Růžové zahradě se uskuteční v sobotu 18. červena od 10 do 18 hod. Vstupné je stejné jako běžný vstup do Růžové zahrady, tedy 15 Kč. Tento den má na krásu zahrady upozornit.

 

Růžová, tehdy Lóžová zahrada, byla založena na konci 17. století během velké barokní přestavby děčínského zámku za hraběte Maxmiliána Thuna. Název Růžová zahrada se objevuje až po roce 1881, kdy zde Franz Josst ml., zřídil rosárium, které se brzy stalo proslulým po celé monarchii. Přestože z hlediska počtu pěstovaných druhů je dnes Růžová zahrada citelně chudší než na konci 19. století, stále patří mezi návštěvnicky nejatraktivnější části děčínského zámku.

 

Zámek má celoročně otevřené dvě prohlídkové trasy – „Zlatá léta děčínského zámku" a „Návštěva u knížete Františka Thuna". Od dubna do října je přístupný ještě třetí okruh „Barokní perly zámku" a prohlídka s Černým rytířem určená především pro rodiny s dětmi. Tato prohlídka je součástí projektu „Otevřete 13. komnatu", zámek Děčín zde spolupracuje s dalšími 9 hrady a zámky.

 

Během školních prázdnin je v nabídce ještě prohlídka „Za tajemstvím zámeckých dětí", určena pro nejmenší děti. Dlouhodobým záměrem je navázat na historii zámku, který byl vždy centrem společenského a kulturního života regionu. Donedávna byl význam zámku v Děčíně opomíjen, a to vzhledem k tomu, že zámek po léta sloužil několika vojenským armádám, a tudíž byl veřejnosti nepřístupný. Nutno ale říci, že za poslední dobu nabývá opět na svém významu mezi českými kulturními památkami. Již dnes, s počtem přes padesát tisíc návštěvníků za rok, patří mezi nejnavštěvovanější památky Ústeckého kraje. Vedení zámku vynakládá veliké úsilí na obnovu expozic a je nesmírně aktivní.

 

Manon je můj osud. Manon je můj osud. Manon je všecko, co neznal jsem dosud. Manon je první a poslední můj hřích, nepoznat Manon, nemiloval bych. Manon je motýl. Manon je včela. Manon je růže hozená do kostela. Manon je všecko, co neztratí nikdy svůj pel. Manon je rozum, který mi uletěl! Manon je dítě. Manon je plavovláska. Manon je první a poslední má láska. Manon, ach Manon, Manon z Arrasu! Manon je moje umřít pro krásu...

 

Zámek Děčín a jeho součastná podoba je dílem hraběcího rodu Thun-Hohenstein, který držel děčínské panství v letech 1628–1932. Thunové pocházeli původně z jižních Tyrol a postupně se vypracovali mezi přední šlechtické rody habsburské monarchie. Příslušníci rodu pravidelně zastávali důležité politické i církevní úřady.

 

Např. Lev Thun působil v 19. století jako ministr kultu a vyučování, jeho synovec Franz Thun zastával dvakrát (1889–1896 a 1911–1915) funkci místodržitele v Čechách a v letech 1898–1899 se stal dokonce předsedou rakouské (tzv. Předlitavské) vlády a současně i ministrem vnitra. Za své zásluhy byl roku 1911 povýšen do knížecího stavu. Rod Thunů, původní majitelé zámku, udržoval kontakty s mnoha předními vědci či umělci – Josefem Dobrovským, Františkem Palackým, malířskou rodinou Mánesů atd. Zřejmě nejznámějším návštěvníkem zámku byl hudební skladatel Fryderyk Chopin.

 

Trvalou vzpomínkou na jeho pobyt zůstává valčík As-dur, op. 34, č. 1, zvaný Děčínský, který zde Chopin poprvé uvedl a poté věnoval komtese Josefině Thunové.