čtvrtek 7. červenec 2016 0:00

Rakousko – záruka pohodové dovolené

Rakousko je krásná přívětivá země s nádhernou přírodou, malebnými vesnicemi a historickými městy. Největším lákadlem jsou pro nás asi Alpy, které zajišťují nevšední zážitky po celý rok - nespočetné sjezdovky a stovky kilometrů běžeckých lyžařských tratí v zimě, rozkvetlé horské louky a pastviny na jaře, průzračná jezera v létě a nádherně zbarvené podzimní scenérie.

Mimo to jsou protkány cyklistickými a naučnými stezkami, zábavními parky a nejrůznějšími atrakcemi pro děti i dospělé.

 

Podíváme se na region, který svou nevšední krásou a zajímavostmi přitahuje turisty z celého světa: Štýrsko.

 

Mariazeller Land

 

Leží v oblasti severních Vápencových Alp (Türnitzer Alpen), u hranic rakouských spolkových zemí Štýrsko a Dolní Rakousko; centrem je malebný historický Mariazell. Toto městečko není jen vyhlášené centrum turistiky, ale hlavně nejproslulejší mariánské poutní místo ve střední Evropě.

 

V mariazellské bazilice se nachází posvátná soška Madony nazývaná Magna Mater Austriae (Velká Matka Rakouska), jejíž historie sahá až do 12. století. V městečku stojí za návštěvu kromě baziliky například regionální muzeum, svatá studánka, krásná kaple na Zikmundově vrchu a Muzeum tramvají.

 

Toto muzeum se nachází u nádražní stanice úzkorozchodné dráhy Mariazellbahn a vede z něj trať k jezeru Erlaufsee. Přímo z centra města se můžete nechat vyvézt kabinovou lanovkou do střediska Mariazeller Bürgeralpe. To je v zimě vyhledávaným lyžařským centrem se středně obtížnými sjezdovkami a v letní sezóně východiskovým bodem mnoha značených turistických tras.

 

Kromě toho se zde nachází přírodní park Erlebniswelt Holzknechtland, který přibližuje svět dřevařů z dob minulých. Zde se vyřádí hlavně děti, které mohou samostatně pracovat na strojích poháněných vodou a vyřezávat různé motivy ze dřeva a kůry. Své znalosti lesních stromů si mohou ověřit v několika kvízech s přírodními exponáty.

 

Ve středisku jsou dvě horská jezera s průzračnou vodou. Na jednom z nich je ukotveno pódium, na kterém se konají koncerty, druhé je rájem pro milovníky adrenalinových vodních sportů. Můžete si zde vyzkoušet rychlojízdu na nafukovacím člunu taženém na laně, paddleboarding či wakeboarding.

 

A nechybí zde ani restaurace s místními specialitami a bufet. I ti nejmenší se zde nebudou nudit, zabaví se v dětských koutcích s dřevěnými hračkami.