pondělí 25. červenec 2016 0:00

Zámecká sezona zámku Loučeň vyvrcholí Hradozámeckou nocí a odjezdem malého kralevice Karla IV. do Francie

Každý konec je předzvěstí něčeho nového. Konec léta znamená konec prázdnin. Nikoli však konec putování a poznávání. A čím velkolepější konce bývají, tím více nám dodávají sílu a energii ve formě vzpomínek do nové etapy. Ukončením hlavní zámecké sezony na zámku Loučeň v sobotu 27. srpna, vyvrcholí oslavy 700. výročí narození Karla IV. Hradozámeckou nocí, která jako vždy poběží nonstop. Prostřednictvím středověkého programu se přenesou návštěvníci zámku Loučeň do roku 1323, kdy ještě malý kralevic Václav, ve svých 7 letech odjíždí do Francie za svým strýcem.

Tento moment nastane mezi 20 a 21 hodinou. Po odjezdu malého kralevice bude následovat ohňová show na nádvoří zámku. Chybět nebudou ani šermířská vystoupení, kejklíři, dobová hudba, výcvik dravců, fakír či tanečnice. V zámeckém amfiteátru je pro děti i jejich rodiče připravena pohádka „Soud českého krále", zdramatizována z oslavné básně, napsané francouzským básníkem a dramatikem Guillaumem de Machaut. Běžný denní program bude prodloužen a bude pokračovat až do večerních hodin.

 

Pro návštěvníky jsou připraveny i prohlídky zámku, a to ty nejoblíbenější, které budou probíhat celou noc. Ti, kdo si chtějí Hradozámeckou noc užít se vším všudy, mohou využít možnost přespání ve vlastním stanu anebo v zámecké oranžerii. Hradozámecká noc na zámku Loučeň proběhne letos již po šesté. Jde o jednu z nejoblíbenějších akcí na zámku. Díky těmto a řadě dalších atraktivně zpracovaných akcí, přibližujících naši historii, a celoročnímu provozu se zámek Loučeň zařadil mezi nejnavštěvovanější památky Čech a Moravy.

 

„Letošní léto jsme vsadili na krásné téma Karla IV. Dobu tohoto významného panovníka jsme se snažili co nejatraktivnějším způsobem představit i těm nejmenším. A myslím, že se nám to povedlo. Celé léto bylo na zámku Loučeň věnováno Karlu IV. a jeho dětství, kdy děti soutěžily, zdokonalovaly se ve fyzických dovednostech a učily se společenskému chování pravých rytířů a komtes. Mimo jiné i proto, aby se staly členy družiny, která doprovodí malého kralevice do ciziny, právě v den Hradzámecké noci," uvádí Kateřina Šrámková, jednatelka zámku Loučeň.

 

„Pokud tedy návštěvníci na zámek zavítají dříve než ve večerních hodinách, mohou se do programu Dětství Karla IV. stále zapojit, jako kdykoli předtím po celé léto. Prohlídky v rámci Hradozámecké noci začnou 18 hodinou a potrvají až do 6 hodiny ranní. Poslední prohlídka proběhne v 05:00. Máme také připravené malé překvapení. Na přelomu soboty a neděle, tedy přesně v 00:00 se mohou zájemci těšit na půlnoční poselství na nádvoří zámku. Na odkaz Karla IV. u nás na Loučeni však už nikdy nezapomeneme. Bude nám ho připomínat 12. královský labyrint, který vznikl právě u příležitosti 700. výročí panovníkových narozenin. Místo pro stavbu labyrintu v zámeckém parku s nádherným výhledem do krajiny bylo pečlivě vybráno s ohledem na středověké principy pro zakládání staveb, a také s ohledem na zdejší přirozené proudy a prameny energií," dodává Kateřina Šrámková.

 

Poslední srpnová sobota, ale i celý závěrečný víkend letních prázdnin se pro školáky stane ukončením letního volna a předzvěstí návratu do školních lavic. Mají možnost se společně s rodiči s předstihem a zábavnou formou přiučit něco z historie o době, která pro rozvoj naší země byla zásadní a radostná. Dozvědí se mimo jiné, jak se tehdy lidé oblékali nebo jak probíhal život u dvora. A pokud se zúčastní slavnostního průvodu Karla IV. už nikdy tuto část historie nezapomenou. Konec prázdnin může být dobrým, zábavně-poučným startem pro nový školní rok.

 

Jak již název akce napovídá, Hradozámecká noc potrvá po celou noc. Prodloužený program a první prohlídka začnou v 18:00. Noční výletníci se mohou prohlídek účastnit až do 5. hodiny ranní. V rámci Hradozámecké noci se stal zámek Loučeň v loňském roce nejnavštěvovanější památkou toho dne. Akce se zúčastnilo přes 2 000 návštěvníků. Společně s Karlštejnem je zámek Loučeň i letos, otevřený po celou noc NONSTOP.

 

Maratón speciálních prohlídek 27. 8. 2016 až do svítání:

 

* 18.00 Aristokratická prohlídka

* 18.30 Prohlídka s pohádkou „Císařovy nové šaty"

* 19.00 Kněžna Marie čte pohádky na dobrou noc

* 19.30 Prohlídka s pohádkou „Císařovy nové šaty"

* 20.00 Čokoládová prohlídka

* 20.30 Aristokratická prohlídka

* 21.00 Prohlídka s Bílou paní

* 21.30 Prohlídka s komorníkem Jeho Jasnosti

* 22.00 Kněžna Marie čte pohádky na dobrou noc

* 22.30 Aristokratická prohlídka

* 23.00 Strašidelná prohlídka zámku s

čarodějnicemi Gertrůdou a Ethel

* 23.30 Kastelánská prohlídka (od

půdy, přes zámek, až do kostela)

* 00.00 Půlnoční spiritistická prohlídka

* 00.15 Prohlídka „Císařovy staré

šaty" – předělaná pohádka pro

 

dospělé

 

* 01.00 Strašidelná prohlídka v hodině

duchů (zámek + sklep)

* 02.00 Prohlídka s komorníkem

* 03.00 Astronomická prohlídka

* 04.00 Kastelánská prohlídka

* 05.00 Poslední prohlídka než slunce

pohlédne na nový den

 

Připraveny jsou také oblíbené prohlídky sklepení s čarodějnicí:

 

* 20.45 sklepení s čarodějnicí Ethel Koštětovou

* 21.15 sklepení s čarodějnicí Gertrůdou Krákavou

* 21.45 sklepení s čarodějnicí Ethel Koštětovou

* 22.15 sklepení s čarodějnicí Gertrůdou Krákavou

 

Pokud návštěvníci během Hradozámecké noci navštíví více prohlídek, bude druhá prohlídka a všechny další za vstupné pouze 40 Kč. Ceny platí během Hradzámecké noci - tedy od 18 hodin v sobotu do 6 hodin ranních v neděli. K čokoládové prohlídce a k prohlídce s pohádkou „Císařovy nové šaty" je ke vstupnému přičten ještě příplatek 40 Kč. Vstupné do sklepa bude 60 Kč. Pro ty, kdo navštíví i zámek, tedy nejenom park, bude cena 30 Kč.

Labyrint, který na Loučeni vznikl při příležitosti 700 let od narození Karla IV., má velikost, tvar i symboliku inspirovanou labyrintem katedrály v Chartres. Loučeňský labyrint je doplněn kruhem o průměru 10m na půdoryse české kotliny. Stezka kruhového labyrintu je nejenom geometrickým symbolem a připomínkou historie, ale především geo-energetickou spirálou nabitou pozitivní energií. Labyrint je kruhový, chartreského typu, s 11 řadami a kruhovým centrálním prvkem uprostřed. Soudobý charakter a přitažlivost pro návštěvníky dodává 12. labyrintu použití barevných prvků na jeho povrchu, ozvučení prostoru nad ním a možnost večerního nasvícení.

Více informací včetně podrobného programu na www.zamekloucen.cz

 

Zámek Loučeň je jednou z nejnavštěvovanějších památek ve Středočeském kraji. Zámek, postavený na počátku 18. století a vlastněný rody Valdštejnů, Furstenberků a Thurn-Taxisů, je provozovaný společností Loučeň a.s. a od 7. 7. 2007 je přístupný veřejnosti. Lákadlem pro návštěvníky je kromě prohlídek s kostýmovanými průvodci rozlehlý romantický anglický park s labyrintáriem, unikátní kolekcí 11 labyrintnů a bludišť, postavené dle návrhu britského projektanta Adriana Fishera. Celý zámecký areál je památkově chráněný. http://www.zamekloucen.cz/