středa 7. září 2016 0:00

Hlavní sezonu zámku Loučeň ukončila Hradozámecká noc Zámek Loučeň má ovšem své brány otevřené i na podzim

Konec léta ukončil zámek Loučeň šestou nonstop Hradozámeckou nocí, kterou navštívilo přes tisíc návštěvníků. Tím vyvrcholily oslavy 700. výročí narození Karla IV. Návštěvníci se prostřednictvím středověkého programu přenesli do roku 1323, kdy ještě malý kralevic Václav, ve svých 7 letech odjížděl do Francie za svým strýcem.

Po odjezdu malého kralevice následovala ohňová show na nádvoří zámku, nechyběla ani šermířská vystoupení, kejklíři, dobová hudba, výcvik dravců, fakír či tanečnice. V zámeckém amfiteátru byla pro děti i jejich rodiče připravena pohádka „Soud českého krále", zdramatizována z oslavné básně, napsané francouzským básníkem a dramatikem Guillaumem de Machaut.

 

Běžný denní program byl prodloužen a pokračoval až do večerních hodin. Návštěvníci si mohli vychutnat prohlídky zámku, a to ty nejoblíbenější, po celou noc. Ti, kdo si chtěli Hradozámeckou noc užít se vším všudy, využili možnost přespání ve vlastním stanu anebo v zámecké oranžerii. Odjezdem mladého kralevice skončil hlavní program letní sezony Dětství Karla IV. Nekončí tím ovšem zdaleka dění na zámku. Již na konci září obsadí zámecký park napoleonská vojska v rámci akce Napoleonské slavnosti.

 

A v říjnu je připravená další oblíbená gurmánská akce Slavnosti mlsných jazýčků. Při ní se nebude pouze ochutnávat, ale hravou formou za doprovodu českých pohádkových postaviček se děti a jejich rodiče budou moc zapojit do nejrůznějších kulinářských úkolů. Za jejich splnění čeká na všechny chutná odměna. Brány království všech chutí se otevřou na Zámku Loučeň 8. října. Na návštěvníky čekají dvě rarity sklizeň bonbonovníku a stavění královského hradu z kostek cukru.

 

„Přes velké horko a obrovskou kulturní akci v nedalekých Poděbradech, která nalákala stovky lidí, se nám letos povedlo nadchnout celkem 1348 návštěvníků, kteří na naši Hradozámeckou noc v duchu zakončení oslav výročí Karla IV. přijeli. Celé léto bylo na zámku Loučeň věnováno Karlu IV. a jeho dětství, kdy děti soutěžily, zdokonalovaly se ve fyzických dovednostech a učily se společenskému chování pravých rytířů a komtes. Mimo jiné i proto, aby se staly členy družiny, která doprovodila malého kralevice do ciziny, právě v den Hradzámecké noci," uvádí Kateřina Šrámková, jednatelka zámku Loučeň.

 

„Hradozámecká noc patří k nejoblíbenějším na našem zámku. Ovšem budeme se snažit, aby k nim přibily i další akce. Hned na konci září budeme hostit napoleonovu armádu v rámci akce Napoleonské slavnosti a v říjnu chystáme gurmánskou akci Slavnosti mlsných jazýčků," dodává Kateřina Šrámková.

 

Druhou říjnovou sobotu, tedy 8. 10. se zámek Loučeň již tradičně promění v pohádkové království krále Mlsoně, který zve všechny milovníky dobrého jídla na Slavnosti mlsných jazýčků. Král Mlsoň je známý svou vášní pro dobré jídlo a vybrané delikatesy. Všichni obyvatelé jeho země celé dny mlsají a hodují.

 

Nade vším dohlíží jeho pravá ruka, královský rádce a hlavní ochutnavač, Paštikoslav Svačina. Na zámeckém nádvoří bude po celý den probíhat komentovaný program, kde zákulisí pohádkové gastronomie odhalí hlavní kulinářský guru ve světě pohádek, světoznámá odbornice na gastronomii, bez které se slavnosti Mlsných jazýčků nemohou obejít, paní Dobromila Rajská. Návštěvníci zavzpomínají nato, co se vařilo ve filmových pohádkách, budou poznávat regionální pokrmy a zejména degustovat ty vybrané pochoutky, které Paštikoslav Svačina servíruje na královský dvůr. Ke královskému veselí bude po celý den hrát dvorní orchestr krále Mlsoně, jemuž velí dirigent Zvonimír Veselka.

 

Protože je kuchařské řemeslo to nejvíce ceněné právě na královském dvoře, představí se královská kuchařka Aninka, která prozradí královské recepty, a také to, jaké to je vařit na královském dvoře. Návštěvníci se mohou exkluzivně zúčastnit dvou atrakcí, které opravdu jinde na světě nenajdou, a to Stavění královského hradu z kostek cukru, kterým se Jeho jasnost veličenstvo Mlsoň chystá ohromit křehkou princeznu Cukromilu a všichni velcí i malí se do toho cukrovokostkového stavění se mohou zapojit po poledni a pak zde stavět hrad nebo i komíny z kostek cukru až do konce programu. Jedinečný okamžik, který nastane údarem 15:00 bude sklizeň bonbonovníku.

 

Jde o ojedinělý úkaz, kdy vždy první říjnovou sobotu dozraje na Loučeni bonbonovník, a na tento okamžik vždy čekají stovky dětí, neboť v žádném jiném zámeckém parku široko daleko bonbonovník neroste.

 

NEOBVYKLÉ A CHUTNÉ PUTOVÁNÍ PO KRÁLOVSTVÍ POHÁDKOVÝCH CHUTÍ

Malí návštěvníci se budou moct zapojit do pohádkového putování, v jehož závěru obdrží řád od kuchaře Jiříka, pokud splní všechny úkoly, jako například Ježibabě pomohou se zdobením perníkové chaloupky, potkají princeznu se zlatou hvězdou v myším kožíšku, Sněhurce pomohou najít otrávené jablko mezi těmi zdravými, Hloupému Honzovi pomůžou najít a chystat buchty na vandr, vodníkovi pomůžou chytit rybičky.