středa 22. březen 2017 0:00

Zámek Loučeň zahajuje hlavní turistickou sezonu roku vesele

Novou, jubilejní, turistickou sezonu zahájí zámek Loučeň ve středních Čechách zvesela. Letošní rok je pro zámek rokem slavnostním. V létě oslaví svoji desátou sezonu, kdy byl po rekonstrukci otevřen pro veřejnost. Představí to nejlepší, co za těchto deset let nabídl svým návštěvníkům.

Do programu zařadí nejoblíbenější prohlídky a akce, které zaznamenaly největší úspěch. Pochlubí se ale i novými akcemi. 1.dubna připravil zámek Loučeň akci Kašpárkoviny. Rodiče s dětmi se mohou těšit na prohlídky zámku s Kašpárkem, s dobrým duchem zámku, Bílou paní loučenskou, s kuchařkou Aninkou, divadélka i soutěže.

 

Bude pokřtěn také nový pokrm Kašpárek. 15.dubna pak zámek Loučeň představí Velikonoce u Thurn-Taxisů. Velikonoční prohlídky zámku připomenou velikonoční tradice a budou rovněž veselé. Velikonce na Loučeni budou spojené s řehtačkovým průvodem, vynášením Morany, pomlázkou a velikonočními dobrotami. Letos bude hlavním průvodcem roztomilý pan Beránek. Připraveno je divadelní představení, pletení pomlázek a na závěr velikonoční tancovačka na nádvoří. Přestože patří pohádkové prohlídky na zámku Loučeň k nejoblíbenějším, budou v průběhu oslav jara zařazeny i klasické prohlídky. Díky atraktivně pojatému programu a největšímu Labyrintáriu ve střední Evropě se zámek Loučeň zařadil mezi sedm nejnavštěvovanějších památek České republiky.

 

„Zámek Loučeň se otevřel veřejnosti 7.7.2007 po rozsáhlé rekonstrukci. Sezonu 2017, desátou a jubilejní, jsme přichystali jako výběr toho nejlepšího, prostě THE BEST OF LOUČEŇ," uvádí Kateřina Šrámková, jednatelka zámku Loučeň. „Letošní zámeckou sezonu zahajujeme zvesela na Apríl, tedy prvního dubna akcí Kašpárkoviny.

 

Vždyť kdo by se rád nebavil nebo nenechal při něčem veselém nachytat? S naším zámeckým šaškem se mohou návštěvníci těšit na pohádky a soutěže nebo na křest nového pokrmu v restauraci Vtipná kaše, který se bude jmenovat „KAŠPÁREK. Velikonoční akcí bychom si pak přáli hravou formou přiblížit tradice a zvyky u nás. Budeme mít nachystané vše, jak vrbové proutky, tak tradiční pokrmy. Přáli bychom si, abychom pomohli s velikonočními přípravami. Kdo k nám přijede si užije zábavu, poučí se a domů pojede plně vybaven vším, co je na Velikonoce potřeba – pomlázkou, velikonočním beránkem. Vždyť příprava na největší křesťanské svátky by měla být především veselá," dodává Kateřina Šrámková.

 

Hrady a zámky se tradičně otevírají první dubnovou sobotu. Zámek Loučeň je otevřen celoročně, ale na Apríla – 1. dubna se přidá rovněž s veselou akcí. Pozvali dvorního šaška, aby se představil v pohádce, hrané v průběhu prohlídky zámku. Zámeckou sezonu zahájí sám pan král, jeho veličenstvo Mlsoň I., zvaný Laskavý a Dobrotivý.

 

Co na návštěvníky čeká?

 

> Prohlídky zámku s dobrým duchem, Bílou paní loučeňskou > Slavnostní křest a degustace nového zámeckého pokrmu „Kašpárek"... jeho složení je předmětem přísného utajení, ví to jen zámecká kuchařka Aninka

> Pohádkové pásmo v zámecké oranžerii

> Soutěže v pojídání Ftipné kaše a Čápů s mákem

 

Program:

12:00 Jak se vaří pohádka / zámecká oranžerie

13:00 Nábor šašků (oblíbená interaktivní pohádka, jejíž konec je ve vašich rukou) / zámecká oranžerie

13:45 Muzikálové melodie (zpívají ďáblovi drobečci) / pódium u kašny

13:55 Příjezd krále mlsoně / pódium u kašny

14:00 Slavnostní křest pokrmu „kašpárek" / pódium u kašny

14:30 Soutěže v pojídání čápů s mákem a ftipné kaše / pódium u kašny

15:00 Nezbedná pohádka o koblížkovi / oranžerie

 

Tematické prohlídky zámku:

11:00, 12:00, 13:00 Prohlídka s Bílou paní loučeňskou

14:00 Slavnostní prohlídka s kněžnou Milkou a ochutnávkou čokolády

15:00 Prohlídka s kuchařkou Aninkou a dobrotami ze zámecké kuchyně

16:00 Aprílová prohlídka

17:00 Čokoládová prohlídka

 

Pro ty, kteří preferují klasickou prohlídku, se vždy v půl /tj. 10:30, 11:30 atd. až do 14:30/ koná Prohlídka s komorníkem Jeho jasnosti knížete Alexandra. V pozdějších hodinách budou prohlídky vypsané dle zájmu návštěvníků.

 

Sobota 15. dubna VELIKONOCE U THURN-TAXISŮ

 

První skutečně jarní slavnost na zámku bude spojená s řehtačkovým průvodem, vynášením Morany, pomlázkou a velikonočními dobrotami. Letos bude hlavním průvodcem roztomilý pan Beránek. Velikonoce na zámku Loučeň budou veselé, hravé a barevné. Návštěvníky celým zábavným dnem doprovodí členové velikonoční rodiny: domácí pan Vajíčko, paní Kuřátková a Zajíčkovi. K nim se letos přidává pan Beránek, který toho zatím o Velikonocích moc neví, a musí se na ně patřičně připravit.

 

A co ještě bude patřit k letošním Bílé sobotě 15. dubna na loučenském zámku?

 

> Velikonoční prohlídky zámku s připomínkou velikonočních tradic

> Zámecká kuchařka Aninka napekla jidáše a beránky a uvařila první letošní pampeliškové víno podle starých receptů, prý je to moc dobré a navíc léčivé

> Aninka také vymyslela pro děti „mandlové jarní tvoření", které si sami vyrobí i snědí a jak to na loučeňském zámku chodí.... Nic za to nezaplatí

> Pletení pomlázek, to se bude hodit zejména tatínkům. Kdo si netroufá, může si koupit pomlázku již hotovou

> Malování na obličej by se mohlo líbit maminkám, a to se vůbec nemusí nechat zmalovat jako velikonoční vajíčko

> Pohádkové představení pro děti v zámecké oranžerii: Nezbedná pohádka o koblížkovi

> Víte, kdo je to Morana? My vám to řekneme a pak utopit ji půjdeme...

> K Velikonocům patří řehtačkový průvod i velikonoční pomlázka, a o nic z toho nebudete ni letos u nás na zámku ochuzeni.

> Jak velké vajíčko jste měli možnost na Velikonoce vidět? U nás budou přímo obří...

> Na závěr velikonoční tancovačka na nádvoří

 

Veselé Velikonoce si může užít každý, a kdo přijde se zaječíma ušima na hlavě, dostane od zámecké kuchařky palačinku zdarma, jak jinak, Velikonoční.

 

Více informací včetně podrobného programu na www.zamekloucen.cz. Změna programu vyhrazena, přesné časy programu upřesníme na začátku dubna.

 

Zámek Loučeň je jednou z nejnavštěvovanějších památek ve Středočeském kraji. Zámek, postavený na počátku 18. století a vlastněný rody Valdštejnů, Furstenberků a Thurn-Taxisů, je provozovaný společností Loučeň a.s. a od 7. 7. 2007 je přístupný veřejnosti. Lákadlem pro návštěvníky je kromě prohlídek s kostýmovanými průvodci rozlehlý romantický anglický park s labyrintáriem, unikátní kolekcí 11 labyrintnů a bludišť, postavené dle návrhu britského projektanta Adriana Fishera. Celý zámecký areál je památkově chráněný. http://www.zamekloucen.cz/

 

12. královský labyrint, který na Loučeni vznikl při příležitosti 700 let od narození Karla IV., má velikost, tvar i symboliku inspirovanou labyrintem katedrály v Chartres. Loučeňský labyrint je doplněn kruhem o průměru 10m na půdoryse české kotliny. Stezka kruhového labyrintu je nejenom geometrickým symbolem a připomínkou historie, ale především geo-energetickou spirálou nabitou pozitivní energií. Labyrint je kruhový, chartreského typu, s 11 řadami a kruhovým centrálním prvkem uprostřed. Soudobý charakter a přitažlivost pro návštěvníky dodává 12. labyrintu použití barevných prvků na jeho povrchu, ozvučení prostoru nad ním a možnost večerního nasvícení.