čtvrtek 8. červen 2017 0:00

Velkolepá ohňostrojová show láká do Kolína nad Rýnem

 V sobotu 15. července se Kolín nad Rýnem doslova rozzáří velkolepými ohňostroji. Ty jsou součástí tradičního festivalu Kolínská světla, který je populární nejen mezi německými obyvateli, ale sjíždějí se na něj lidé z celé Evropy. Nezapomenutelnou show každoročně doprovází originální hudební kulisa, bez které by to snad ani nebylo ono.

Pro letošek si ale organizátoři připravili speciální překvapení - tento rok totiž hudbu obstarají sami diváci. Několik set tisíc lidí tak nově doprovodí ohňostrojové salvy svým zpěvem. Odvážný experiment pořadatelé plánují z jednoho prostého důvodu: chtějí, aby se návštěvníci cítili více zapojeni do celé akce a stali se nedílnou součástí programu.

 

Seznam písní, které během ohňostroje zazní, je dostupný na oficiálních internetových stránkách festivalu www.koelner-lichter.de. Jsou mezi nimi skladby jako „Imagine“ od Johna Lennona, „We will rock you“ skupiny Queen nebo Gottova „Včelka Mája“ v německé verzi.

Program festivalu Kolínská světla oficiálně začne ve dvě hodiny odpoledne, kdy se pro diváky otevřou prostory na obou březích Rýna. Čekání na večer si návštěvníci mohou zkrátit třeba ochutnávkou kulinárních specialit nebo zhlédnutím tanečního, případně divadelního představení.

 

Večerní program zahájí po osmé hodině kolínská hudební skupina Höhner. Před desátou hodinou pak směrem k centru města vypluje flotila padesáti lodí, která se přibližně o třicet minut později zastaví u slavné restaurace Bastei. Základnou světelné show bude 120 metrů dlouhá loď, která zakotví uprostřed Rýna mezi touto restaurací a parkem zvaným „Tanzbrunnen“ (Tančící fontána). A půl hodiny před půlnocí konečně přijde zlatý hřeb večera v podobě zpěvu a ohňostrojů.