pondělí 12. červen 2017 0:00

Seychely - jedno z nejkrásnějších míst na Zemi

Seychely se skládají ze 115 ostrovů, které leží v Indickém oceánu jižně od rovníku. Vnitřní ostrovy jsou žulové, seskupené kolem hlavních ostrovů Mahé, Praslin, La Digue, které tvoří kulturní, hospodářské i turistické centrum. Vnější ostrovy v počtu 72 jsou převážně korálovými atoly. Na největším ostrově Mahé je soustředěna většina obyvatelstva a leží zde i hlavní město Victoria.

Spousta ostrovů není obydlena. Na Seychelách se můžete setkat s opravdu neporušenou přírodou, která je však důsledně chráněná – skoro 50% plochy tvoří národní parky a rezervace. Naleznete zde druhy rostlin i živočichů, které se nevyskytují nikde jinde na světě.

 

Mezi nejznámější endemity Seychyl patří palmy zvané Coco de mer (Lodoicea maldivica), které rostou na jediném místě na světě – v údolí Valee de Mai na ostrově Praslin. Plodem jsou ořechy ve tvaru ženského klína, vážící 15-30 kg. Vzhled palem a tvar ořechů daly vznik mnoha legendám a jezdí se na ně podívat lidé z celého světa. Další pozoruhodností je výskyt želv obrovských na korálovém ostrově Aldabra. Obě území byla prohlášená za světové přírodní dědictví UNESCO. Kromě obřích želv a ořechů naleznete zde další jedinečné druhy kvetoucích rostlin, ptáků, savců, obojživelníků, plazů i bezobratlých.

 

Na Seychelách nenajdete rušná letoviska a klid i pohodu zde máte zaručené. Můžete se toulat pralesem, potápět mezi korálovými útesy, pozorovat neobvyklé ptáky, hladit želvy nebo jen tak odpočívat na vyhřátém písku pod palmami a plavat v křišťálově čistém moři. Hotýlky a resorty jsou ukryté v zeleni a před nimi se rozkládají dlouhé pláže s jemným bílým pískem.

 

Nejvíce hotelových komplexů naleznete na ostrově Mahé, příjemné hotely a bungalovy jsou na Praslinu, La Digue, Bird Islandu, Silhouette, Cerfu a dalších z vnitřních ostrovů. Z vnějších ostrovů pouze 2 nabízejí ubytování a to Alphonse a Desroches.

 

Co byste si neměli nechat ujít

 

Na ostrově Mahe:

- samozřejmě Victorii – nejmenší hlavní město na světě

- Katedrálu neposkvrněného početí

- Kreolský institut

- Botanickou zahradu

- Zahradu koření Jardin du Roi

- Národní park Morne Seychellois

 

Na ostrově Praslin:

- Valee de Mai (Květnové údolí) s unikátními palmami

- Perlovou farmu s obrovskými škeblemi

- Pláže Ans Lazio a Anse Georgette

- Výlety na blízké ostrovy s přírodními rezervacemi a národními parky

 

Na ostrově La Digue:

- Přírodní rezervaci Veuve Reserve