neděle 12. červen 2016 0:00

Tip na výlet: Bregenzerwald

Proč vypadají věci ve vesničkách v Bregenzerwaldu tak, jak vypadají? A jaké hodnoty a nápady se skrývají za vším tím, co zde můžete vidět a prožít? Dvanáct okruhů, které nás provedou 13 obcemi v oblasti Bregenzerwaldu se snaží odpovědět nejen na tyto otázky, ale dokáží i mnohem více. Na těchto okružních trasách, zabírajících od hodiny a půl až po čtyři hodiny času, totiž doslova procházíte minulostí i přítomností regionu, poznáte různé zajímavosti o lidech a jejich způsobu života a budete obdivovat jejich tvůrčí všestrannost.

Statky se šindelovými střechami tu stojí v bezprostředním sousedství moderních staveb. Najdete zde obrovské sýrařské sklepy nebo třeba centrum města, do kterého se dostanete pouze přes mosty. Už odpradávna se v Bregenzerwaldu klade důraz na zpracování výlučně přírodních surovin regionálního původu, ať už jde o dřevo z místních lesů nebo mléko od krav mnoha farmářů z přilehlých farem. Nejvíce vás ale ohromí to, co si uvědomíte až po nějaké chvíli. Je to opravdovost lidí, kteří zde žijí, která se odráží v celém jejich konání. Dává vám pocit, že je znáte už dlouho, i když jste tu možná poprvé.

 

V Bregenzerwaldu prostě nepřestáváte žasnout. Například když vstoupíte do vizionářského budovy Werkraumhaus v Andelsbuchu, která funguje jako výkladní skříň řemeslné kultury v regionu, spatříte, že doširoka se rozprostírající střecha ze dřeva spolu s prosklenou fasádou stírají hranici mezi vnitřním a vnějším prostorem. Vypadá to, jako by krajina přímo protékala domem. Zcela jiný, avšak neméně výjimečný projekt najdeme v obci Krumbach. Architekti ze sedmi zemí tu vypracovali projekt čekáren na autobusových zastávkách a vstoupili tak do intenzivního dialogu s vorarlberskou tradicí stavební kulturou i řemeslem.

 

Celá tato oblast je fascinující též díky svému propojení tradice a inovace. Muzeum žen v Hittisau je první a jediné muzeum svého druhu na světě, ve kterém se působivě prezentuje kulturní tvorba žen.

 

Při návštěvě otevřeného statku Metzler Naturhautnah v Eggu zase zažijete, do jaké míry ovlivňuje člověka ve zdejším regionu příroda, ať už v unikátním kozím chlévě, na předváděcí salaši nebo bylinkové zahradě. Od jara 2017 mohou návštěvníci kromě stáje, ve které jsou ustájeny kozy a krávy, navštívit také novou budovu s návštěvnickou galerií a výrobnou mléčné kosmetiky. V galerii lze spatřit i ucítit, jak z mléka, léčivých rostlin a vysoce cenných esencí vzniká kosmetika a produkty péče o pleť.