pondělí 17. červenec 2017 0:00

Letní žár není pro vás? Ochlaďte se v panenské severské přírodě Islandu

Léta v Čechách jsou čím dál tropičtější a pro náš organismus náročnější. Pořádné osvěžení zažijete na severu Evropy na Islandu. Tento zvláštní ostrov s místopisem jako jazykolamy oplývá nádhernou panenskou přírodou, zajímavou architekturou i magickými příběhy. Nyní můžete sehnat letenky z Prahy do hlavního města Reykjavíku už od 5 447 Kč a to bez přestupu.

Krajina trollů a elfů

 

Zvláštní kouzlo Islandu pocítíte hned při výstupu na letišti. Čerstvý vzduch vás totiž naprosto omámí. V červenci si jej dosyta užijete dokonce za denního světla, které tu trvá celých 24 hodin. Od dubna zde panuje polární den a slunce vůbec nezapadá. Využijte toho a prozkoumejte maximum přírodních úkazů.

 

„Ledovcová laguna Jökulsárlón, na jejíž hladině se vznášejí obrovské ledové kry, či takzvané Duhové hory neboli Landmannalaugar, které se nacházejí ve vnitrozemí, to jsou opravdu magická místa,“ doporučuje odborník na cestování: „K duhovým horám se dostanete pouze pomocí džípu, protože projíždíte pouštěmi, přes několik brodů a po lávových plotnách. Pohled za to opravdu stojí.“

 

Pokud se budete ptát na doporučení některého z Islanďanů, nechte si od něj vyprávět islandské legendy o elfech a trollech.

 

Od západu na východ

Nejlepší volbou pro dopravu na Islandu je půjčení auta. Pečlivě vybírejte místo, odkud si vůz odvezete. Během vaší vyjížďky určitě potkáte koně a ne jednoho. Islanďané jsou na ně náležitě pyšní a toto královské zvíře je součástí jejich životního stylu. Na ostrově žije pouze jedno plemeno, a to islandský kůň. Dovoz jiných plemen byl zakázán v roce 930 a stále se přísně dodržuje.

 

Losos za hubičku

Island je místo, kde vše plyne svým vlastním tempem, ale pravidla se dodržují. Není zde téměř žádná kriminalita. To vyloženě vybízí k různým alternativnějším způsobům ubytování.

 

V Rekjavíku seženete hostel od 500 Kč za noc. Další výhodou je příznivá cena potravin. Na Islandu existují stejně jako u nás velké řetězce potravin. Největší a nejznámější se jmenuje Bónus, druhý je Karjoval. Navíc zde koupíte vybrané lahůdky za rozumnou cenu.