úterý 25. červenec 2017 0:00

TIP NA VÝLET: Plzeň – Jedno město, desítky atraktivních cílů pro návštěvníky všech generací

Plzeň rovná se pivo. Také vám při vyslovení jména západočeské metropole automaticky naskočí právě toto spojení? Pak vězte, že město s více než 700 let dlouhou historií má co nabídnout nejen milovníkům proslulého zlatavého ležáku, ale také příznivcům architektury, památek, dobrodružství, gastronomie, umění, kulturním a sportovním nadšencům, dospělým i dětem.

Důvodů, proč Plzeň zařadit mezi cestovatelské cíle, je nepočítaně. Jedinečnou příležitost důvěrně se seznámit se světoznámou legendou, pivem Pilsner Urquell, nabízí prohlídka Pivovaru Plzeňský Prazdroj. Během prohlídky pivovaru, který patří mezi vzácné industriální památky evropského významu, projdete všemi klíčovými místy, včetně samotného srdce pivovaru –historické a současné varny nebo devítikilometrového labyrintu ručně tesaných ležáckých sklepů. Právě tady starší 18 let zakončí prohlídku ochutnávkou nefiltrované a nepasterizovanéplzeňské 12°.

 

Monumentální gotická katedrála sv. Bartoloměje s nejvyšší kostelní věží v Česku (102,26 m – vyhlídka na město ve výšce 60 m), druhá největší synagoga v Evropě, několik muzeí a galerií a celá řada nádherných starobylých budov... Výhodou plzeňského historického centra je, že všechno důležité se nachází hezky na jednom místě. Po občerstvení v některé ze zdejších příjemných kaváren či restauracímůžete zamířit na komentovanou prohlídkuunikátního souboru bytových interiérů od světoznámého architekta Adolfa Loose – překrásných prvorepublikových bytů s nadčasovým designem a zajímavými příběhy.

 

V roce 2015 byla Plzeň Evropským hlavním městem kultury. Díky zisku prestižního titulu vzniklo několik nových kulturních stánků, mezi nimi Nové divadlo a kreativní zóna DEPO2015, kde se po celý rok děje mnoho pozoruhodného. Další desítky akcí se především během letní sezony konají ve veřejném prostoru, například v idylických městských sadech, obklopujících historické centrum města.Stačí si jen vybrat z bohatého programu.

 

Navštívíte-li Plzeň s dětmi, nebudete vědět kam dřív. Zoologická zahrada sezdejší obdivovanou celebritou – nosorožčím mládětem Růženkou, DinoPark plný prehistorických zvířat v životních velikostech, Muzeum loutek, Techmania Science Center s jediným 3D planetáriem v České republice, tajemné středověké chodbyPlzeňského historického podzemí nebosnad Muzeum strašidel? Všechna lákadla rozhodně nestihnete prozkoumat za jediný den, a tak je jasné, že pokud nebudete moci zůstat, určitě se do Plzně budete chtít vrátit.

 

Další tipy najdete na www.visitplzen.eu