pondělí 7. srpen 2017 0:00

Cesta za romantikou do Jižního Tyrolska

Jižní Tyrolsko patřilo po staletí k Rakousku, ale po první světové válce bylo připojeno k Itálii. Místní obyvatelé se ocitli v nelehké situaci a museli potýkat s násilným poitalšťováním. Po mnoha peripetiích, do kterých zasáhla druhá světová válka, se situace v 70 letech 20. stol uklidnila a Jižní Tyrolsko začalo prosperovat.

Dnes patří k nejbohatším oblastem Itálie a je označováno jako ráj turistů i podnikatelů. Běžně se tu mluví dvěma jazyky - německy a italsky; všechny názvy i nápisy jsou uváděny v obou jazycích. Region si zachoval svébytný charakter, ve kterém se mísí vlivy obou kultur.

 

Jižní Tyrolsko je alpská země, která se vyznačuje mimořádně členitou krajinou. Celému území vévodí Dolomity, jeden z nejkrásnějších horských masivů Italských Alp. V posledních letech zde přibylo mnoho hotelů, lyžařských areálů, lanovek, turistických cest i silnic. Najdeme zde však i hotely s unikátní historií. Jedním z nich je romantický hotel Turm ve vesnici Völs am Schlern (italsky Fiè allo Sciliar).

 

Romantik Hotel Turm

 

Historie tohoto hotelu sahá až do 13. století, kdy baron Colonna postavil na vysokém, těžko přístupném kopci věž, která se v průběhu času stala hostincem. Tato starobylá věž je dnes součástí hlavního objektu hotelu Turm a přibyly k ní další tři hotelové věže se jmény Kraiterturm, Wagenhaus a Eulenturm. Hotel patří již po tři generace rodině Pramstrahler.

 

V roce 2000 zahájil Stephan Pramstrahler rozsáhlou revitalizaci a současně hotel Turm rozšířil. Vypsal oficiální soutěž a zakázku dostali nejlepší architekti, kteří pod dohledem Stephana dokázali hotel zmodernizovat, aby odpovídal současným trendům v hotelnictví, a zároveň se zachoval jeho původní charakter. V historických zdích se setkáte s moderním designem i útulným a pohodlným zařízením. Kromě krásného vybavení je hotel proslulý svým wellness centrem a sbírkou uměleckých děl.

 

Wellness všemi smysly

V hotelu Turm zažijete wellness všemi smysly v souladu s přírodou. Zaplavete si pod širým nebem s výhledem na masív Schlernu a prohřejete se ve velké vířivce. Necháte se zahalit příjemným teplem a vůní smrkového dřeva v sauně a potom si poležíte v solné jeskyni a budete vnímat jen šplouchání vody.

 

Jedinečnou procedurou je senná koupel (Heubad), která je ideální k uvolnění a pročištění. Seno pro koupele pochází z hotelové louky na Seiser Alm, plné tymiánu, arniky a hořců. Kosí se brzy ráno nebo večer, aby se v něm zachovaly éterické oleje. Léčebný efekt bylin z horských pastvin už znali ve Völsu ve středověku. „Specialisté bylinkáři našli na hotelové louce cca 70 různých druhů bylinek“, vypraví pyšný hoteliér.

 

Oblíbená je i vinoterapie – např. peeling s rozemletými jádérky hroznů nebo zábaly z matoliny.

 

Sbírka umění

 

K atrakcím hotelu patří rovněž i sbírka uměleckých pokladů, které převážně shromáždil otec Stephana, Karl Pramstrahler. Nejde přitom o studenou galerii s všudypřítomnými hlídači: chodby, společenské místnosti i samotné pokoje hostů jsou přeplněné díly autorů známých i nám méně známých, přičemž snad největší pozornost budí jména jako Pablo Picasso, Salvador Dalí, Paul Klee, Giorgio de Chirico nebo Oskar Kokoschka. Jedná se o cca 2000 obrazů, akvarelů a litografií.

 

Gastronomické nebe v hotelu Turm

 

Hostitel a šéfkuchař Stefan Pramstrahler v jedné osobě, držitel 14 bodů podle Gault Millaua, je svými lahodnými kreacemi pověstný i za hranicemi Jižního Tyrolska. Jeho restaurace se umístila mezi pěti nejlepšími hotelovými restauracemi v Itálii. Na jídelníčku najdete speciality z nejrůznějších mas i mořských potvůrek, nechybí samozřejmě vegetariánské pokrmy a lahodné dezerty. Vybrat si můžete i bezlaktózové či bezlepkové menu. Šéfkuchař vydal již několik kuchařských knih se svými recepty, z nichž ta poslední byla oceněna na „World Cookbook Fair 1999“ ve Versailles jako nejlepší regionální kuchařka v německém jazyce.

 

K vynikajícímu jídlu patří dobré víno z vlastní vinice Der Grottnerhof. Na příkrých svazích v nadmořské výšce 450 – 600 metrů zde Stephan pěstuje klasické jihotyrolské odrůdy Weißburgunder Pica, Gewürztraminer Tetrix, Sauvignon Bubo a Blauburgunder Corvus Corax.

Nezapomenutelnou dovolenou zde můžete strávit v kterékoliv roční době. V zimě v Dolomitech naleznete upravené sjezdovky a běžecké tratě, v létě můžete lenošit u hotelového bazénu nebo se vydat k nedalekému jezeru Völser Weiher - jednomu ze tří nejkrásnějších jezer v Itálii. Jaro a podzim je ideální doba pro cyklistické nebo pěší túry po nespočetných horských stezkách.

 

Ale rozhodně se vždy budete cítit skvěle v nenucené atmosféře hotelu Turm, zpomalíte a zapomenete na stres všedních dnů.

 

Romantik Hotel Turm ****S

Kirchplatz 9 39050 Völs am Schlern Dolomity – Jižní Tyrolsko