pátek 11. srpen 2017 0:00

Cestování v těhotenství: Důležité jsou pravidelné pauzy, lékařské potvrzení i výběr destinace

Ani těhotné ženy se nemusejí dle odborníků vzdávat cestování. Na cestu však musejí být důkladně připraveny. Při létání je třeba počítat s možnými kontrolami zdravotního stavu i zvýšeným rizikem trombózy, při cestě autem zase nesmějí těhotné ženy zapomínat na pitný režim. Obezřetné musejí být nastávající matky i při výběru cílové destinace.

Obecně nejbezpečnější je pro cestování dle lékařů druhý trimestr, kdy ustupují počáteční nevolnosti a výrazně se snižuje riziko potratu. V začátcích těhotenství a těsně před porodem se naopak cestování gravidním ženám nedoporučuje. Vůbec by poté dle lékařů neměly cestovat ženy s opakovanými samovolnými potraty a ty, které mají časté bolesti v podbřišku nebo krvácejí.

 

Podobnými pravidly se při odbavování cestujících řídí i letecké společnosti. Těhotné ženy se tak musejí připravit na jistá opatření a omezení. „Pokud má žena v těhotenství jakékoliv komplikace, bude od ní požadováno lékařské potvrzení, a to obzvláště v pokročilejším stádiu gravidity. Mnohem dříve je vyžadováno potvrzení u žen, které očekávají narození více než jednoho dítěte,“ říká Marika Janoušková, tisková mluvčí Letiště Václava Havla.

 

Znalost přepravních podmínek je základem bezproblémového letu

 

Doba, kdy jsou letecké společnosti ochotné nastávající matky na palubu přijmout, se liší. Obecně se limit pro jejich přepravu pohybuje mezi 32. a 36. týdnem, v případě vícečetného těhotenství se pak přepravují matky zhruba do 28. týdne gravidity. „Z letošních statistik vyplývá, že 64 % turistů cestuje na dovolenou letadlem. Tento druh dopravy nemusí být odepřen ani těhotným ženám, ty se však musejí na cestu důkladně připravit a zjistit si podmínky konkrétní letecké společnosti. V případě, že žena není schopna doložit, v jakém stádiu těhotenství je, je totiž dopravce oprávněn ji z přepravy vyloučit,“ vysvětluje Michal Tůma.

 

Cestování letadlem by v případě bezproblémového těhotenství nemělo představovat vážnější rizika. V pokročilé fázi gravidity však v některých případech hrozí dle gynekologů předčasný porod. Při startu a přistávání letadla se totiž může změnou tlaků protrhnout vak blan a odtéct plodová voda. Obzvláště při delších letech pak musejí těhotné ženy počítat se zvýšeným rizikem žilní trombózy, kdy se vlivem přetížení shlukuje krev v dolních končetinách. Odborníci proto doporučují využít stahovacích punčoch. Vyplatí se také dodržování pitného režimu a pravidelné procházky po letadle.

 

Cesta autem pouze s pravidelnými přestávkami

 

Též při cestování dalšími dopravními prostředky je třeba dodržovat několik zásad. Cestování autem je pro ženy v pokročilém stádiu těhotenství často velmi nepohodlné. Dopřát by si proto měly pravidelné zdravotní pauzy v intervalu zhruba dvou hodin. Zásadní je pak opět důsledný pitný režim.

 

„Opakovaně se setkávám s tím, že ženy při cestování méně pijí, aby nemusely moc často chodit na záchod, což je ale zvláště v těhotenství a při vyšších teplotách veliká chyba. Těhotná žena by naopak při cestování měla pít ještě o něco více než obvykle doma při běžném režimu. V době cestování je pak u těhotných obecně vhodné důsledné doplňování hořčíku,“ doporučuje gynekolog Pavel Turčan. Nejpohodlnějším způsobem cestování pro těhotné je pak dle Turčana jízda vlakem.

 

Exotice by se měly těhotné ženy raději vyhýbat

 

Ačkoliv se těhotenství s cestováním nevylučuje, ne všechny dovolenkové destinace jsou podle odborníků pro ženy v očekávání vhodné. „Gravidní ženy by neměly volit destinace se zvýšeným rizikem infekčních nemocí, jako je žloutenka nebo malárie. Cestování do exotických zemí, které vyžaduje speciální očkování, pro ně proto není vhodné. Naopak dovolené v tradičních evropských letoviscích si mohou bez problému dopřát,“ říká Tůma.

 

Budoucí matky by se pak měly vyhýbat i dalším typicky dovolenkovým aktivitám. „Těhotná žena by se neměla slunit. Při opalování dochází k redistribuci krevního oběhu se snížením průtoku krve placentou, což může mít za následek zhoršení zásobení plodu kyslíkem a živinami. Mohou se dostavit i závratě, a dokonce až ztráta vědomí. Lepší je se více zdržovat ve stínu. Rovněž termální lázně nebo saunování nejsou v graviditě ze stejného důvodu vhodné,“ vysvětluje Turčan.