úterý 14. listopad 2017 0:00

Co je Fjällräven Polar?

Úspěšná zimní událost značky Fjällräven je zpět, tentokrát s novým systémem pro přihlašování jednotlivých zemí, který nabízí ještě více lidem šanci zúčastnit se života měnícího dobrodružství.

Co je Fjällräven Polar?

Fjällräven Polar je 300 km dlouhá cesta na saních tažených psím spřežením přes arktickou poušť. Více než 20 obyčejných lidí s běžným zaměstnáním a koníčky z celého světa se účastní tohoto životního dobrodružství. Vydávají se ze Signaldalen v Norsku do Väkkäräjärvi ve Švédsku, učí se od týmu odborníků Fjällräven a jsou vyzbrojeni nejlepším zimním oblečením a vybavením od této švédské značky. Řídí vlastní sáně, starají se o své vlastní psy, připravují si vlastní jídlo a zakládají vlastní tábořiště. To vše, aby ukázali, že kdokoli se správnou přípravou a vybavením může zvládnout jakékoli zimní dobrodružství.

 

Novinky pro rok 2018

Dne 16. listopadu 2017 se otevře přihlašování na dubnovou, týdenní akci psích spřežení. Lidé z celého světa se budou moct hlásit pomocí fotek a videí přes internetovou stránku Fjällräven Polar (odkaz: http://polar.fjallraven.com/), aby získali jedno z 20 dostupných míst.

 

Přihlášky musí být podány na základě státní příslušnosti. Klíčové trhy Fjällräven, jako je Německo, Spojené království a Švédsko měly v minulých ročnících k dispozici dvě místa - jedno volené internetovým hlasováním, druhé Fjällräven porotou. Jiné, menší trhy, jako je většina Asie a Východní Evropy, byly seskupeny dohromady. Tento rok však bude seskupení do regionů následující:

 

1. Region Severský východ: Švédsko/ Finsko/ Pobaltí

2. Region Severský západ: Norsko/ Dánsko/ Island

3. Region Středomoří: Francie/ Itálie/ Španělsko/ Portugalsko/ Řecko/ Turecko/ Kypr

4. Region UK / Benelux: UK/ Irsko/ Benelux

5. Region GAS: Německo/ Rakousko/ Švýcarsko

6. Region střední Evropa: Polsko/ Česko/ Slovensko/ Maďarsko/ Slovinsko/ Chorvatsko/ Srbsko/ Albánie/ Bosna a Hercegovina/ Rumunsko/ Moldavsko/ Makedonie

7. Region Asie 1: Korea/ Japonsko/ Tchaj-wan/ Indonésie/ Filipíny

8. Region Asie 2: Čína/ Thajsko/ Malajsie/ Vietnam/ Singapur/ Austrálie/ Nový Zéland

9. Region Severní Amerika: USA/ Kanada

10. Region svět: Ostatní země

 

„Letos chceme rozšířit možnost přihlašování na Fjällräven Polar," říká Andreas Cederlund, Fjällräven Polar Event Manager. „Chceme, aby se mohlo přihlásit více lidí z více zemí. To znamená, že malé státy, které mají dvě místa na Polar, budou muset tato místa postoupit i ostatním tak, aby více zemí mělo možnost soutěžit. Věříme, že seskupením zemí do regionů můžeme v některých z nich zvýšit zájem o přihlašování, zejména pokud se jedná o země se vzájemnou rivalitou."

 

Možnost zaslat přihlášku bude až do 14. prosince. Osoba s nejvíce hlasy z každého regionu bude automaticky kvalifikována. Porota Fjällräven poté vybere druhou osobu z každé skupiny na základě kvality jejich přihlášky a s ohledem na to, jak tato osoba bude zapadat do skupiny (zkušenosti, věk a pohlaví).

 

Samotná akce Fjällräven Polar se uskuteční od 9. do 15. dubna 2018. Na facebookovém profilu Fjällräven budou denně sdíleny aktuality z výpravy a na instagramu pak inspirativní snímky zachycující náladu celé události.

 

Fjällräven Polar v číslech

· Na Fjällräven Polar 2017 bylo zastoupeno 14 zemí.

· Více než tři miliony prokliků na webových stránkách – o 106 % více než v roce 2015.

· 922 000 hlasů bylo přiděleno 1 468 přihláškám

· Globální dosah on-line obsahu byl 516 000 000, což bylo zvýšení o 266 % oproti roku 2015, částečně díky novým webovým stránkám a intenzivnějšímu online marketingu.

 

5 tipů jak zůstat v teple – Johan Skullman, odborník na přežití

 

1. Jezte a pijte pravidelně. Jedním z nedůležitějších faktorů pohodlí je pocit tepla a sucha. A pokud máte energii, reagujete lépe na přílišné teplo nebo naopak zimu.

2. Během aktivního pohybu nenoste příliš mnoho oblečení. Častou chybou je obléct se příliš teple na začátku a potom se po chvíli zpotit. Lepší je cítit lehký chlad před začátkem cesty a nechat tělo zahřát pohybem.

3. Když se zastavíte, abyste nabrali síly, vytáhněte další vrstvy. Ale buďte chytří. Zabalte se raději do svého vaku proti větru při každé přestávce, místo toho, abyste seděli ve větru a sněhu, prochladli a promočili si teplé vrstvy.

4. Buďte zvlášť opatrní, abyste udrželi váš spací pytel mimo dosah vlhka – jak uvnitř stanu tak mimo stan, stejně jako ve vašem batohu.

5. Nenoste příliš mnoho vrstev, když se večer schoulíte do spacího pytle. Potřebujete místo pro vzduch i tam – je to právě tato vrstva vzduchu, která vás udrží v teple.