pondělí 18. prosinec 2017 0:00

Prohlédněte si Titanic zblízka

Vrak slavného Titaniku sice leží na dně oceánu, vy si jej však nyní můžete pěkně v suchu podrobně prohlédnout. Německý umělec Yadegar Asisi v Lipsku představil jedinečné panorama, na němž diváky detailní obraz potopené lodi obklopuje kolem dokola.

Návštěvníci z České republiky mají až do podzimu 2018 skvělou možnost zhlédnout skutečně působivou uměleckou instalaci nedaleko českých hranic. Panorama Yadegara Asisiho nazvané „TITANIC – Přísliby modernismu“ je vysoké 32 metrů a rozprostírá se na ploše 3500 metrů čtverečních.

 

Nevídané umělecké dílo v měřítku 1:1 hostí budova bývalého lipského plynojemu z roku 1910 zvaná Panometer. Uprostřed panoramatu stojí 15 metrů vysoká věž, z které je fascinující rozhled. Autor pracuje s imitací pohledu na rozlomenou loď zahalenou neprostupnou tmou hlubin oceánu s působivou světelnou instalací. Vytvořil obzvlášť dojemné a přístupné umělecké dílo, které podtrhuje hudba složená speciálně pro tuto příležitost.

 

Tématem tohoto panoramatu není ani tak samotná tragická námořní událost roku 1912, jako spíše omezené možnosti a schopnosti lidstva tváří v tvář přírodním živlům. Nutí návštěvníky k zamyšlení, kde končí schopnosti lidstva a kam vede přehnaná důvěra v lidské snažení. Pro Asisiho nešlo o první podobné dílo s historickou nebo přírodní tematikou.

 

V roce 2016 jeho panorama Velkého bariérového útesu, tedy také podmořské scenérie, získalo ocenění za design Red Dot Award. Asisiho 360° panoramata, která se svou velikostí řadí na první místo na světě, lze v lipském Panometeru obdivovat již od roku 2003. Od té doby si kruhové obrazy spolu s doprovodnými tematickými výstavami a ilustračními filmy ze zákulisí prohlédly milióny nadšených návštěvníků.

 

Praktické informace

Adresa: Richard-Lehmann-Str. 114, Lipsko

Otevírací doba:

pondělí – pátek: 10 – 17 hod.

sobota, neděle, svátky: 10 – 18 hod.

Vstupné:

Plné vstupné 11,50 eur, snížené 10,00 eur, děti 6 eur, děti do 6 let zdarma. Vstupenka pro rodiče s dětmi od 29 eur.

Více informací na https://www.panometer.de/cs/leipzig/panometer-leipzig/