pátek 26. leden 2018 0:00

Legendy žďárského kláštera a zámku ožijí, návštěvníci se setkají s mnichem i stavitelem Santinim

Eliška, žena zakladatele žďárského kláštera, opat Václav Vejmluva i mnich Jindřich Řezbář provedou návštěvníky zážitkových prohlídek bývalým klášterem, dnešním zámkem, ve Žďáru nad Sázavou. Kostýmované prohlídky kombinované s divadlem se budou konat 23. – 24. února.

„Návštěvníci budou spolu s Eliškou, manželkou zakladatele kláštera, cestovat časem. Během prohlídky se lidé ocitnou v různých obdobích z dějin kláštera a zámku a seznámí se s několika příběhy a legendami. Zájemci se mohou těšit třeba na setkání se dvěma postavami z období 13. století, zakladatelem kláštera Bočkem ze Zbraslavi a mnichem Jindřichem Řezbářem, autorem kroniky žďárského kláštera.

 

Lidé se například stanou svědky rozhovoru mezi opatem Václavem Vejmluvou a stavitelem Janem Blažejem Santinim-Aichlem, který je autorem kostela sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře - památky UNESCO. Nahlédnou do pracovny správce žďárského panství Aloise Ulricha a nechají se unášet tóny dobové hudby,“ popisuje jen malou část velkého zážitku Martina Schutová, jedna z autorek hraného příběhu ze žďárského zámku.

 

Otevřou se prostory, kam se návštěvníci běžně nedostanou

 

V rámci již tradičních večerních zážitkových prohlídek, které se na žďárském zámku konají už potřetí, se návštěvníkům vždy představí ještě neznámé prostory. „Návštěvníci se mohou tentokrát těšit například do barokních sálů, do tajemného sklepa nebo do zahrad hraběnky Thamar Kinsky. Atmosféra večerního zámku, který osvětlí svíčky i louče bude umocněna velkým finále. Co to bude, si necháme pro sebe. Na prohlídky je nutné se předem objednat. Na našich webových stránkách najdou zájemci formulář, který stačí vyplnit,“ říká Lucie Herberová, marketingová ředitelka zámku ve Žďáru nad Sázavou.