čtvrtek 15. únor 2018 0:00

Pohádkový březen a tradiční oslavy Velikonoc v Klášterech Český Krumlov

Mimořádně úspěšná výstava k filmové pohádce Anděl Páně 2 na konci března po pěti měsících opustí Kláštery Český Krumlov. Využijte poslední týdny, kdy je v historických prostorech k vidění, a přijďte nahlédnout do zákulisí příprav i samotného natáčení. V březnu atraktivní expozici Anděl Páně 2 zpestří speciální komentované prohlídky.

Jedinečná příležitost dozvědět se mnoho zajímavého od těch nejpovolanějších profesionálů: 3. 3. je na programu komentovaná prohlídka s pracovníky rekvizitní výpravy a filmové stavby a 4. 3. s autorkou výstavy Věrou Krátkou (začátky vždy v 11 a 14 hod.). V sobotu 17. 3. od 10 do 18 hodin se výstava Anděl Páně 2 rozšíří na Klášterní dvůr formou malého dobového trhu „jako z pohádky“. Tradičně se otevřou řemeslné dílny, ve kterých získáte dovednosti hrnčíře, brašnáře, sedláře, knihaře, kováře, pekařky, valchářky, sklářky, mýdlařky či tiskařky pohlednic

 

Ve znamení pohádek, vzrušujících příběhů a zábavného poučení se v Klášterech Český Krumlov odehraje také Noc s Andersenem 23. 3. od 18 do 21 hodin. Objevte fascinující svět vzniku knih a knihtisku uprostřed starobylého kláštera. Seznamte se vy i vaše děti s příběhy knih, které změnily svět. Přijďte si vyrobit vlastní výtisk, iluminovat iniciálu, zúčastnit se literárního kvízu či dozvědět se, zda může stát jedna kniha milion…

 

Kláštery Český Krumlov ve spolupráci se Sdružením průvodců Český Krumlov zvou 3. 3. od 18 hod. na přednášku Epitaf Viléma z Rožmberka. Ivo Janoušek představí výsledky svého několikaletého badatelského výzkumu o okázalém renesančním mauzoleu Viléma z Rožmberka, které bylo vyzývavou dominantou presbytáře českokrumlovského kostela sv. Víta. Jak vypadalo? Proč ve své době vzbudilo velký obdiv středoevropské aristokracie? Čím si vysloužilo kritiku jezuitů, že po dvousetleté snaze zapříčinili jeho zkázu? Ivo Janoušek odpoví na tyto a mnohé další otázky a představí částečnou rekonstrukci tohoto nedochovaného architektonicko-sochařského díla.

 

Nezapomenutelné zážitky slibuje velikonoční program v českokrumlovských klášterech. Na Velký pátek 30. 3. vypukne Dobrodružné hledání pokladů, které by si neměly nechat ujít především šikovné a zvídavé děti, prahnoucí po odhalování tajemství a záhad. Neopakovatelnou atmosféru klášterní architektury za svitu svíček si můžete vychutnat během Noční komentované prohlídky bývalého kláštera minoritů. Začátky prohlídek jsou v 18, 20 a 22 hod. Mezi 18 až 24 hodinou si v klášterním kostele Božího Těla a Panny Marie nenechte ujít obnovení unikátní krumlovské tradice – Noční bdění u zinscenovaného hrobu Ježíše Krista s čestnou stráží schwarzenberské granátnické gardy. Na Bílou sobotu 31. 3. se od 10 do 18 hod. otevře Řemeslná ulička u Klášterního dvora.

 

Přijďte nahlédnout pod ruce hrnčíře, brašnáře, sedláře, knihaře, kováře, pekařky, valchářky, sklářky, mýdlařky či tiskařky pohlednic a odneste si tradiční řemeslný výrobek. Seminární místnost od 10 hod. zaplní Velikonoční tvoření pro děti každého věku. Symbolické loučení s andělem Petronelem a čertem Uriášem – dernisáž filmové výstavy Anděl Páně 2 začne v 17 hodin ve Velkém sále.

 

Na Boží hod velikonoční 1. 4. Klášterní dvůr od 14 hod. zaplní Velikonoční slavnost s jitřenkou, pletením pomlázek, barvením vajíček a velikonočními hody za doprovodu folklórní hudby a tance. A na závěr ještě jedno velikonoční překvapení! Na Boží hod velikonoční a o Velikonočním pondělí bude ještě naposledy otevřena pro veřejnost výstava Anděl Páně 2.

 

Další informace a rezervace míst na akcích v Návštěvnickém centru Klášterů Český Krumlov a na www.klasteryck.cz