středa 7. březen 2018 0:00

Otevření lázeňské sezony v duchu oslav teplické kyselky

Jedny z nejstarších moravských lázní, Lázně Teplice nad Bečvou, zahájí 12. května svoji 465. lázeňskou sezónu. Pro návštěvníky je již tradičně připraven bohatý kulturní program - soutěže pro děti i dospělé, koncerty skupin Light & Love, Neřeš, Portless s Kryštofem Michalem, vystoupení folklórních souborů, sokolníci, letečtí modeláři nebo slack show.
Návštěvníci se budou moci celý den svézt na okružní trase z areálu lázní do historického centra Hranic lázeňským autovláčkem. Lázně Teplice nad Bečvou jsou špičkovým zařízením zaměřeným na léčbu srdečních a cévních onemocnění. Léčili se zde slavné osobnosti jako například hudební skladatelé Leoš Janáček, Vítězslav Novák, básníci Petr Bezruč, Jiří Mahen nebo prezident Antonín Zápotocký.

 

Zdejší Odborný léčebný ústav pro kardiorehabilitaci po operacích srdce je prvním zařízením svého druhu v celé České republice. V Lázních Teplice nad Bečvou se také velmi úspěšně léčí nemoci pohybového ústrojí a specializují se zde i na léčbu dětí. 465. slavnostní otevření lázeňské sezóny se ponese v duchu oslav proslulé minerální vody, známé také jako „teplická kyselka“, která se zahřátá používá k vanovým koupelím.

 

Díky svému vysokému obsahu oxidu uhličitého má vynikající účinky nejen při léčbě srdce a cév, ale také pohybového aparátu, nervových onemocnění a civilizačních chorob, jako je cukrovka nebo vysoký krevní tlak. Z mostu pro pěší, který tvoří dominantu malebného lázeňského údolí, je možno pozorovat bublinky oxidu uhličitého volně vyvěrajícího v korytě řeky Bečvy.

 

„Srdečně zveme všechny, aby si vychutnali krásu našich lázní, pobavili se a zjistili, co všechno umíme. Lázně dnes už nejsou pouze o pooperačních záležitostech a léčebných pobytech, ale nabízejí také širokou škálu krátkodobých relaxačních pobytů a wellnessových procedur“, dodává Ing. Sabina Kodlová, obchodní ředitelka Lázní Teplice nad Bečvou.

 

Pro ty, kdo se nepotřebují léčit, ale hledají spíš relaxaci a odpočinek, jsou připraveny kratší tematické pobyty, jako je například Zadáno ženám, Zadáno mužům nebo Lázeňské rozmazlování s příjemnými uvolňujícími procedurami, koupelemi, vířivými lázněmi, masážemi a zábaly. A na konec ještě jedno doporučení, v Teplicích nad Bečvou si určitě nenechte ujít polárium Arktika. Chladová terapie s teplotami až minus 120 °C má blahodárné účinky na pohybový aparát, artrózu, revma, bolesti kloubů a kožní nemoci, celkově regeneruje organizmus a posiluje imunitní systém.

 

PROGRAM oslav:

 

Oslavy otevírání 465. lázeňské sezóny v Teplicích nad Bečvou, které se řadí mezi jedny z nejstarších moravských lázní, se uskuteční v sobotu 12. května 2018 od 10:00 do 18 hodin.

 

Připraven je bohatý kulturně-společenský program pro děti i dospělé. Návštěvníci se mohou těšit na řemeslné trhy, stánky s občerstvením, přehlídku leteckých modelářů nebo na práci sokolníků s dravci. Velmi atraktivní bude jistě i akrobatická „slack show“ – výbušná smršť salt, otoček a jiných triků a kombinací na laně. Na děti čeká řada soutěží a workshopů, skákací hrad a pro ty nejmenší je připraveno divadélko s klaunem.

 

Pro milovníky dobré hudby jsou nachystána vystoupení Moravské Veselky, folklorních souborů, koncerty kapel Light & Love, Neřeš nebo Portless s Kryštofem Michalem. V rámci oslav bude také možno absolvovat bezplatně některá lékařská vyšetření jako například měření tlaku nebo ochutnat léčivou teplickou kyselku. V tento den proběhne také razítková soutěž o hodnotné ceny, kde hlavní výhrou bude relaxační pobyt v lázních. Na okružní trase z areálu lázní do historického centra Hranic bude jezdit po celý den autovláček.

 

Historie lázní je bohatá, lidé za místními prameny jezdí už po staletí. První zmínka o lázních a „hranické teplici“ se objevuje v roce 1520, kdy se tu léčil Vilém z Pernštejna, který byl sužován dnou v nohou. Základy zdejšího lázeňství zřejmě v roce 1553 položil majitel hranického panství Jan Kropáč z Nevědomí, který při pátrání po železné rudě u řeky Bečvy narazil na vodní prameny.

 

Vodu nechal svést do vydlážděné zastřešené jámy a pro větší pohodlí hostů nechal v blízkosti postavit hostinec. Od 16. století lázně navštěvovali šlechtici moravských i českých zemí. Nebývalý rozkvět zažily Teplice v období první republiky. Teplické prameny se v této době začaly využívat především pro léčbu srdce a cévních chorob. Ve třicátých letech 20. století lázně prošly pod vedením architekta Karla Kotase rozsáhlou přestavbou, ze které pochází i dnešní dominanta Teplic nad Bečvou, lázeňský dům Bečva. Z třicátých letech pochází také další architektonický skvost, lázeňský dům Praha, unikátní funkcionalistická budova, která dodnes slouží klientům preferujícím stylové luxusní ubytování. ___

______________________________________________________________________________

Časná léčba v Lázních Teplice nad Bečvou, která bezprostředně navazuje na náročné srdeční operace, úspěšně pomáhá pacientům k návratu do běžného života. Kromě klasických léčebných pobytů hrazených zdravotními pojišťovnami se tyto lázně díky prostředí, ve kterém se nacházejí, stávají také vyhledávaným cílem pro pobyty sloužící k odpočinku a načerpání nových sil ze strany samoplátců.

 

Oblíbený je například osmidenní Léčebný pobyt pro klienty s hypertenzí, který je určen lidem, léčícím se s vysokým krevním tlakem. Pacientům, bojujícím s bolestmi kloubů, páteře a neurologickými obtížemi, je určena Léčba pohybového aparátu a nervových onemocnění, která uleví od bolestí kloubů, páteře a neurologických obtíží. Letošní novinkou Lázní Teplice nad Bečvou je Lázeňská terapie při křečových žilách. Tento program byl sestaven tak, aby zmírňoval otoky, napětí a bolesti v dolních končetinách, postižených křečovými žilami. Závěrem ještě zmíníme týdenní Malý léčebný pobyt pro klienty, kteří akutně netrpí žádnými problémy, ale starají se o sebe spíše preventivně. Více na: www.ltnb.cz.