pondělí 19. březen 2018 0:00

Loučeňské fotbalové slavnosti

Fotbal vznikl v Anglii a je nejrozšířenějším sportem na světě. Prvenství hraní této hry v České republice drží na Loučeni. Zámek Loučeň proto oslavě tohoto výročí a fotbalu samotnému věnuje celý víkend. Slavnosti fotbalu proběhnou 14. - 15.dubna. Hru do Čech přivezla jeho Jasnost princ Erich Thurn Taxis, nejstarší syn loučeňského knížepána Alexandra.

Ten se zajímal o všechno nové a moderní. Studovat odešel do Cambridge, a tam se mu zalíbila míčová hra, kterou hráli spolužáci, tedy fotbal. Sám se stal aktivním hráčem. Do Čech si sebou vzal anglické vychovatele, a také vybavení na fotbal. Z počátku si jen tak kopali v zámeckém parku, přidávali se místní, když pak již v roce 1893 založili první fotbalový klub v Čechách dnešní FK Loučeň 1893, tehdy se jmenovali SK Loučeň. Na začátku bylo těžké najít soupeře.

 

První utkání se odehrálo 18. dubna 1893 v Praze na Císařské louce a soupeřem byl sportovní klub pražských Němců Regatta. Letos tedy oslaví nejstarší fotbalový klub v Čechách sto dvacáté páté výročí. Turnaj zahájí čestným výkopem současná hlava rodiny Thurn Taxis, princ Viktor.

 

„Zámkem návštěvníky po oba dny provede osobně princ Erich a zavzpomíná jak fotbal v Čechách zakládal. V parku bude připraveno fotbalové hřiště na původním místě a několik ukázkových utkání. Pro ty, kteří si budou chtít vyzkoušet své fotbalové dovednosti bude připraveno několik soutěží,“ uvádí Kateřina Šrámková, jednatelka zámku Loučeň. „Vrcholem slavností bude přímý přenos ČT 4 SPORT fotbalového utkání FK Loučeň 1893 proti TJ Pátek na hřišti ve Štítě. Akce je organizována společně s FK Loučeň 1893 a ve spolupráci s FAČR,“ dodává Kateřina Šrámková.

 

Více informací včetně podrobného programu naleznete na www.zamekloucen.cz http://www.ceskozemepribehu.cz/pribeh/37-jak-knize-thurn-taxis-privezl-fotbal-do-cech

 

Zámek Loučeň je jednou z nejnavštěvovanějších památek ve Středočeském kraji. Zámek, postavený na počátku 18. století a vlastněný rody Valdštejnů, Furstenberků a Thurn-Taxisů, je provozovaný společností Loučeň a.s. a od 7. 7. 2007 je přístupný veřejnosti. Lákadlem pro návštěvníky je kromě prohlídek s kostýmovanými průvodci rozlehlý romantický anglický park s labyrintáriem, unikátní kolekcí 11 labyrintnů a bludišť, postavené dle návrhu britského projektanta Adriana Fishera. Celý zámecký areál je památkově chráněný.

 

http://www.zamekloucen.cz/. 12. královský labyrint, který na Loučeni vznikl při příležitosti 700 let od narození Karla IV., má velikost, tvar i symboliku inspirovanou labyrintem katedrály v Chartres. Loučeňský labyrint je doplněn kruhem o průměru 10m na půdoryse české kotliny. Stezka kruhového labyrintu je nejenom geometrickým symbolem a připomínkou historie, ale především geo-energetickou spirálou nabitou pozitivní energi