úterý 15. květen 2018 0:00

Historické bicykly a veteráni, bonsaje i Nový Zéland - zahrady gruzínské princezny se opět otevřou veřejnost

Bonsaje, britské i japonské speciality, anglické a francouzské zahrady, historické dopravní prostředky, a to vše v kombinaci s květinami. Zahrady plné příběhů. To je letošní téma již tradičních Dnů otevřených zahrad konajících se na zámku ve Žďáru nad Sázavou poslední květnový víkend (26. – 27. května od 10 do 18 hodin).

„Celý letošní rok jsme věnovali cestování ve všech podobách. Proto při příležitostí otevření zahrad hraběnky Thamar Kinsky se návštěvníci například projedou na netradičních kolech či koních. O bonsajích bude povídat známý pěstitel Petr Herynek, jeden z prvních pěstitelů těchto skvostů u nás.

 

Praktická ukázka nesmí chybět. K našim akcím patří tvoření. Letos se budou vyrábět klobouky nebo čelenky z květů. Kdo byl na Dnech otevřených zahrad loni a absolvoval procházku po zahradě s botaničkou Věrou Bidlovou, může se na ni těšit i letos. A skrze fotky se podíváme i na Nový Zéland," láká Lucie Herberová, marketingová ředitelka Zámku Žďár nad Sázavou.

 

K cestování patří objevování nových chutí, focení i kufry

 

Kufry a květiny... Že to nejde dohromady? Omyl. „Spolupracujeme se zahradnickou školou z Litomyšle a ta pro nás vytváří modely různých typů zahrad, které aranžují do starých kufrů. Aby se zájemci naučili fotit nádherné fotky mobilním telefonem, pozvali jsme Davida Macháčka z České televize. Ten vede na svém Facebooku už pět let tzv. Můj rok. Každý den přidá jednu fotografii s veršem pořízenou mobilem a prozradí návštěvníkům, jak na to. A co nesmí chybět, je jídlo. V nabídce bude třeba sushi nebo tradiční britské fish and chips," odhaluje malou část programu Herberová.

 

Rodina Kinských se na všechny těší

 

Thamar, Marie a Constantin Kinští tráví na žďárském zámku mnoho času a ani letos nesmí na Dnech otevřených zahrad chybět. „Jsem nadšená, když vidím, jak si lidé mé zahrady a celý areál užívají, baví se a mají u nás krásný víkend," říká gruzínská princezna Thamar Kinsky, která své zahrady letos otevře už po osmé.

 

Podrobný program najdete na www.zamekzdar.cz