úterý 24. červenec 2018 0:00

Maratón speciálních prohlídek až do svítání a středověká hostina v rámci loučeňské hradozámecké noci

Stalo se již tradicí, že poslední srpnovou sobotu se mnozí vydávají na hrady a zámky, aby si užili krásný letní večer. K tomuto zvyku se tradičně přidává i zámek Loučeň, tradičně NONSTOP až do rána. Hlavní náplní letního večera bude středověká hostina a rytířské turnaje a dovednosti, samozřejmě nebude chybět výběr těch nejlepších prohlídek ze zámecké nabídky.

Milovníci netradičních zážitků se mohou těšit na paní kněžnu, komorníka jeho jasnosti a další postavy loučeňské knížecí zámecké domácnosti. Odvážnější mohou do zámeckého sklepa s čarodějnicí Gertrůdou a milovníci klasiky si určitě zvolí jeden ze zámeckých speciálů pana kastelána.

 

„Protože se Hradozámecká noc koná ještě v době prázdnin, je určená také dětem. Od 10: 00 je pro naše nejmenší návštěvníky připraven den plný dobrodružství v programu České pohádkové léto. Potkají se s Večerníčkem, Rumcajsem s Mankou a Cipískem, shlédnou pohádky O Křemílkovi a Vochomůrkovi, nebo O pejskovi a kočičce. Zdokonalí se v loupežnických dovednostech v pravé loupežnické škole a spoustu dalšího. Denní program zakončí Večerníček v 17 hodin,“ uvádí Kateřina Šrámková, jednatelka zámku Loučeň.

 

„Hradozámecká noc je okamžik, na který se mnozí těší celý rok. Hodně lidí tuto noc považuje za jakési rozloučení se s prázdninami, a proto chceme být nápomocni při vytváření programu řadě rodinám,“ dodává Kateřina Šrámková.

 

Odpolední prohlídky začnou v 16 hodin a budou probíhat až do 6 hodiny ranní. Od 18:30 se louka před zámkem promění ve středověké rytířské ležení připravené k velkolepé hostině. Knížecí rytíři si připravili bohatý program, který ke každé takové hostině ve středověku neodmyslitelně patřil. Návštěvníci spolu s nimi zažijí pravý rytířský turnaj, pobaví je zámecký kejklíř, tajit dech budou při vystoupení fakíra a zlatým hřebem večera bude ohňová show. Po celý večer bude šéfkuchař Tomáš Petráň se svým týmem připravovat dobroty na grilu. Ve středověku se totiž při takovýchto slavnostních příležitostech jedlo zejména maso. Večerní program zpestří dramatizace rytířského eposu „Soud českého krále“ napsaného okolo roku 1340 od Guillaume de Machaut, který byl ve službách Jana Lucemburského.

 

Maratón speciálních prohlídek až do svítání

 

* 16:30 Klasická prohlídka

* 17.00 Dětská prohlídka

* 17.30 Čokoládová prohlídka

* 18.30 Aristokratická prohlídka

* 19.00 Večerníček s kněžnou Marií

* 19.30 Aristokratická prohlídka

* 20.00 Prohlídka s Bílou paní

* 20.30 Aristokratická prohlídka

* 21.00 Kastelánská prohlídka

* 21.30 Čokoládová prohlídka

* 22.00 Prohlídka s Bílou paní

* 22.30 Klasická prohlídka

* 23.00 Speciální prohlídka " Celým

zámkem od půdy až po sklep"

* 23.30 Prohlídka s Bílou paní

* 00.00 Půlnoční prohlídka

* 01.00 Speciální prohlídka " Za tajemstvími loučeňského zámku"

* 02.00 Prohlídka s komorníkem

* 03.00 Astronomická prohlídka

* 04.00 Kastelánská prohlídka

* 05.00 Poslední prohlídka než slunce pohlédne na nový den

 

Také jsou připravené prohlídky zámeckého sklepení s loučeňskou čarodějnicí Gertrůdou Krákavou. Program Hradozámecké noci: https://www.zamekloucen.cz/a/hradozamecka-noc. Program pohádkové léto probíhá v den akce - Hradozámecká noc: https://www.zamekloucen.cz/a/pohadkove-leto-na-zamku-loucen

 

Zámek Loučeň je jednou z nejnavštěvovanějších památek ve Středočeském kraji. Zámek, postavený na počátku 18. století a vlastněný rody Valdštejnů, Furstenberků a Thurn-Taxisů, je provozovaný společností Loučeň a.s. a od 7. 7. 2007 je přístupný veřejnosti. Lákadlem pro návštěvníky je kromě prohlídek s kostýmovanými průvodci rozlehlý romantický anglický park s labyrintáriem, unikátní kolekcí 11 labyrintnů a bludišť, postavené dle návrhu britského projektanta Adriana Fishera. Celý zámecký areál je památkově chráněný. http://www.zamekloucen.cz/.

 

12. královský labyrint, který na Loučeni vznikl při příležitosti 700 let od narození Karla IV., má velikost, tvar i symboliku inspirovanou labyrintem katedrály v Chartres. Loučeňský labyrint je doplněn kruhem o průměru 10m na půdoryse české kotliny. Stezka kruhového labyrintu je nejenom geometrickým symbolem a připomínkou historie, ale především geo-energetickou spirálou nabitou pozitivní energií. Labyrint je kruhový, chartreského typu, s 11 řadami a kruhovým centrálním prvkem uprostřed. Soudobý charakter a přitažlivost pro návštěvníky dodává 12. labyrintu použití barevných prvků na jeho povrchu, ozvučení prostoru nad ním a možnost večerního nasvícení.