úterý 16. říjen 2018 0:00

Svátek Svatého Huberta na zámku Loučeň

První listopadovou sobotu tedy 3. listopadu, oslaví na zámku Loučeň společně s časopisem Myslivost a Českomoravskou mysliveckou jednotou svátek svatého Huberta, patrona a ochránce myslivců. Ten bývá na obrazech zpodobňován po boku jelena se zlatým křížem. Jeho památce a na počest myslivosti jsou věnovány Svatohubertské slavnosti na zámku Loučeň.

Zámečtí pánové byli od nepaměti známí svou vášní k honům. S nimi byla ale spjata i láska k přírodě a její ochrana. To vše mohou návštěvníci slavností myslivosti zažít. A také jako pocta Františku Antonínovi hraběti Šporkovi, zakladateli české myslivosti. Do Čech také přivezl poprvé hudební nástroj lesní roh, který ho uchvátil krásou svého tónu.

 

Na Svatohubertských slavnostech nebudou chybět ani oblíbení sokolníci, koncert barokní hudby, ukázka práce loveckých psů, vábení zvěře. Letos poprvé se na zámku Loučeň sejdou zástupci kroužků mladých myslivců, aby předvedli svoji práci. Pro nejmenší návštěvníky bude připraven edukativně zábavný program v zámecké oranžerii a v nejbližším okolí zámku. Labužníci budou moct ochutnat něco ze zvěřinových hodů v zámecké Vtipné kaši. V rámci Svatohubertských slavností pořádá zámek Loučeň výstavu obrazů Václava Nasvětila. Jednoho z nejznámějších malířů přírody a mysliveckých tradic Evropy. Český rodák v současnosti působí především v Německu.

 

„Tradice české myslivosti u nás je jedna z nejdelších v Evropě a pouze čeština má jiný výraz pro lovce a jiný pro myslivce. Lov a hony jsou spjaty s každým zámeckým panstvím. Neznamená to ale jen jednu stránku mince. Lovecká vášeň souvisí s ochranou přírody a láskou k ní,“ uvádí Ing. Kateřina Šrámková, jednatelka zámku Loučeň. „Na Loučeni chceme ukázat obě tyto stránky tradice honů.

 

Na návštěvníky čeká setkání se sokolníky, ale především s jejich opeřenými svěřenci, a představení práce s nimi. Především děti ocení možnost si na dravce sáhnout, vyfotit se s nimi a dozvědět se něco o jejich životě a o práci sokolníka. Dalším nenahraditelným pomocníkem v práci myslivce je lovecký pes. Staří myslivci říkali, že mladý myslivec má mít nejdříve psa, potom dalekohled a až naposled pušku. Vůdcové a psi předvedou něco ze své činnosti. Ukáží, jak je práce baví, a co vše dovedou. V průběhu dne budou návštěvníci Svatohubertských slavností seznámeni s tím, co to znamená být myslivcem,“ dodává Kateřina Šrámková.

 

Spolupořadateli akce je Českomoravská myslivecká jednota a zájmový a odborný časopis Myslivost. Jak ČMMJ tak časopis myslivost slaví v letošním roce 95 let od svého založení. Vyvrcholením programu bude Svatohubertská troubená mše v kostele Nanebevzetí Panny Marie.

 

Program:

 

10: 15 Slavnostní zahájení

10:15 -10:30 – Lovecká hudba – Klub trubačů ČMMJ

10:30 – 11:00 – Lovečtí psi

11:00 - 11:30 Sokolnictví – Klub sokolníků ČMMJ

12:00 - 13:00 Myslivecký průvod, členové ČMMJ, Řádu sv. Huberta, myslivecké tradice, pasování

13:00 -14:00 Program dětských mysliveckých kroužků

13:00 - Komentovaná návštěva Jabkenické obory

14:00 -14:30 Barokní hudebně dramatický program v kostele

14:00 - 14:45 Klub vábičů ČMMJ – vábení zvěře

14:45 - 15:00 Klub trubačů – Koncert lovecké hudby¨

15:00 - 15:30 kynologie- lovečtí psi

15:50 -16:00 Sokolnictví

16:00 -17:00 Svatohubertská mše

 

Po celý den bude probíhat edukativně zábavný program pro děti, herna v oranžerii, promítání filmu pro děti S Hubertem do lesa, prohlídky zámku. Návštěvníci budou moci navštívit stánky se zbožím pro myslivce a milovníky přírody.

 

Zámek Loučeň je jednou z nejnavštěvovanějších památek ve Středočeském kraji. Zámek, postavený na počátku 18. století a vlastněný rody Valdštejnů, Furstenberků a Thurn-Taxisů, je provozovaný společností Loučeň a.s. a od 7. 7. 2007 je přístupný veřejnosti. Lákadlem pro návštěvníky je kromě prohlídek s kostýmovanými průvodci rozlehlý romantický anglický park s labyrintáriem, unikátní kolekcí 11 labyritnů a bludišť, postavené dle návrhu britského projektanta Adriana Fishera. Celý zámecký areál je památkově chráněný. http://www.zamekloucen.cz/

 

12. královský labyrint, který na Loučeni vzniká při příležitosti 700 let od narození Karla IV., má velikost, tvar i symboliku inspirovanou labyrintem katedrály v Chartres. Loučeňský labyrint bude doplněn kruhem o průměru 10m na půdoryse české kotliny. Stezka kruhového labyrintu je nejenom geometrickým symbolem a připomínkou historie, ale především geo-energetickou spirálou nabitou pozitivní energií. Labyrint bude kruhový, chartreského typu, s 11 řadami a kruhovým centrálním prvkem uprostřed. Soudobý charakter a přitažlivost pro návštěvníky dodá 12. labyrintu použití barevných prvků na jeho povrchu, ozvučení prostoru nad ním a možnost večerního nasvícení.