středa 30. říjen 2019 0:00

Zahraniční návštěvníky nejvíc přitahuje Krumlov

Mezi zhruba 1,6 miliónu cizinců, kteří loni od 1. dubna do 31. října navštívili oblast podél celého toku řeky Vltavy, bylo nejvíce Němců, Rakušanů, Britů a Američanů. V TOP 10 nejpočetnějších zahraničních turistů a návštěvníků poříčního vltavského regionu od šumavských pramenů až po soutok s Labem u Mělníka, se za nimi umístili Holanďané, Francouzi, Ukrajinci, Slováci, Rusové a Číňané.
Vyplývá to mimo jiné z výsledků nedávno zveřejněné analytické studie Jihočeské centrály cestovního ruchu (JCCR) zpracované ve spolupráci se společnostmi T-Mobile Czech Republic a CE-Traffic v rámci společného nadregionálního projektu Jihočeského a Středočeského kraje Vltava, řeka plná zážitků.

 

Unikátní analýza vychází z anonymizovaných dat získaných od mobilního operátora ve zmíněném sedmiměsíčním období. Do první desítky se jen těsně nevešlo zhruba 35 tisíc Maďarů, jejichž nejoblíbenější lokalitou byla Zóna 2 - Krumlovská. Následovali Poláci, Belgičané, Švýcaři, Italové, Korejci, Švédové, Rumuni a za nimi v menším rozsahu občané řady dalších zemí.

 

„Výsledky analýzy jsou interpretovány za úsek od Pramene po ústí s řekou Labem, bez území hlavního města Prahy, v koridoru vymezeném cirka pěti kilometry od obou břehů řeky. Vlastní měření a návazná analýza turistické návštěvnost byla realizována v šesti samostatných úsecích řeky, neboli šesti zónách,“ uvedl ředitel Jihočeské centrály cestovního ruchu Jaromíra Polášek.

 

Zahraniční návštěvníky nejvíc přitahuje Krumlov

 

Zóna 1 – Vodácká, zahrnuje úsek řeky od pramenů Vltavy přes Kvildu, Lipno, Vyšší Brod, Větřní. Vynechává Český Krumlov a pokračuje přes Zlatou Korunu k Boršovu nad Vltavou.

 

Zóna 2 – Krumlovská, zahrnuje celý Český Krumlov od takzvané barevné skály v Novém Spolí po čistírnu odpadních vod pod Krumlovem.

 

Zóna 3 – Budějovická zahrnuje úsek Vltavy od Boršova přes České Budějovice až po jez a zdymadlo v Českém Vrbném.

 

Zóna 4 – Jihočeská, začíná v Českém Vrbném a přes Hlubokou nad Vltavou, Týn nad Vltavou až k Podolskému mostu mezi Podolskem a Temešvárem.

 

Zóna 5 – Přehradní, je na jihu ohraničená Podolským mostem a směřuje dál na sever přes Zvíkov, Oslík, Solenice, Kamýk, Slapy, Štěchovice a Davli do Vraného nad Vltavou.

 

Následně statistka vynechává hlavní město Prahu a pokračuje zónou 6 – Polabskou od Roztok přes Kralupy nad Vltavou do Mělníka.

 

„Jako jednoznačně nejatraktivnější pro návštěvníky ze zahraničí se ukázala zóna 2 – Krumlovská, v níž jako jediné převažovali zahraniční návštěvníci v porovnání s domácími, a to v poměru 56:44 procentům. Ve všech ostatních převažoval podíl domácích návštěvníků. Nejvíce v Přehradní 5. zóně, kde dosáhl přibližně 91 procent. Celkově činil návštěvnický podíl 73:24 ve prospěch domácích,“ poznamenal Polášek.

 

Od 1. 4. do 31. 10. 2018 navštívilo celou oblast Vltavy, bez zahrnutí Prahy, přibližně 5,9 miliónu návštěvníků (turistů / vícedenních návštěvníků + výletníků / jednodenních návštěvníků). Z toho bylo 4,3 mil návštěvníků z tuzemska a 1,6 miliónu ze zahraničí.

 

„Analýza ukázala u obou návštěvnických skupin ve všech sledovaných zónách zřetelný trend preferencí krátkodobých pobytů na maximálně jednu až dvě noci. Početnější tuzemští návštěvníci přitom vyhledávají řeku jako cíle nabízející různé formy aktivní či pasivní vodní turistiky. Cizinci dávají přednost relaxaci a návštěvám povltavských historických památek. Jasně přitom vítězí Český Krumlov pod značkou UNESCO,“ konstatoval ředitel JCCR.

 

Celá analýza je k dispozici na www.jccr.cz, více turistických informací na www.vltava-reka.cz _____________________________________________________________________________________________