středa 10. červen 2020 0:00

Robin Hood se usadí letošní léto se svojí družinou v loučenských lesích

Zámek Loučeň připomene akcí Robin HOOD dobu poloviny 19. století, období romantismu. Tehdy vznikala ta nejkrásnější díla idealizující období dávných dob a jejich hrdinů. Ve Francii právě Alexandr Dumas napsal Tři mušketýry, v Anglii je velice populární román Ivanhoe a stále větší oblibě se těší příběh lidového hrdiny Robina Hooda.

Na loučeňském zámku v té době žije Kníže Hugo a Kněžna Almérie a jejich čtyři děti Karolína, Egmont, Alexandr a Marie Terezie. Malí princové a princezny vyrůstají v době příběhů z dávných dob a zámek i park jim nabízejí bezpočet prostoru pro jejich dobrodružství. Tato doba se odráží v aktivitách letošního léta na zámku Loučeň. Kníže s kněžnou připraví pro děti na prázdniny velké dobrodružství a přemění zámecký park v sherwoodský les.

 

A aby to byla ta správná zábava pozvali na celé prázdniny, rytíře a zbojníky a samozřejmě i ostatní děti z blízka i daleka. Robin Hood a jeho družina se usadí v loučeňském zámeckém parku od 1. do 28.srpna tohoto roku a naučí každého zájemce mnoho zajímavého. Děti budou moci pod jeho dohledem plnit zbojnické úkoly, pomáhat Robinovi a jeho rodině v boji se zlým šerifem. Shlédnou scénky z dávných dob v zámeckém amfiteátru, navštíví zbojnické ležení.

 

Robin Hood a jeho skupina je naučí střílet z luku, v restauraci bude připraveno zbojnické menu včetně naší vyhlášené Ftipné kaše. Především dívky si budou moci vyrobit pěkné rukodělné věci v polštářkové dílně. A to po celý srpen každé úterý, středu, čtvrtek a sobotu v rámci celodenního programu, určeného zejména rodinám s dětmi. Zámecký park na Loučeni, známý díky svým 12 labyrintům a bludištím, se rázem promění v Sherwood a vtáhne každého do atmosféry dávné doby legend a středověku.

 

Sherwood mezi labyrinty

„Robin Hood a jeho družina zbojníků bude letošní léto na loučeňském zámku bojovat proti zlému šerifovi z Nottinghamu. Bude muset verbovat nové rytíře, cvičit je v lukostřelbě a turnajovém umění, nechá je vyzkoušet si zbroj a zbraně. Ti, kdo se na boj muže proti muži necítí, mohou zkusit výrobu polštářků, nebo zhlédnout práci kováře, a pokud se v našem zámeckém parku unaví, naleznou osvěžení ve zbojnickém ležení nebo restauraci Vtipná kaše,“ uvádí Kateřina Šrámková, jednatelka zámku Loučeň. „Doporučujeme návštěvníkům, aby si na návštěvu vyhradili alespoň 3-4 hodiny. Jedná se o celodenní zážitek. Návštěvu zámeckého parku, kde uvidíte Robina Hooda a jeho družinu a projdete přitom i 12 labyrintů a bludišť, lze spojit s prohlídkou zámku nebo třeba piknikem. Přes naše webové stránky si můžete piknikové koše objednat,“ dodává Kateřina Šrámková.

 

Dětské putování sherwoodským lesem

Robin Hood se vrací ze Svaté země a nachází rodnou Anglii v neutěšeném stavu. Nezbývá mu nic jiného než se přidat k vesničanům bojujícím o holý život. Uchýlí se do sherwoodského lesa a začnou bojovat proti krutému šerifovi a jeho lidem. Šerif se pokusí sebrat Robinovi i to nejcennější, srdce Lady Marion. Robin Hood potřebuje pomoc, a proto cvičí nové členy své družiny. Během putování zámeckým parkem budou pro děti připravené úkoly, které je naučí zbojnickému řemeslu. Těšit se mohou na zbojnické ležení nebo na závod na dřevěných koních a budou třeba i pašovat jídlo pro zbojníky do Sherwoodu.

 

Každý malý návštěvník, který prokáže svoji obratnost, sílu a odvahu, dostane na památku několik drahých kamenů z sherwoodského pokladu a na závěr ho čeká i sladké překvapení. A jako ve správné pohádce vše má dobrý konec. Zlý šerif je poražen, Robin získává zpět svůj majetek i tituly, Anglie je opět bezpečnou zemí, kde vládně spravedlnost, a samozřejmě se chystá svatba Robina a Marion. Celý den bude zakončen lesní tancovačkou se všemi účastníky.

 

Scénky s příběhy Robina a Marion

 

Součástí programu Robin HOOD budou i dobové scénky, ve kterých se utká Robinova družina s nottinghamskými zbrojnoši. Ty proběhnou v zámeckém amfiteátru během celého dne. Při těchto scénkách budou děti odkrývat příběh Robina Hooda a lady Marion.

Program Robin Hood bude v uvedené dny vždy od 10.00 do 17.00 hodin.

 

Navštivte zámek Loučeň, kde se v zámeckém parku mezi labyrinty usadil Robin Hood a jeho družina a vychutnejte si romantickou atmosféru středověku na vlastní kůži. Nemusíte použít stroj času, stačí vstoupit bránou do zámeckého areálu, kde se jako mávnutím proutku ocitnete o několik století zpět. Na Loučeni se každé dítě stane malým zbojníkem z družiny Robina Hooda. Pomůže dobru zvítězit nad zlem, zachrání lady Marion a celou Anglii. Robinovi druhové a sám Robin Hood naučí děti všem dovednostem potřebných v boji se zlým šerifem a jeho přisluhovači. Za svoji odvahu a šikovnost si nasbírají kamínky jako trvalou památku na den plný zážitků. Na závěr dne každého čeká velká tancovačka a focení se všemi postavami, které budou děti po celý den potkávat.

 

Scénky, které se odehrají letošní léto v zámeckém amfiteátru

 

Robinův návrat

Jak se loupí v Scherwoodu

Plán sira Guye

Šerifova pomsta

 

Úkoly pro členy družiny Robina Hooda:

Hod kroužky na cíl

Pašování jídla do Sherwoodu

Střelby z praku

Jízda na koni

Polštářková dílna

Stínání hlav

Přechod potoka

Hod kopím

 

Více informací včetně podrobného programu na www.zamekloucen.cz

 

Zámek Loučeň je jednou z nejnavštěvovanějších památek ve Středočeském kraji. Zámek, postavený na počátku 18. století a vlastněný rody Valdštejnů, Furstenberků a Thurn-Taxisů, je provozovaný společností Loučeň a.s. a od 7. 7. 2007 je přístupný veřejnosti. Lákadlem pro návštěvníky je kromě prohlídek s kostýmovanými průvodci rozlehlý romantický anglický park s labyrintáriem, unikátní kolekcí 11 labyrintnů a bludišť, postavené dle návrhu britského projektanta Adriana Fishera. Celý zámecký areál je památkově chráněný. http://www.zamekloucen.cz/. 12. královský labyrint, který na Loučeni vznikl při příležitosti 700 let od narození Karla IV., má velikost, tvar i symboliku inspirovanou labyrintem katedrály v Chartres.

 

Loučeňský labyrint je doplněn kruhem o průměru 10m na půdoryse české kotliny. Stezka kruhového labyrintu je nejenom geometrickým symbolem a připomínkou historie,ale především geo-energetickou spirálou nabitou pozitivní energií. Labyrint je kruhový, chartreského typu, s 11 řadami a kruhovým centrálním prvkem uprostřed. Soudobý charakter a přitažlivost pro návštěvníky dodává 12. labyrintu použití barevných prvků na jeho povrchu, ozvučení prostoru nad ním a možnost večerního nasvícení.