čtvrtek 16. červenec 2020 0:00

Bregenzerwald - ráj turistů i lyžařů

Pokud rádi trávíte dovolenou v nádherné a nevšední přírodě, je Bregenzerwald pro vás tou správnou volbou. Kde se nachází? Na západě Rakouska, ve spolkové zemi Vorarlbersko blízko hranic s Německem a Švýcarskem, nedaleko Bodamského jezera. Cesta autem z Prahy sice trvá 6 -7 hodin, ale mimořádná krajina a možnosti fantastické turistiky stojí za trochu delší cestu - a v neposlední řadě zde ochutnáte výborné originální sýry a různé místní speciality.

Bregenzerwald je pohoří a zároveň geografická oblast, podle geologické stavby se řadí k Severním vápencovým Alpám. I když v překladu Bregenzerwald znamená Bregenzský les, krajina zde není čistě lesní oblastí, ale je to kulturní krajina s vysokohorskými pastvinami, malebnými vesnicemi a úhlednými městy. Celá je protkaná stezkami pro chodce i cyklisty, na vrcholky hor se dostanete nespočetnými lanovkami. Některé turistické cesty vedou po hřebenech ve výškách až kolem 2000 metrů nad mořem.

 

Kola i elektrokola si můžete zapůjčit ve všech větších obcích i hotelích. V hotelech máte často zapůjčení kol zadarmo v rámci bonusů k pobytu.

 

Mezi zajímavé obce, kde naleznete mnoho možností ubytování - od luxusních hotelů po selské usedlosti a prázdninové byty – patří například Bezau, Schwarzenberg, Andelsbuch, Au-Schoppernau, Egg. Pobyt si zde užijete v létě i v zimě, nacházejí se zde lyžařská střediska s mnohakilometrovými sjezdovkami různé obtížnosti. Zdejší lyžařské svahy patří k nejlepším a nejzajímavějším v celém

 

Rakousku a během zimních měsíců je zaručena stabilní sněhová pokrývka.

Dobrým tipem je lyžařské středisko Diedamskopf Au-Schoppernau se 40 km sjezdovek, snowparkem a sáňkařskou tratí. Dlouhá kabinová lanovka vyveze návštěvníky až do výšky 2 060 m n. m

 

Ale zpět do období jara až podzimu. Ve skupině Bregenzského lesa se nachází 12 vrcholů vyšších 2 000 m, na které se můžete vypravit pěšky, dá se na ně vyjet na kolech, ale můžete se vyvézt také lanovkou tam i zpět.

 

Krásná cyklostezka vede podél řeky Bregenzerach (také: Bregenzer Ach), která se vlévá do Bodamského jezera.

 

Krásu a tajemství Bregenzerwaldu však nelépe poznáte při pěších túrách. Nabízejí jedinečné pohledy na okolní hory a seznámení s pestrými alpskými květinami i motýly. Podrobnější seznámení s místní přírodou poskytne vycházka po naučné stezce zvané Alpgang, která vychází od kostela v Au.

 

Zajímavou variantou jsou takzvané sýrové trasy (KässeStrasse), což nejsou klasické vyznačené trasy, ale putování za vším, co je spojeno s výrobou zdejších jedinečných sýrů – salaše, statky, sýrárny i obchody se sýrem. A čím jsou bregenzerwaldské sýry tak výjimečné? Jsou vyráběny z prvotřídního mléka krav, které jsou krmeny jen alpskou trávou a senem. Žádnou siláží. Po zimním období jsou krávy vyháněny na níže položené pastviny a v létě pak na pastviny vysokohorské. Ostatně s kravami se zde potkáte skoro všude. Ale nebojte se, jsou mírumilovné.

 

Bonusem při vašem pobytu na 3 a více nocí je získání Bregenzerwald Guest Card (květen-říjen), na kterou můžete zdarma jezdit lanovkami i autobusy a máte volný vstup do venkovních bazénů.

 

Výlety po Bregezerwaldu vám přinesou nevšední zážitky i radost do života.