pondělí 4. leden 2021 0:00

Skiareály jsou zavřené, lidé se ale na sjezdovkách neorganizovaně sdružují. Otevřená střediska by na hory vrátila řád.

Lyžařské areály v ČR jsou od 27. 12. 2020, se vstupem do pátého stupně PES, uzavřeny zatím do 10. 1. 2021. To znamená, že provozovatelé nesmí spustit lyžařské vleky. Lanové dráhy mohou fungovat jen pro turisty, obecně ale platí zákaz užívání sjezdových tratí. Logicky tak ve skiareálech nefungují ani toalety, občerstvení a další služby, které jsou zde jinak provozovány.

Aktuálně jsme ale svědky situací, kdy na uzavřených sjezdovkách sáňkuje, bobuje a jinak se baví desítky návštěvníků. Za běžného provozu by mohly skiareály pohyb lidí organizovat pomocí frontových koridorů apod., návštěvníci by se tak rozptýlili po celé sjezdovce. Nyní se ale shromažďují u dojezdu. Zároveň zde nemohou využít uzavřených služeb, něco si koupit nebo použít místní toalety. Po takovém neřízeném „nájezdu“ lidí jsou pak sjezdovky večer rozšlapané a plné odpadků.

 

To, že se návštěvníci chtějí bavit na sněhu je samozřejmě zcela pochopitelné, zvláště pak v období prázdnin a vánočních svátků. Kompenzovat si pobyt v bytech a ve městech na horách je přirozené. Ve většině případů ale návštěvníci nedodržují základní pravidla, jako je nošení ochrany nosu a úst a rozestupy. A s tím v současné situaci skiareály nemohou nic udělat, protože nesmí nabízet své služby a musí se chovat dle platných nařízení. Provozovatelé sjezdovky řádně označili jako uzavřené a částečně je ohraničili, tyto prostory ale nelze „oplotit“ úplně.

 

Výsledek aktuální situace je pro skiareály tristní, vznikají jim další náklady a sníh, vyrobený za statisíce a mnohde i za miliony korun nenávratně mizí.

 

Navrhujeme proto poměrně jednoduché řešení. Jakmile to epidemická situace umožní, měla by vláda co nejdříve znovu povolit fungování lyžařských areálů. Provozovatelé v krátkém čase před Vánocemi prokázali, že umí připravit areál na bezpečný provoz a návštěvníky zorganizovat tak, aby byl pobyt na sněhu bezpečný pro všechny. Nakonec i v Rakousku, kde mají momentálně tvrdý lock down, se lyžařské vleky a lanovky provozují a zkušenosti s tím tam jsou dobré. Pobyt na čerstvém vzduchu není téměř rizikový, naopak přináší zdraví nesporné benefity.

 

Libor Knot, ředitel Asociace horských středisek Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.