středa 20. říjen 2021 0:00

Peníze zahraničních turistů chybí, zaměstnanci jsou v ohrožení

Asociace cestovních kanceláří České republiky s velkými obavami sleduje vývoj zejména v příjezdovém cestovním ruchu. Vlivem přetrvávajících restrikcí vydávaných státem jsou možnosti příjezdu zahraničních turistů do České republiky stále významně omezeny, mnohdy zakázány, což způsobuje nemalé problémy s udržením pracovníků v oboru i v návazných službách. Pomoci by mohlo obnovení programu Antivirus pro nejvíce postižené subjekty v cestovním ruchu.

I přesto, že je stále ze strany státu významněomezena možnost příjezdu zahraničch turistů, byla poslednílená podpora pro cestovní kanceláře a cestovní agentury do října loňského roku,“uvákonný ředitel asociace, Michal Veber a doplňuje:Navíc podnikateléorganizovaném příjezdovém cestovním ruchu dostali minimum a nyní balancují na hraně. Mnoho pracovnímuselo být propušno a protože se situace stále nelepší, budoutak ješpropoušt. Bylo by tedy vhodné pro takto poškozené podnikatele zajistit program podpory Antivirus, jako chce nyní zavést vláda pro oblast automotive. Všem zaměstnancům by to rozhodně pomohlo.“

Jedinou cílenou podporou pro cestovní kanceláře a cestovní agentury pracujípříjezdovém cestovním ruchu byl program COVID Cestovní ruch, kde pro cestovní kanceláře byla alokována částka 500 milionů korun. O tu se však dělili ješprůvodci a cestovními kancelářemi a agenturami, které prodávajíjezdy v tuzemsku a do zahraničí. Do letošho května pak bylo mož využít podpory Antivirus, kterála být nahrazena tzv. kurzarbeitem. Ten však dosud pro podporu zaměstnanosti nefunguje.

Cestovní ruch generoval ročpro veřejné rozpočty přes 125 miliard a ješed covidem v m pracoval kaž 22tý Čech, konstatuje Martina Košková, manažerka asociace a do: Lidé kteřím pracují, nechápou, proč je tento segment měřignorován i přes svůj nezpochybnitelný přínos v multiplikacích, a to zvláš, pokud je omezen vládními ochrannými opatřeními a nikoliv svou vinou či nedostatkem součástek.

roce 2019 se cestovní ruch podílel na tvorbě HDP více než 3 procenty. Spotřeba v cestovním ruchu převyšovala 300 miliard korun, do veřejných rozpočj plynulo 125 miliard, čí se téměř 7 procenty podílel na příjmech do státního rozpočtu.Na příjezdech zahraničch turistů nejsou závislí jenom dopravci nebo ubytovatelé, ale takéeba výrobci marmelády nebo jogurtů, které nynípoloprázdných hotelích nikdo nesní. Věina zahraničch turistů sice přicestuje do Prahy, ale z  vyjíž do regionů, kterým tak turisté také citelně chybí.

Oslovili jsme proto ministryni Kláru Dostálovou, kterou jsme požádali o zařazení postené části podnikatelůcestovním ruchu do programu Antivirus plánovaného pouze pro oblast automotive,“ sděluje Michal Veber a zakončuje: Věřím, že za nás bude paní ministryně bojovat a lidé, kteří pracují celý život v cestovním ruchu, budou mít s touto podporou šanci zůstat zaměstnáni do doby, než se restrikce zruší a cestová opět plněotevře.“

 

Michal Veber, výkonný ředitel ACK ČR (608 217 271), Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.