pondělí 10. leden 2022 0:00

Nová cestovní omezení zemí EU pro očkované a uzdravené způsobují chaos

Evropské profesní svazy v oblasti cestovního ruchu (ECTAA, ETOA, HOTREC, WTTC) opakovaně vyzvaly evropské vlády, aby se vyhnuly chaosu v cestovních restrikcích. Evropské cestování je opět zpomaleno kvůli nevyzpytatelným a bezohledným rozhodnutím vlád znovu zavést cestovní omezení pro očkované a uzdravené cestující. 

Takový postup je zcela v rozporu s vědeckými důkazy a nedávným prohlášením ECDC, že tyto cestovní restrikce nemají žádný dopad na šíření varianty Omicron v Evropě.

 

Navzdory mnoha politickým proklamacím o nutnosti koordinace přijatých opatření v členských státech, přistupují evropské země k individuálnímu a přísnému řešení, které cestující, včetně těch očkovaných, značně omezuje. V reakci na šíření nové varianty viru Omicron v polovině prosince, náhle před Vánoci, několik evropských zemí (Portugalsko, Irsko, Řecko, Itálie a Rakousko) zavedlo požadavky na testy pro očkované cestující z EU, kteří vstoupí do jejich země. Francie dokonce zakázala cestování do/z Velké Británie, které není nezbytné. Přitom v rámci EU je již plně očkováno 84 % dospělé populace (ECDC, 4.1.2022).

 

Nová omezení vyhlášená těsně před vánočními svátky zhatila plány tisíců Evropanů, kteří doufali, že překročí hranice a uvidí své přátele či stráví Vánoce a Silvestra na horách.

 

Vánoční a zimní lyžařské dovolené představují pro cestovní kanceláře významnou turistickou sezónu a taktéž jsou zcela rozhodující pro ubytovatele. Podle Eurostatu klesl počet přenocování v EU27 během zimy 2020/2021 o 71 % ve srovnání se zimou 2018/2019. Během letošních Vánoc a Silvestra evidujeme pokles realizovaných zájezdů ve výši 43-49 % (ve srovnání s Vánoci 2019), i právě z důvodu zpřísněných opatření. Období okolo Vánoc je také zásadní pro plánování dovolených a nadcházejících letních prázdnin.

 

AČCKA zdůrazňuje, že takový individuální postup jednotlivých zemí ohrožuje důvěru veřejnosti v cestování a v samotný digitální certifikát, který se stal celosvětovým standardem. K tomuto systému se dosud připojilo 60 zemí a regionů na pěti kontinentech.

 

Nové pokyny ECDC (Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí) zveřejněné 15. 12. poukazují na fakt, že varianta Omicron je nyní přítomna v celé Evropě a infekce jsou převážně způsobeny přenosy v komunitě, nikoliv v souvislosti s cestováním. ECDC doporučuje posílení nefarmaceutických zásahů, jako je vyhýbání se velkým veřejným nebo soukromým shromážděním, podpora používání respirátorů, pravidelné větrání, práce z domova apod. Neexistuje ovšem žádné doporučení ECDC znovu zavádět omezení cestování. Neboť jak v předchozím hodnocení ECDC uvedlo, cestovní restrikce jsou neúčinné při snižování přenosu viru, počtu hospitalizací nebo úmrtí.

 

Kateřina Chaloupková